Hlavní obsah
Lidé a společnost

Clara Petacciová se do Mussoliniho zamilovala jako malá. Popravili ji po jeho boku na vlastní žádost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons/Volně dostupná licence

Všichni si mysleli, že jde o jeho ženu, když vedle Mussoliniho viselo mrtvé tělo Clary Petacciové. Pravda byla někde jinde a tato pohledná dívka byla jen jeho velkou obdivovatelkou a tajnou milenkou. Na svou zamilovanost tvrdě doplatila.

Článek

Vše bylo o náhodě

V roce 1912, když se do jedné bohaté italské rodiny narodila holčička Clara, nikdo ještě netušil, kam ji osud zavede. Pouze nejbližší rodina ji říkala vznešeně, Claretta. Její tatínek v tu dobu provozoval opravdu luxusní kliniku v Římě, kde se stal vyhlášeným praktickým lékařem. Po několika letech se stal dokonce osobním lékařem tehdejšího papeže, proto také malé Claře nic nechybělo a měla se opravdu dobře. Její vrstevníci jí záviděli, protože Clara byla ve všem vždy o krok dopředu. Proto jí bylo dopřáno pořádného vzdělání. Začala studovat hudbu, milovala čtení knih a zajímala se o historii. Jednoho dne se rozhodla, že si začne psát svůj vlastní deník.

Měla své idoly

Už jako malá holčička byla zamilovaná do různých osobností tehdejší doby. Nebylo na tom nic zvláštního, kdyby se na zdech jejího pokoje neobjevil italský diktátor Mussolini. Ve svém deníku dokonce napsala, že on je ten princ, který jednoho dne přijede na bílém koni, a který si jí vezme za ženu. Na Vánoce mu dokonce psala dopisy a básničky. On jí však nikdy neodepsal, a tak se Clara rozhodla hledat svého milého někde jinde. Osudovým se jí stal rodinný výlet, který jí změnil život. Při jedné projížďce se svou rodinou a snoubencem totiž jejich auto předjelo luxusní vozidlo, které řídil Bennito Mussolini. Clara mu zamávala a Mussolini ihned zastavil. Od té doby se začala psát její nová milostná kapitola. Clara začala jezdit do jeho kanceláře v Římě, kde se spolu scházeli každý den.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Clara byla Mussoliniho fanynkou od dětství. Nevadilo jí, že byl o celých 29 let starší a ženatý.

Mussolini byl pohledný muž

Když se začali stýkat, byl Mussolini vskutku urostlý a pohledný muž v nejlepších letech. To se Claře líbilo a ke svému milému vzhlížela jako k obrázku. Měl za sebou dlouholeté manželství se svou ženou Rachel. Tu znal už od dětství, protože v jejich rodině pracovala jako služka. Jeho žena mu jeho milostné avantýry tolerovala, ale Claru považovala za velkou konkurenci. Avšak zbytečně. Mussolini se s milenkou po dvou letech rozešel a Clara si vzala za manžela svého snoubence. Jenže Clařina matka koupila vilu přímo naproti té, kterou vlastnil Mussolini. A tak jejich milenecký vztah začal nanovo. Clara na svého milence hodně žárlila a chtěla s ním trávit každou volnou minutu. Její rodina na jejich vztahu dokonce začala vydělávat. Vše mělo pro každého jisté výhody.

Byla s ním až do konce

Jenže jejich společnou cestu začala komplikovat vojenská situace. Italská sociální republika se začala opírat o podporu nacistického Německa a všichni začali tušit, že se blíží konec. Spojenci byli blízko, a tak diktátorova manželka i s dětmi utekla do bezpečí. Clařina rodina se také rozhodla pro útěk, jen Clara zůstala po boku svého milovaného muže. Když se rozhodli utéci do Innsbrucku, zajali je partyzáni. Clara měla možnost utéct, partyzáni jí to dokonce sami nabídli, ale ona jejich nabídku nepřijala. Požádala je, aby se svým milým mohla zůstat co nejdéle. Její přání pro ni znamenalo smrt. 28. dubna 1945 byla Clara Petacciová zastřelena spolu se svým milencem. O den později byla jejich mrtvá těla pověšena na milánském náměstí Piazzale Loreto.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz