Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Nebudete pít při hodině ani nosit tepláky. Co vše si učitel může dovolit k našim dětem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Měsíc nového školního roku utekl jako voda. Jenže od té doby slyším od svých známých a přátel mnoho historek o tom, co vše jejich děti ve škole zažily. Někdy se to zdá být přitažené za vlasy, ale leckdy je to opravdu pravda.

Článek

Vztahy mezi základními a středními školami se poslední dobou hodně přiostřují. Minimálně na sociálních sítích se neustále objevují diskuze o tom, že se mezi normálními dětmi objevují i děti s poruchami, které údajně následně ruší výuku. Učitelé prý nemají pochopení a jednají s nimi jako s blázny. Ale nikdo z komentujících nedokázal napsat či předložit pádné důkazy. Ale to jsme trochu odbočili mimo mísu.

Nesmíte chodit na záchod a pít o hodině se nebude

Někteří moji přátelé si stěžují na to, že jejich děti jsou často velmi unavené a stěžují si na bolest hlavy. Domů nosí téměř celou nevypitou láhev s pitím. Dle všeho jim totiž učitelé zakazují, aby při hodinách pili, protože pak chodí na toalety. Jenže podle zákona učitelé nesmí nikomu odejmout základní fyziologickou potřebu. Setkala jsem se s tímto názorem u vícero lidí nezávisle na sobě. Podle některých je zcela přirozené, že učitelé mají obavy z toho, že především menší děti, které budou hodně pít, budou také neustále narušovat výuku svým chozením na toaletu. Jenže odepřít jim základní životní potřebu nikdo nemůže.

Sešity budou prostě zabalené

Další názory byly na zabalené sešity. Ano, je pravda, že děti jsou schopné některé sešity umazat, ale je opravdu nutné dítě nutit k tomu, aby svůj sešit měl obalený hned na začátku září? Rodiče kolikrát neví, co dřív, a někdy prostě neúmyslně zapomenou. To, že si syn mé kamarádky vysloužil poznámku za to, že nemá zabalený sešit, mi přijde utažené za vlasy. Jenže tak se opravdu stalo a poznámka ještě byla doplněna komentářem o tom, že dítě o hodině pije a chodí na toaletu. Tím se vracíme k bodu číslo jedna, kdy jsou děti trestány téměř za každou maličkost. Ráda bych podotkla i to, že syn mé kamarádky má cukrovku a proto při vyučování pije. Jde přeci o jeho zdraví a nedělá žádné naschvály.

Foto: Zuzana Veselá

Žákovská knížka, okopírovaná, kde je jasně vidět, za co se dnes dostávají poznámky. Syn mé kamarádky trpící cukrovkou se během vyučování nesmí ani napít.

Žádné tepláky ani mikiny

Dětem je navíc poslední dobou odepřen vstup do třídy, pokud mají na sobě tepláky. Ano, odjakživa jsme byli z domova vedeni slušnému oblečení, ale přiznejme si, že někdy jsou tepláky pohodlnější než rifle. Musí však být čisté, jednobarevné a nevytahané. Pak nevidím ani já žádný problém v tom, že dítě má na sobě tepláky. Co si o tom myslíte vy? Styděli byste se dítě poslat v teplákách, ačkoliv by na první pohled bylo upravené, čisté a voňavé? Učitelka se prý velmi ráda vymlouvá na argument, že do divadla nechodíme v teplácích ani mikině. Jenže je spravedlivé srovnávat kulturní událost, kterou navštívíme jednou za rok s tím, kde sedíme každý den?

Komunikace s učiteli vázne

Nejvíce si však rodiče žáků stěžují na to, že s učiteli není žádná rozumná domluva. Když se s nimi spojí, aby se dohodli na možné nápravě, učitel si vždy stojí za svým. Nikdy se nesnaží pochopit rodiče, nebere ohledy nad jejich argumenty a ohání se autoritou, kterou jako pedagogický pracovník zastává. Je toto ale v pořádku? Nebylo by na místě zajistit správnou komunikaci mezi oběma stranami?

Zdroj: Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz