Hlavní obsah
Lidé a společnost

Proč všichni vánočně blázní a radši nešli na Kateřinskou zábavu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Advent 2023 začíná 3. prosince, kdy je první adventní neděle. Máte taky pocit, že na to ostatní zapomněli a navzdory tradici blázní s předstihem?

Článek

Vánoční trhy ještě před první adventní nedělí. A není to tak trochu brzo?

Letošní advent startuje v neděli 3. prosince. Navzdory tomu už třeba v Praze, Olomouci, Plzni, Českých Budějovicích, Ostravě nebo Brně začaly vánoční trhy, lidé se předhánějí o nejkrásnější venkovní vánoční výzdobu svých domů a z kamenných obchodů dýchá vánoční atmosféra. Ti největší milovníci Vánoc mají už teď doma slavnostně nazdobený stromeček. A to vážně nepřeháním. Pár jich znám.

Také vám přijde, že lidé vánoční čas vítají nějak brzy, zvlášť když první adventní neděle roku 2023 je až 3. prosince? Když opomeneme zapálené milovníky Vánoc i marketingové aktivity obchodníků, je to možná tím, že advent 2023 má kratší trvání a spousta lidí si jej chce podvědomě o něco málo prodloužit.

Foto: Freepik

Advent 2023 má nejkratší možné trvání 22 dnů

Začátek adventu je pohyblivý a nastává vždy čtvrtou neděli před 24. prosincem. Právě proto letos vychází, že první neboli železná adventní neděle 2023 připadne na 3. prosince. Letošní advent je navíc speciální i tím, že čtvrtá neboli zlatá adventní neděle bude přesně na Štědrý den 24. prosince.

Následně na Štědrý večer spolu se západem slunce nastává tradičně konec adventního období. Jelikož se délka adventu pokaždé pohybuje mezi 22 až 28 dny, letošní advent 2023 tak má se svými 22 dny nejkratší možné trvání.

Foto: Freepik

Místo na vánočních trzích jste to mohli rozjet na Kateřinské zábavě

Pro někoho to může mít kouzlo, ale pustit se do adventní výzdoby či zahájit tradiční adventní akci ještě před začátkem adventu mi přijde tak trochu přes čáru. Však teprve teď, 25. listopadu, byla svatá Kateřina, ke které se v Česku vážou zcela jiná zvyky a tradice.

Zvlášť na českém venkově se dodržuje sympatická tradice Kateřinské zábavy. Není zkrátka nad to si ještě před příchodem adventu pořádně zapařit a následující den se vzbudit s kocovinou a nevyspalí po protancované noci. Právě takto to praktikovali naši předci a někteří lidé na tuto tradici nedají dopustit ani dodnes.

Kateřinská zábava byla před příchodem adventu poslední příležitostí k veselí

Tradice Kateřinských zábav se váže k 25. listopadu odnepaměti. Z jakého důvodu? Právě na svatou Kateřinu dostávaly v minulosti děvečky mzdu. Díky tomu mohly ženy a dívky přejít k jinému zaměstnavateli. Jednalo se o opravdu výjimečný den, který se musel oslavit jak jinak než Kateřinskou zábavou, kterou si ženy a dívky samy chystaly.

Zajímavostí bylo, že si ženy na Kateřinské zábavě vyměnily roli s muži a platilo zde ženské právo. Nejen, že byla dámská volenka, ženy třeba také pily pivo, platily útratu za muže, připravovaly občerstvení nebo si zaplatily hudbu. Kateřinská zábava navíc byla poslední příležitostí k pořádnému veselí. Poté, co nastal advent, byly zábavy a tancovačky do jeho konce zapovězené. A jaká společenská akce následovala po adventu? Samozřejmě, že tradiční Štěpánská zábava.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz