Hlavní obsah
Lidé a společnost

V kůži nevidomého. Nevidět, je to nejmenší, s čím musí zrakově postižený člověk bojovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pexels.com

Dobrý den slečno, jmenuji se Lenka. Chcete pomoct do schodů? Jsou 2 metry před námi a je jich asi 30.

Dnes jsem v metru zahlédla dívku s dlouhou bílou holí. Protože právě poslouchám oblíbený podcast v rámci mého studia jazyků o zrakově postižených, propojila se mi teorie s praxí. Dívku porazil kluk na kole.

Článek

Jak se nevidomí pohybují ve světe?

Bílá, většinou skládací hůlka znamená zrakové postižení osoby, která ji používá při chůzi. Pokud má bílá hůl červené pruhy, jedná se o hluchoslepého. V metru se hrot hůlky chytne rýhy v dlažbě a je jasné, kam už nevidomý nesmí pokračovat. Sama jsem párkrát zažila, jak mou pomoc slepý člověk rázně odmítnul, chtěl a potřeboval trénovat svůj pohyb v terénu. Dnešní zážitek, který jsem postřehla v momentě příchodu na nástupiště stanice Florenc, ve chvíli příjezdu soupravy metra, mě vyděsil. Zahlédnu mladou dívku s bílou hůlkou, jak sebejistě pochoduje a chce nastoupit do dveří posledního vagónu. Hlouček lidí jí udělal prostor a v tom se ze dveří vyhrnul kluk s jízdním kolem. Hůl jí bicyklem vyrazil z ruky. Celkem logicky, první na řadě jsou ti, co vystupují a pak ti, co se chtějí svézt.

Nevyžádaná a horlivá pomoc

Od té doby, co mě náhodný nevidomý v mém pomáhání jednou zastavil, vždy přemýšlím, jestli je má pomoc vítaná. Čeho je moc, toho je příliš. Když nic nevidíte a někdo cizí vás čapne pod ramenem a táhne vás světem a většinou musíte ještě vyslechnout jeho historky, není o co stát. Čas od času chodím na túry s prima skupinou, jejímž členem je i nevidomý Ivoš s vodící fenkou Růnou. Ta má ten den většinou volno, protože Ivoš má jednoho z nás nepřetržitě vedle sebe. Nebo v těžším terénu před sebou, s rukou na rameni vodiče. Proto vím, že zrakově postižené osoby trápí mnohem víc než jak trefit do dveří.

Co už není dobrý

Existuje hodně druhů zrakového postižení. Mnohým zůstal alespoň barvocit. Rozeznávají světlo a stíny. Vidí, jak se jim lidé vyhýbají. Vidí, že je registrujeme. Vidí také naše rozpaky. Vyzkoušet si „slepotu“ je čas od času možné v kavárně Potmě. Znáte ten příměr, dokud nechodíš v mých botách, nevíš, jak žiju.

Anketa

Máte zkušenost s pomocí postiženému?
Ne, raději se jim vyhýbám. Určitě mu pomůže někdo jiný.
6,7 %
Ano, když vidím, že je v nesnázích, nabídnu pomoc.
86,7 %
Ano, je to většinou příležitost k zajímavému rozhovoru.
6,7 %
Ne, mám strach, že to neumím.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Život bez zraku kompenzuje technika

Lous Braille, který přišel v 15 letech o zrak při pokusech s nehašeným vápnem, nevidomým zprostředkoval možnost číst hmatem. Braillovo písmo, určitý počet teček v konkrétním tvaru obsahují například krabičky s léky. Technický pokrok znamená pro nevidomé obrovský posun k samostatnosti. Asistenční technologie, jako jsou speciálně upravené počítače se skenery, hmatovými displeji nebo software na čtení obrazovky s mluveným výstupem. Umožňují mnohým nejen lépe žít, ale i pracovat. Většina knih, které si mohou zapůjčit v knihovně pro nevidomé jsou ozvučené, stejně jako internet. Tvrdí se, že až z 90 %. Mluvící teploměry, hodinky, měřidla, kalkulačky nebo kompasy už dnes nejsou k vidění jen ve filmech science fiction.

Závěrem bych chtěla zmínit důležitost empatie. Přemýšlejte na chvíli o tom, jaké to musí být používat internet, aniž byste mohli správně vidět obrazovku. Zavřete oči a zkuste něco udělat na počítači nebo telefonu. Představte si, že jste slepí. Určitě je to dobré cvičení, jak být humánní, ohleduplný a soucitný člověk. Takové cvičení nám může pomoci k pochopení toho, jak se ke zdravotně postiženému člověku chovat, jak s ním mluvit. Je důležité respektovat jeho preferovanou terminologii, používat uctivý a důstojnost podporující a začleňující jazyk. Každý z nás může být postižen.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz