Hlavní obsah
Zdraví

Umíte dynamicky sedět? Vetšina z nás zbytečně riskuje své zdraví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pexels.com

Pěšky nebo busem? Když pojedu, tak ve stoje, nebo v sedě? Kdo by chtěl stát, když jsou sedadla volná.

Všichni víme, jak důležitý je pohyb. Ale už jste si někdy spočítali, kolik hodin denně sedíte na zadku? Za svou pohodlnost pak platíme velkou daň v podobě zvýšeného cukru, tuku a krevního tlaku.

Článek

Denní rutina

Po tom, co se vyspinkáme a provedeme ranní rituály, naskočíme do auta a přesuneme se do práce. Ti z nás, co pracujeme v kanceláři, zasednou na svou ergonomickou židli a zapnou počítač. Šťastlivci si během oběda zaskočí do nejbližší restaurace. Ostatní vytáhnou krabičku a dojdou jen do kuchyňky. Pár návštěv toalety a po práci autem domů. Tam si musíme pořádně odpočinout od té hrozné duševně náročné práce na gauči před televizí. Milovníci kávy a prostatici dosáhnou až na 2 km za den. Někteří jsou na svůj výkon dokonce pyšní.

Co se děje v těle, zatímco sedíme

Všechny buňky v našem těle fungují, jen pokud jste aktivní. Bez pohybu houstne krev a ubývá kyslíku, všechny orgány trpí. Minimum svalů, které je k sezení potřeba se dostává do nadměrného napětí, zatímco ostatní svaly ochabují. Při sezení se vyvíjí nadměrný tlak na nehybnou páteř, obratle se ztenčují a přibližují k sobě a jsou méně pohyblivé. Dehydrují se meziobratlové ploténky a měkké tkáně tuhnou. Kromě svalů atrofuje celý kloubní systém a tělo se dostává do kondice, kterou zažívají zdravotně postižené osoby.

Anketa

Jaké aktivitě se věnujete pro zdraví svého těla?
Vyhýbám se sezení, nejraději mám ležing.
16,4 %
Mám rád/a turistiku, každý víkend vyrážíme na výlety.
11,5 %
Chodím do posilovny / tělocvičny jednou až dvakrát týdně.
3,3 %
Každý den běhám, chodím nebo nějakým způsobem se snažím být aktivní minimálně půl hodiny.
68,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 61 čtenářů.

Co s tím, to je na každém z nás

Každý se může svobodně rozhodnout, zda začne polykat léky na zaplašení kdejakého neduhu, které nám automaticky předepíše náš praktik. Dělá dobře svojí práci. Je možné mu tu práci zjednodušit a postarat se o vlastní tělo a zdraví sám/a. Není žádoucí trávit hodinu v posilovně jednou až dvakrát týdně. Kouzlo je v tom, být aktivní stále. Vybírat si vědomě aktivní způsob života. Nelačnit po volné sedačce v MHD. Sedět co nejméně. Při samotném stání tělo spotřebuje o 20 % více energie, při chůzi jde o navýšení o 92 % proti sezení. Podle provedeného průzkumu profesorkou na sedavé chování a zdraví Charlotte Edwardson, stráví britští dospělí denně 9 hodin sezením. Předpokládám, že Češi na tom nebudou lépe.

Jak může vypadat ideální aktivita

Jednou jsem se rozhodla dělat, jen to, co mě baví a je mi příjemné. Samozřejmě, někdy je nutné si chvíli počkat, než přijde ta správná nálada na mytí oken nebo luxování bytu, ale než se dostaví, dá se dělat něco užitečného, co mě v tu chvíli baví. V rámci boje za snížení vysokého krevního tlaku, který jsem podle všeho vyfasovala díky svým předkům, jsem si ověřila, že 30 minut denní vědomé aktivity mi dokáže tlak usměrnit. Jeden den jdu do práce nebo z práce s hůlkami, druhý den skočím cestou z práce do bazénu a plavu, ve středu projedu třeba Kanadu na domácím cyklotrenažéru, čtvrtek patří oblíbené józe. Na víkend mám domácí půlhodinové cvičení podle videa a když zahrada dovolí, většinou vyrážíme na nějaký pěší výlet.

Nejde o to dělat nějaký sport, jde o pohyb. Snažit se sedět co nejméně nebo se snažit co nejvíce měnit pozice a stále se uvolňovat. Tzv. dynamické sezení. Každou půlhodinu se jít na pár minut protáhnout a projít po místnosti. Udržet si fyzickou kondici a zdraví, znamená být aktivní. Věděli jste, že podle rychlosti chůze lze určit váš věk? Upřímně, každý vnímá aktivitu úplně jinak. Jít pěšky 5 min na nejbližší stanici metra, po práci zajít na nákup, dvakrát vyvenčit psa před domem, je pro udržení zdravého těla žalostně málo.

Zdroj:

https://www.stoplusjednicka.cz/velka-mezinarodni-studie-potvrzuje-ze-prilisne-sezeni-vazne-ohrozuje-zdravi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz