Hlavní obsah

Písečný unikát Polska: Lebská Sahara láká tisíce návštěvníků. To vše pár hodin od českých hranic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Lebská kosa aneb písečné duny jsou jedním z nejzajímavějších přírodních úkazů v Polsku. Tento pás písečných dun se nachází nedaleko města Leba, a je součástí Slowinského národního parku.

Článek

Toto přírodní území bylo v roce 1967 označeno za Národní Park Polska. Jen o deset let později, tedy v roce 1977, byl park zařazen na seznam biosférických rezervací UNESCO. Místo je známé svými rychle se měnícími dunami, které jsou často přirovnávány k pouštím. Tyto duny navíc vydávají zvuky, takže to vypadá, jakoby zpívaly. Impozantní písečné duny patří bezpochyby mezi vzácné přírodní úkazy v Evropě a jsou charakteristickým prvkem Slowinského národního parku. Na jeho rozloze, která činí 186 m², nalezneme také řadu větších i menších jezírek, široké pláže, bohaté borové a smíšené lesy. Pokud máte rádi přírodu a chcete se cítit skutečně jako někde daleko u moře, kde si odpočinete, je toto místo proto jako stvořené. Dále zde můžete narazit i na mnoho zajímavých druhů živočichů. K těm patří například rackové, labutě, kachny a lysky černé. Kromě ptáků se v lesních oblastech vyskytují losi, daňci a divočáci, zatímco na pobřeží lze občas spatřit i tuleně.

Nejvyšší duny v Evropě

Duny samotné jsou skutečně impozantní a přináší turistům neskutečný zážitek. Za to může především jejich výška, protože některé z nich dosahují výšky až 30 metrů a jsou považovány za jednoznačně nejvyšší ve střední Evropě. Písečné duny v Lebě jsou jedním z největších lákadel pro turisty z celého světa. Nejvyšší dunou je Góra Laczka, která dosahuje výšky 42 metrů. Tato duna je pojmenována po vesnici Laczki, která byla v 18. století zasypána velkým nánosem písku, a to zcela bez vysvětlení. Návštěvníci si mohou duny prozkoumat buď to přes pěší turistické stezky nebo mohou využít prohlídkové vláčky, které jezdí z města Leba. Celá tato oblast není jen o koupání v moři a procházení se v dunách. Můžete zde také navštívit muzeum Slowinského národního parku, které nabízí ukázku vzácných exponátů z oblasti geologie a ekologie.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Pohyblivé písečné duny.

Tržiště je plné stánků s jídlem

To ale není vše a za návštěvu stojí i město Leba. Návštěvníkům nabídne nejen přístup do samotného parku, ale i pěkné pláže, restaurace a hotely nebo jiné turistické památky. Odpoledne a večer se centrum města proměňuje v rušné tržiště plné stánků s jídlem a rychlého občerstvení. V místních restauracích můžete ochutnat rybí speciality a další mořské plody. Nouze není ani o večerní zábavu a kulturní vyžití.

Příjezdová cesta na toto místo je dobře označená a snadno přístupná, takže nemusíte mít strach, že byste se ztratili nebo někde zabloudili. Pokud nejste aktivní sportovci, rozhodně to není žádný problém. Místní totiž mysleli i na imobilní návštěvníky a místní stezky přizpůsobili pro maminky s kočárky nebo turisty, kteří jsou na invalidním vozíku. Terén je vhodný i pro malé děti, které zde mají jedinečnou příležitost procházet se podél mořského pobřeží a hrát si v písečných dunách. Ať už máte rádi pěší turistiku, fotografování, nebo prostě jen relaxaci na pláži, Lebská kosa vás zcela jistě ohromí a zanechá vám v paměti mnoho nezapomenutelných zážitků. A to vše jen kousek od českých hranic, jen pár hodin jízdy autem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz