Hlavní obsah
Lidé a společnost

Tragický osud mladé herecké hvězdy: Talentovaný herec Michal Hejný zemřel v USA sám a zcela opuštěný

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Feťour, CC0, via Wikimedia Commons

Jsou příběhy, které se zaryjí hluboko pod kůži a nutí nás k zamyšlení nad křehkostí lidského života. Jedním z nich je i osud talentovaného českého herce Michala Hejného, který nás opustil před 28 lety.

Článek

Málokdo má to štěstí zazářit v kultovním filmu už v šestnácti letech. Michal Hejný tuto příležitost dostal a dokonale ji využil. Role Čendy Bujnocha ve filmu Dívka na koštěti ho katapultovala mezi herecké naděje československé kinematografie. Režisér Václav Vorlíček ho pro roli vybral okamžitě, jakmile ho spatřil a jeho instinkt se ukázal jako správný.

Cesta ke vzdělání byla jednoduchá

Mladý talent pocházel z významné rodiny. Jeho otec byl uznávaný botanik Slavomil Hejný a matka rostlinná fyzioložka Liselotte Teltscherová. Na pražské konzervatoři ho vedla sama Jaroslava Adamová a později společně se Simonou Stašovou a Janou Paulovou přestoupil na DAMU. To pro něho byl další krok k tomu, aby si splnil svůj herecký sen.

V roce 1978, ve svých 23 letech, se Michal rozhodl pro opravdu odvážný krok. Emigroval do Spojených států a rozhodl se, že život v Česku nechá takový, jaký je. V době, kdy opustit Československo znamenalo prakticky definitivně přetrhat všechny vazby s domovem, to bylo nesmírně odvážné rozhodnutí, které mu však nebránilo v tom, aby si začal plnit své sny. V Americe se mu zpočátku dařilo a dostal se na prestižní hereckou školu Lee Strasberga.

Setkání s legendou mu změnilo život

Svůj talent a nadání dával vždy najevo. Dokázal to i při setkání s legendární herečkou Barbrou Streisand, před kterou zazpíval její vlastní píseň z muzikálu Funny Girl. Ovládal šest jazyků a měl všechny předpoklady pro úspěšnou kariéru. Osud však měl s mladým hercem jiné plány. Michal se nakazil virem HIV, který později přerostl v AIDS. V době, kdy tato nemoc byla spojena s obrovským společenským stigmatem, to pro něj znamenalo postupnou izolaci od okolního světa. Nechtěl chodit mezi lidi, styděl se sám za sebe a dokonce nekontaktoval svou rodinu.

Foto: Wikimedia commons/Public domain

Nejbolestivější byla pravděpodobně ztráta přátel a známých. I jeho blízká přítelkyně Simona Stašová musela odmítnout jeho prosbu o setkání. „Odpověděla jsem slušně, že za mnou bohužel ne, protože čekám nový život. A ať se na mě nezlobí. To bylo naposledy, co jsme si napsali,“ vzpomíná herečka, která dodnes lituje, že se ještě nesetkali.

Odešel příliš brzy

Michal Hejný zemřel 22. října 1996 v Oneontě ve státě New York. Bylo mu pouhých 41 let. Zemřel prakticky sám, daleko od domova a lidí, kteří ho kdysi milovali. Jeho příběh je živým důkazem toho, jak rychle se může změnit lidský osud a jak křehké jsou mezilidské vztahy. Dnes, když se podíváme na film Dívka na koštěti, uvidíme mladého, talentovaného kluka plného života a energie. Takového, který má veškerý život ještě před sebou a kariéru dobře našlápnutou.

Málokdo z diváků tuší, jaký osud potkal představitele nezbedného hocha. Michal Hejný odešel příliš brzy, ale jeho role Čendy Bujnocha zůstává nesmrtelná a připomíná nám dobu, kdy byl plný života a nadějí. Bohužel krátce poté se vše změnilo a Čenda teď natáčí nové seriály tam nahoře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz