Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vyhlášení CHKO Krušné Hory budí vážná podezření. Areály developerů jsou z ní vyňaty

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Ondřej Koníček Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0,2.5,2.0,1.0

Nádherné Krušné hory se mají stát největší chráněnou krajinou oblastí u nás. Ale sympatický záměr budí řadu podezření

Když jsem se jako velká fanynka Krušných hor, kam často jezdím na výlety, dozvěděla, že zde má být vyhlášena největší chráněná krajinná oblast u nás, měla jsem velkou radost.

Článek

Doufala jsem totiž, že tento záměr pomůže k tomu, aby přestaly být Krušné hory drancovány a postupně ničeny jejich nádherné přírodní scenérie. Například bezohlednou výstavbou apartmánových domů, budovaných bez jakékoliv architektonické koncepce. Sama nechápu, jak si může například někdo koupit předraženou horskou „ubytovnu“, umístěnou v samotné blízkosti obřího parkoviště na Klínovci, kam neustále přijíždí a odjíždí stovky aut, a jak je vůbec možné, že je něco takového příslušnými institucemi povoleno.

Podezřelé okolnosti

Nyní se však dozvídám, že moje nadšení bylo jen projevem velké naivity. Nedávno jsem se totiž díky místním patriotům mohla seznámit s otevřeným dopisem starosty Božího Daru Jana Horníka, adresovaným ministrovi životního prostředí Petrovi Hladíkovi. Starosta v něm upozorňuje na řadu podivných okolností, které v souvislosti se záměrem vyhlásit v Krušných horách chráněnou krajinou oblast zjistil.

Pozastavuje se například nad tím, proč ministr při své návštěvě Loučné pod Klínovcem či Jáchymova vynechal právě návštěvu Boží Daru, vzdáleného pouhých pár kilometrů. „Pozornost, věnovaná těmto dvěma městům je velmi podezřelá, a proto se ptám, proč nebyla věnována taková pozornost ministra i městu Boží Dar?“, píše starosta Horník ve svém dopise.

Kdo to proloboval?

A dodává: „Že by státní správa projevila jakési „srabáctví“ podívat se do očí zástupcům města a v něm žijícím lidem, kteří ve zdejší přírodě již třicet let od revoluce a odtržení od města Jáchymov žijí, a to ve vzájemné symbióze s přírodou a s velkým nasazením se desítky let snaží o její ochranu?“

V souvislosti s tím se pozastavuje nad tím, že z uvažovaného CHKO mají být vyňata obrovská území. Podle něj je „obdivuhodné“, že jde například nejvyšší vrchol Krušných hor Klínovec či nedaleký Plešivec (právě na nich jsou vybudovány velké lyžařské areály). „Kdo a jak proloboval, že z návrhu CHKO úplně vypadly? Po horách se šušká, že kde jsou peníze, tak tam jde všechno. A že těmi zdejší lyžařské areály disponují, i developeři, kteří Krušné hory zastavují, také,“ ptá se otevřeně Jan Horník.

Nevratné škody

Zatímco podle něj ministr investuje za státní peníze do nákladné kobercové mediální kampaně za vyhlášení CHKO, vůbec mu nevadí, že od vrcholu Klínovce po místní část Neklid již došlo k  rozsáhlému odlesnění a nezvratnému znehodnocení tisíců kubíků lesní půdy. „Kde byla ochrana přírody, když k těmto zvěrstvům docházelo, přestože na to bylo upozorňováno?“ dotazuje se rozhořčeně. Zároveň zmiňuje, že již kvůli tomu bylo podáno trestní oznámení.

Zuzi Bémová

Zdroj: Otevřený dopis starosty Božího Daru Jana Horníka ministrovi životního prostředí ze dne 2.8.2024

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz