Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Dobrovolnictví není charita aneb 3 příběhy o tom, jak můžete v Česko.Digital vyrůst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Česko.Digital

Vyzkoušet si nový obor pod vedením profíků. Stát se součástí týmu, kterému vidíte pod ruce. To jsou nejčastější důvody, proč se dobrovolníci přidávají k projektům Česko.Digital. Tři dobrovolníci sdílí, jak je expertní dobrovolnictví posunulo.

Článek

Radek Sojka: Naučit se něco nového? V Česko.Digital máte tu nejlepší podporu

Začalo to pár hodinami nazbyt, které chtěl Radek Sojka efektivně věnovat smysluplnému projektu. Z dobrovolničení je dnes placená spolupráce s Nedlužím státu –⁠ projektem, který vznikl pod křídly Česko.Digital.

Přejít z dobrovolnické pozice na roli placenou přímo v neziskové organizaci není v Česko.Digital nic neobvyklého. Platforma Česko.Digital funguje jako inkubátor, kde se prototypují nové produkty a jejich další vývoj je v rukou samotného zadavatele (neziskové organizace), který si hledá svůj stabilní tým.

U služby Nedlužím státu šlo o případ, kdy se po úspěšném vydání a doladění projekt předal zpět zadavateli, v tomto případě Institutu prevence a řešení předlužení. Radek v projektu fungoval jako projektový koordinátor za Česko.Digital. „Práce na Nedlužím státu mi přinesla přesně to, v co jsem doufal – praktickou zkušenost s projektovým řízením, možnost vyzkoušet si launch produktu a ve finále jako velmi vítanou taky možnost produkt rozvíjet dále pod zadavatelem,“ říká Radek. Ke svým zkušenostem s vývojem softwaru tak mohl nakouknout i do projektového řízení, kterému se chce dál věnovat.

Foto: Česko.Digital

Oslava spuštění druhé verze Nedlužím státu

David Němec: Otevřenost a profesionalita, toho si na dobrovolnictví cením nejvíc

V projektu Nedlužím státu působil jako dobrovolník také David Němec, wordpress vývojář, správce a tvůrce e-shopů a IT konzultant na volné noze. Web tohoto projektu je z velké části také jeho „dítě“, jak o něm sám říká.

Také David přešel z dobrovolnické pozice v projektu do pozice placené, tedy dodavatelské a v Nedlužím státu se teď stará o vývoj. I pro Davida byla práce v týmu neznámých lidí něčím úplně novým. „Poprvé v životě jsem si vyzkoušel full remote práci na projektu, což pro mě byla velmi inspirativní zkušenost. A potvrzení, že to jde (ač někteří tvrdí opak). Taky jsem se naučil pracovat s novými nástroji na projektové řízení a čerpal inspiraci a zkušenosti od opravdových profesionálů ve svých oborech,“ popisuje práci na dobrovolnickém projektu.

Aby se to celé dobře potkalo, není důležité mít společnou kancelář nebo šéfa. Důležité je mít podobné hodnoty a osobní nastavení, se kterým do dobrovolnických projektů jdete. „To, co je pro nás důležité, máme myslím v Česko.Digital nastaveno všichni dost podobně,“ říká k hodnotám projektových týmů David. „Naučil jsem se ale ocenit tu velkou otevřenost, kterou v >č.d najdete. Pomůže vám zahodit ostych a společně se pustit do projektů, které mají pro společnost velký význam.“

Foto: Česko.Digital

Meeting Nedlužím státu

Zapojení dobrovolníků z komunity ve své organizaci i po ukončení projektu v Česko.Digital si pochvalují i samotní zadavatelé. „Velká výhoda zapojení takových dobrovolníků je v tom, že jsou již vyzkoušení, víme, co od nich můžeme čekat, jak pracují, co ovládají. Zároveň i oni pokračují v projektu, který znají, takže je nemusíme zaučovat a ušetří to čas oběma stranám. Důležité také je, že se díky předešlé spolupráci hodnotově shodujeme, máme nastavené hranice a pravidla a pokud se daní lidé podílejí na projektu dlouhé měsíce jako dobrovolníci, je jasné, že je to baví, že v projektu našli smysl a chtějí se tomu věnovat i nadále,“ vyzdvihuje benefity spolupráce Radek Hábl, zakladatel Institutu prevence a řešení předlužení a Product Owner projektu Nedlužím státu.

Jana Hejnová: Pro ajťáka na mateřské je dobrovolnictví způsob, jak zůstat v praxi

„K dobrovolnické práci na projektu Preventivka jsem se dostala v době, kdy jsme doma řešili vážný zdravotní problém, který souvisel právě se zanedbáním prevence,“ říká o svém působení v Česko.Digital ajťačka Jana Hejnová. „Přišlo mi sympatické, že by podobná aplikace mohla zabránit tomu, aby se do stejné situace dostal někdo další. Proto jsem se přidala do týmu Česko.Digital.“

Foto: Česko.Digital

Setkání týmu Preventivky

Její první krůčky dobrovolnické práce tedy vedly do týmu, který pro neziskovku Loono vyvíjel aplikaci Preventivka. Ta má za úkol pohlídat uživateli termíny preventivních prohlídek a srozumitelně mu připomenout, kdy a kam je potřeba pravidelně chodit. Za nápadem stojí neziskovka Loono, která má za sebou už několik úspěšných kampaní pro prevenci (nejen) rakoviny prsu nebo prostaty.

A právě pro Loono dnes Jana Hejnová pracuje jako IT analytička při své mateřské dovolené. Z dobrovolnického týmu přešla na placenou pozici, která jí dovolí efektivně využít 15 hodin týdně, které se rozhodla práci věnovat při péči o miminko. „Musím si vybírat, jak čas efektivně využít,“ vysvětluje to Jana.

A co na to Loono? „Po ukončení projektu jsme se rozhodli zapojit Janču na pozici analytičky. Dávalo nám to obrovský smysl. Dobře zná aplikaci, procesy i tým a je velmi šikovná, proto jsme chtěli, aby byla součástí Loono i nadále. Velice si vážíme toho, že naši nabídku přijala. Jako nezisková organizace nemůžeme platovými podmínkami konkurovat soukromým firmám, nicméně jsme spolupráci nastavili tak, aby byla flexibilní a vyhovovala Janči kapacitám a potřebám spojeným s péčí o rodinu,“ říká Product Owner aplikace Preventivka Adéla Sedláčková.

Máte pár hodin navíc? Staňte se expertním dobrovolníkem

Česko.Digital je komunita profíků, kteří svůj volný čas věnují neziskovkám a státním organizacím proto, aby pomohli dělat Česko lepším. Jsou tu vývojáři, analytici, projekťáci, mámy na mateřské i učitelé češtiny. Tahle pestrá směsice lidí zaručuje, že se na projektech potkáte s opravdu zajímavým týmem, od kterého se můžete učit věci, které vás už dlouho lákaly.

Jak na to? Stačí se na Portále dobrovolníka podívat na vypsané pozice a jestli se vám nějaká líbí, přihlaste se přes join.cesko.digital do Slacku. Tam se můžete ozvat kontaktní osobě projektu.

Autorka: Lenka Vaculínová (dobrovolnice v Česko.Digital)

Korektorka: Aneta Martykánová (dobrovolnice v Česko.Digital)

Další blogové články komunity expertních dobrovolníků najdete na blog.cesko.digital.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz