Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Sexuální orientace – věc veřejná

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pexels.com

Kdo s kým? A není to jedno?

Tak jako spousta dalších informací z vašeho soukromí, ani vaše sexuální orientace nemusí spatřit světlo světa. Záleží na každém, jakou má potřebu sdílet. A koho takové zjištění zajímá?

Článek

Co jste dostali do vínku

Jestli vás přitahuje opačné či stejné pohlaví, to si bohužel nikdo z nás nemůže předem objednat ani dodatečně změnit. Jak by si přáli mnozí rodičové. Těší se na vysněnou holčičku nebo chlapečka a automaticky chystají výbavičku v růžové nebo bleděmodré barvě. Jestli dítko nejde s předurčeným proudem, úzkostlivě jej pozorují a čekají na jejich pubertální odhalení.

Co je vzácné, je v případě sexuální orientace divné

Obecně bych řekla, že se společnost stále pozastavuje nad „jinakostí“. Protože heterosexuálů je většina, mnozí stále i v 21. století koukají na jinak orientované se zájmem, obavou nebo dokonce opovržením. Najdou se i exempláře, kteří věří, že se homosexualita dá léčit.

Anketa

Jaký je váš postoj k množství pohlaví, ke kterým je možné se v současné době přihlásit?
Nesmysl, pohlaví existují pouze dvě. Muž nebo žena.
52 %
Všechny ani neznám. Nezabývám se tím, co se mě netýká.
20 %
Lidská psychika není úplně prozkoumaná oblast. Téměř každý hledá pocit klidu v duši. Jestli to pro někoho znamá být někým jiným, je to jeho věc.
28 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25 čtenářů.

Co když nikam nepatří

Novinkou posledních let je rozlišování až 40 -ti druhů pohlaví. Speciálně nebinární osoby, které přestože mají konkrétní ženské nebo mužské pohlaví, se necítí být ani ženou ani mužem. Tento oříšek už těžko louská i střední generace. Extrémem jsou pak osoby, které se identifikují jako zvířata nebo věci. Narazila jsem i na případ, kdy se muž, který během života nejdříve zplodil 7 dětí, poté prošel tranzicí na ženu a ve svých 60 -ti letech se identifikuje jako 6-ti letá dívenka.

Tolerantní přístup bez předsudků, myslím, stačí k tomu, abychom se uměli vypořádat i s extrémy, které se kolem nás rojí. Nepopírám, že je možné se cítit na sklonku života jako šestileté dítě. Pokud po mně nikdo nežádá, abych takovou osobu vychovávala a vodila do školy a na kroužky, je mi to fuk. Je to jejich svět, ve kterém je jim fajn a věřím, že jim ho nikdo nezávidí. Každopádně není žádoucí tyto informace o ostatních vyhledávat a troubit do světa. Myslím, že smysluplnější je se postarat o svůj vlastní svět, ve kterém nám bude fajn. Nemusíme si do něj pouštět informace, které nás iritují nebo nezajímají.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz