Hlavní obsah
Rodina a děti

Tik tak, slyšíte je? Kvalitní vztah nebo vytoužené děti. Obojí je často nedostupným ideálem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pexels.com

Pořídit si dítě s někým, s koho nemůžu vystát, není úplně dobrý nápad.

Jsem zastáncem názoru, že lidský charakter je ovlivněn především prostředím a výchovou dítěte. Genetiku však nepřečůráme.

Článek

Dvakrát měř

Někdo do toho vlítne po hlavě. Kvality partnerova charakteru pak složitě dolujete, když už je pozdě. Kolem vás běhá jedno nebo dvě děti a vy přemýšlíte, jestli ty partnerovy „neřesti“ jsou na rozchod nebo na rozvod. Děti musí vydržet všechny vaše vztahové turbulence. Říkáte si, nejsem první ani poslední. Tohle už se nedá vydržet.

Tikot biologických hodin

Pak máme druhou skupinu tzv. picky. Slečny jsou vybíravé a často i mlsné a čas běží. Najednou jsou tu pětatřicáté narozky a princ stále nikde. Početí vlastního potomka není rozumné odkládat. Příroda dobře ví, kdy má potenciální matka dost fyzických a psychických sil. Tak se stává, že touha po dětech zamlží zrak a pomate intuici.

Podivné svazky

Pod tlakem biologických hodin tak vznikají zvláštní rodiny. Kde není ani jeden z rodičů připraven na těžkou oběť v podobě péče o nemluvně, batole… Ztráta osobní svobody, nedostatek spánku, peněz a nonstop péče postarší maminky a tatínky zaskočí. Těžko si po cca 15 letech svobody, kdy spíte a vstáváte, kdy sami chcete, děláte jen to, co vás baví, představit pro sebe takové galeje.

Anketa

Co je podle vás pro dítě nejdůležitější?
Milující (se) rodiče.
6,7 %
Klidné, láskyplné zázemí, byť jen s jedním s rodičů.
0 %
Láska, bezpečí a porozumění.
80 %
Naplnění všech jeho potřeb.
13,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15 čtenářů.

Sobecké hádky

Na řadu přichází boj o vlastní život. Souboj sobců. Já jsem vstávala včera, dneska je řada na tobě. Proč to naše dítě stále řve? Je to normální? Už zase potřebuje přebalit. Kdo ho nakrmí? Nejsem psycholog, ale stačí mi selský rozum na to, že v takové toxickém prostředí by se mi nelíbilo. To mimino nebo dokonce batole, které zatím neumí mluvit, vnímá a slyší, co se kolem něj děje. Moc dobře cítí, že je na obtíž. A brzy vám vaše nezodpovědné chování vrátí i s úroky.

Nevýchova

Zažila jsem také návštěvy rodin, kde „rodiče“ kapitulovali a hlavou rodiny se stalo jejich nemluvně. Dospělí šli raději cestou nejmenšího možného odporu, za trochu svého klidu a pohody by dali cokoliv. Ale není nevýchova jako nevýchova. Řízená nevýchova, kde rodiče úzkostlivě dbají na to, aby na dítě nevyvinuli ani pramalý nátlak, a ono tak od útlého věku samo rozhoduje o všem, co se ho týká, může mít paradoxně v budoucnu na charakter dítěte dobrý vliv. Ale je to věc názoru a nátury.

Sama s odstupem času vidím chyby, které bych s dnešním rozumem neopakovala. Ale o tom je život. V každém případě, jak všude čtu, trendem generace Y, Z je vlastní pohodlí. Tím se mnohé vysvětluje. Odvážné ženy, které neodolají volání přírody, si tak pořídí a porodí svoje parťáky do života. Pohodlní muži budou jen přispívat alimenty a dál hnít u displejů svých mobilů a x-boxů.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz