Hlavní obsah
Lidé a společnost

Ilja Prachař miloval svou ženu a fandil Slávii. Proslavil ho chamtivý Trautenberk z večerníčku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikipedia commons/Public domain

Ilja Prachař byl skvělým hercem a dabérem. Himlhergot donrvetr. Trautenberk je záporná postava seriálu Krkonošské pohádky, kterou mistrně ztvárnil. Ke konci života už ale nechtěl o této roli ani slyšet.

Článek

Zamiloval se do své herecké kolegyně

Ilja Prachař, který byl původem ze Zlína, se narodil 30. dubna 1924 v Malenovicích. Jeho otec František pracoval jako úředník ve zdravotní pojišťovně zatímco jeho matka Ludmila se s láskou starala o blaho rodiny. Iljův starší bratr byl zaměstnancem zahraniční firmy a mladší bratr se věnoval herectví v chebském divadle. Ilja absolvoval reálné gymnázium a uvažoval o studiu medicíny. Jeho velké plány však narušila válka. Krátce poté byl nasazen do práce v Baťových závodech.

Během vojny se připojil k Armádnímu souboru Víta Nejedlého, kde se rozhodl pro studium herectví, ke kterému byl vedený rodiči, kteří byli aktivními herci v ochotnickém divadle. Svoji kariéru začal ve zlínském divadle, později působil v Ostravě, kde se zamiloval do své herecké kolegyně, která byla vnučkou ředitele divadla. S touto ženou, která se stala později jeho manželkou, zůstal až do konce svého života. Od roku 1954 účinkoval v pražském Divadle S. K. Neumanna a od roku 1959 až do ukončení své herecké kariéry v roce 1990 v Divadle na Vinohradech.

Policista, velitel nebo lékař

Ve své filmové kariéře byl herec Ilja Prachař často obsazován do rolí policistů, velitelů a lékařů. Vynikl například jako velitel SNB ve filmu Král Šumavy nebo jako kapitán VB ve filmu Světáci. Prachař získal také významný post v televizním vysílání, kde si zahrál například v Modlitbě pro Kateřinu Horovitzovou nebo Kam nechodí slunce. Zároveň si zahrál v několika známých seriálech, mezi které patří například Chalupáři a 30 případů majora Zemana, komedie Slaměný klobouk nebo krimi film Holka na zabití.

Jeho nezapomenutelnou televizní postavou byl chamtivý Trautenberk v Krkonošských pohádkách. Tato role ho sice proslavila, ale později vůbec netěšila a na otázky týkající se Trautenberka reagoval velmi podrážděně. Nebyla to role, které by si vážil, protože právě kvůli ní byly přehlíženy jeho další vynikající herecké výkony. Na slavném večerníčku se podílela i jeho o šestnáct let mladší manželka Jana, která byla loutkoherečka a předváděla v něm upovídanou sojku. Spolu měli dceru Magdalénu a syna Davida, ze kterého se stal rovněž uznávaný herec a dabér.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Ilustrační foto Krakonoše.

Obdržel cenu za dabing

lja Prachař byl členem Komunistické strany a v listopadu 1989 vystoupil s projevem na pražské Letné jako zástupce herců z Divadla na Vinohradech. Během své umělecké kariéry získal řadu významných ocenění nejen za herecké výkony, ale i za svou práci v oblasti psaní autorských děl. Vytvořil několik divadelních her, psal články do novin a připravoval rozhlasové pořady. Dokonce napsal dva díly pro televizní seriál Tři chlapi v chalupě. Byl také úspěšný v dabingu, za což po roce 1989 obdržel Cenu Františka Filipovského. Jeho hlas můžeme znát z filmu Cesta do Ameriky, kde namluvil postavu Superpolda, nebo v populárním seriálu M*A*S*H.

Všechno dělal s plným nasazením

Byl známý svým společenským životem a rád navštěvoval večírky. Po získání Laureátu státní ceny prohýřil většinu peněz v barech se svými přáteli. Byl člověkem, který všechno dělal s plným nasazením, což se projevovalo tím, že bylo období, kdy hodně kouřil, nebo naopak holdoval svému oblíbenému vínu. Přesto měl velmi silnou vůli a když mu lékaři zakázali nezdravý životní styl, dokázal se překonat a ze dne na den se vším skoncoval. Ačkoli nebyl sportovně založený, byl vášnivým fanouškem fotbalového klubu Slavia a několik let vykonával předsedu Odboru přátel Slávie. Domácí prostředí pro něj bylo místem odpočinku, kde rád relaxoval.

Foto: Wikimedia Commons/Public domain

Prachařův rodinný hrob.

V roce 1990 musel kvůli zdravotním problémům opustit Divadlo na Vinohradech a později, po vážné nemoci, definitivně ukončil i svoji hereckou kariéru. Trpěl srdečními potížemi a plicními problémy. To ale nebylo vše a o několik let později mu byl diagnostikován nádor na čele. Během zdánlivě banální operace mu selhaly životně důležité orgány a on poté několik dnů bojoval o přežití. Zbytek života strávil s manželkou Janou na chalupě v Doubnicích. Ilja Prachař zemřel 10. srpna 2005 ve věku 81 let a je pohřben na kunratickém hřbitově v Praze.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz