Hlavní obsah

Ilona Svobodová mohla být první dámou Česka. Námluvy Miloše Zemana ale postupem času ignorovala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Ilona Svobodová je známá herečka z populárního seriálu Ulice. Její osobní život však mohl nabýt zcela jiného směru, kdyby v jednom klíčovém momentě zvolila jiného partnera. Ona však jeho nabídku odmítla. Přišla o šanci stát se v budoucnu první dámou.

Článek

Ilona Svobodová se narodila 20. června 1960 v Kladně. Oba rodiče měli vysokoškolské vzdělání, její otec byl inženýr a matka lékařka. Od malička byla obklopena uměním, což ji vedlo k zájmu o tanec, zpěv a gymnastiku. Její dětství bylo plné kreativity, ale také výzev, které ji formovaly do role budoucí herečky. Navzdory těžkostem, které přinesl minulý režim, se jí podařilo najít cestu k divadlu. V období dospívání se Ilona musela vyrovnat s politickými omezeními, která jí bránila ve studiu na konzervatoři. Místo toho se vyučila písařkou, což ji nasměrovalo k dráze sekretářky. Práce v této oblasti jí pomohla najít cestu do světa divadla, kde se nakonec prosadila jako talentovaná herečka.

Svůj hlas propůjčila dabingu

Ilona Svobodová se stala jednou z nejvýraznějších postav seriálu Ulice, kde působí již od jeho počátků až dodnes. Její kariéra však není omezena pouze na televizní obrazovky. Svůj hlas propůjčila i dabingu. První příležitost přišla v roce 1987 v roli Andromedy, kdy byl předabován film Souboj titánů, ale také v mnoha dalších filmech, jako je například film Číslo 5 žije anebo Nekonečný příběh 2. Často dabuje známé americké herečky, mezi které patří Michelle Pfeiffer a Demi Moore. Její vynikající práce v dabingu jí vynesla nominaci na prestižní diváckou cenu Tý Tý.

Velkou část svého profesního života strávila ve Švandově divadle v Praze, kde se podílela na inscenacích zakázaných autorů během komunistického režimu. „Hráli se tu zakázaní autoři a vždycky se zval host i z řad politiků. Coby sekretářka jsem ťukala pamflety na blánu, ta se dávala do takového stroje a rozmnožovaly se letáky,“ vzpomínala Ilona Svobodová v jednom ze svých rozhovorů.

Vzdala se možnosti být první dámou

V tomto období se jí naskytla jedinečná příležitost, kterou však nakonec nevyužila. Setkala se s politikem a budoucím prezidentem Milošem Zemanem. V té době byla Ilona pohledná atraktivní bruneta a Miloš se jí začal dvořit. Přestože měl Zeman pověst vtipného muže, Ilona se rozhodla jeho nabídku odmítnout. Tím se vzdala možnosti stát se první dámou, což by zcela změnilo její životní dráhu. Následně se Miloš Zeman seznámil se svou budoucí manželkou Ivanou. Je zajímavé, že jeho volba měla zřejmě specifický vkus na ženy. Ivana Zemanová byla inteligentní brunetka s velkýma očima a výbornými dovednostmi na psacím stroji. Místo Miloše Zemana si Ilona Svobodová vybrala hudebního skladatele a textaře Petra Skoumala, se kterým se seznámila ve Švandově divadle.

Ve volném čase ráda cestuje

Jejich vztah byl plný hudby a společného humoru, což ji nakonec přesvědčilo, že její rozhodnutí bylo správné. S Petrem prožila krásných 25 let. V roce 2014 však náhle zemřel a herečka zůstala sama. Ilona Svobodová byla provdaná rovnou dvakrát. Její první manžel byl herec Gustav Bubník, s nímž má dceru Adélu. Z druhého manželství s Petrem Skoumalem má syna Filipa. Dodnes Ilona Svobodová vzpomíná na své životní kroky s úsměvem. Je vděčná za všechny zkušenosti, ale také za to, že se mohla věnovat umění, které miluje. Je velmi zaneprázdněná, a když najde čas, věnuje se své oblíbené aktivitě, čímž je cestování. Preferuje výlety, ať už s batohem do přírody, nebo na procházky po evropských městech s přestávkami na dobrou kávu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz