Hlavní obsah
Názory a úvahy

Měnit čas je zbytečné. Nikde se to neděje a dělá to jen zmatky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: zdroj foto: Pixabay/Public domain

Před nedávnou dobou jsem zde na Seznam Medium viděla článek o tom, zda se má měnit letní a zimní čas. Za mě je to hloupost a proč?

Článek

Změna letního a zimního času nás provází již několik let. Osobně se domnívám, že je to něco, co je absolutně zbytečné. Každý rok, a to přesněji dvakrát během jednoho a toho samého roku, se mnozí z nás probudí zcela zmatení, protože se buď ručičky hodin posunuly dopředu, anebo dozadu. Mnoho lidí tak pravidelně zaspává, chodí pozdě a vlaky nabírají i několika minutová zpoždění. Sice se v dnešní době většina chytrých telefonů dokáže přeměnit sama, ale i tak může dojít k velkému problému, především, pokud jste na cestách, nebo zrovna letíte letadlem. Přestože byl tento systém původně zaveden s dobrými úmysly, mnoho lidí se ptá, zda je v dnešní moderní společnosti stále vhodný. Proč tedy mnozí považují tuto praxi za zastaralou?

Má to vliv na naše zdraví

Je prokázáno, že změna letního času na zimní a naopak velmi škodí našemu zdraví. Přechod na jiný čas může velmi výrazně narušit naše biologické hodiny a rytmus. Vědecké studie ukazují, že tato změna může způsobit poruchy spánku, což vede k vyšší únavě a snížené produktivitě, která se u lidí projeví až za několik dnů po změně. U některých jedinců může dokonce vyvolat stavy úzkosti nebo deprese. Mnoho lidí se navíc velmi obtížně srovnává s tím, že je ráno dlouho tma a večer málo světla. Když je léto, všichni se cítíme bezpečně, lépe se nám vstává a pokud chodíme pozdě z práce, máme lepší pocit, když ještě kolem 21 hodiny je krásné světlo. Navíc tím ušetříme i spoustu peněz za energie. Pokud je totiž více světla, nemusíte svítit a šetříme nejen náš rodinný rozpočet, ale také životní prostředí.

Zmatky v dopravě

Jak už jsme zmínili, změna času může přivodit velké zmatky v mezinárodní dopravě i v cestovním ruchu. Při změně času totiž pravidelně mezistátní a noční vlaky musí zůstat v hlavní stanici, kde počkají než se čas změní. Teprve až potom je dispečer pustí na trať, aby nedošlo k případné nehodě. Horší je to v letecké dopravě. Zde musí řídící věž hodně dopředu naplánovat přílety letadel tak, aby se na dráze dvě letadla nesrazila. To samé je třeba koordinovat i co se odletů týče, protože stačí jedna minuta a neštěstí může být na světě. A nejenom cestovní ruch, ale také mezinárodní obchod doplatí na tuto hodinovou změnu.

Lidé mají problém i s docházkou

Další problém, který změna času představuje, je především naše pracovní docházka. Lidé na tuto změnu času doplatí hned dvakrát. Pokud se ručička na hodinách posunuje zpět, mnoho z nás zůstane o hodinu déle v práci. Tu nám však nikdo nezaplatí a především na nočních směnách je to výrazně poznat. Když se naopak ručička hodinek posunuje dopředu, chybějící hodinu si musíme všichni nadělávat. Nikdo netoleruje fakt, že za chybějící hodinu nemůže nikdo z nás. Za mě je tedy změna času zbytečná životní komplikace a měl by být zachovaný jednotný čas, aby vznikl na světě systém a pořádek.

Zdroj: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz