Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Orchideje Bílých Karpat: Kvůli pěkným fotkám neničte přírodu, zlobí se starousedlíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: xulescu_g, CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Nejrozšířenější divokou orchidejí Bílých Karpat je prstnatec bezový. Jeho květy mají dvě barevné varianty, a to tmavě nachovou nebo světle žlutou.

Od konce dubna až do poloviny července vykvétají v Bílých Karpatech vzácné orchideje. Je jich více než dvacítka druhů. Při návštěvě bělokarpatských orchidejových luk proto velmi opatrně našlapujte.

Článek

Nikde jinde ve střední Evropě takovou krásu nenajdete

Takřka před 24 lety, 3. listopadu 1980, byly Bílé Karpaty vyhlášeny chráněnou krajinnou oblastí. Roku 1996 je UNESCO zařadilo na seznam biosférických rezervací. Nejproslulejší jsou bělokarpatské orchidejové louky, které se řadí mezi druhově nejbohatší rostlinná společenstva na světě.

Divoké orchideje v Bílých Karpatech postupně vykvétají od konce dubna až do půlky července. A právě v této době na svou krásu lákají zástupy turistů. Obdivovat zde můžete až dvacítku druhů orchidejí po tisícovkách kusech. Bílé Karpaty díky tomu patří k území s nejvyšší pestrostí a početností zastoupení orchidejí ve střední Evropě.

Na které druhy orchidejí zde můžete postupně narazit? Například na kruštíky, vstavače (kukačka, májový, vojenský, mužský, bledý), prstnatce (Fuchsův, karpatský), hořeček žlutavý karpatský, pětiprstku žežulník, vemeník dvoulistý nebo hlavinku horskou. Za zmínku rovněž stojí, že nejrozšířenější chráněnou volně rostoucí orchidejí v Bílých Karpatech je prstnatec bezový.

Foto: Lina Klimarová

Jaro v Bílých Karpatech – kvetoucí Vyškovec na Kopanicích.

V Bílých Karpatech se nově objevují orchideje typické pro jižní Evropu

Dlouhá období sucha a vyšší teploty, které v posledních letech panují, však částečně mění i podobu vzácných orchidejových luk v Bílých Karpatech. Některé druhy orchidejí tak v důsledku nedostatku vláhy kvetou málo, na loukách se naopak objevují rostliny typické pro jižní části Evropy.

Jak pro Český rozhlas uvedl botanik Agentury ochrany přírody a krajiny Karel Fojman, na bělokarpatských loukách se objevily například také orchideje tořič čmelákovitýrudohlávek jehlancovitý. Orchidej tořič čmelákovitý (Ophrys holosericea) je zajímavá tím, že její květ připomíná hmyzí tělo nejen lidem, ale také samečkům některých druhů blanokřídlého hmyzu. Ti následně nalétají na květ a snaží se s ním spářit – namísto toho orchidej opylují. Tento druh divoké orchideje se v Česku vyskytuje právě výhradně v oblasti Bílých Karpat.

Vydejte se za kvetoucí krásou do Moravských Kopanic

Kde konkrétně můžete v Bílých Karpatech obdivovat orchidejové louky? Vydejte se například do Moravských Kopanic, tedy do okolí Starého Hrozenkova, Vyškovce, Vápenice, Žítkové a okolí.

Orchidejové louky v Moravských Kopanicích jsou vázané na soukromé hospodaření na zdejší kamenité půdě. Kopaničáři dříve tyto louky využívali jako jednosečné a nechávali je spásávat dobytkem. Některé dnešní louky byly původně malými políčky zejména v okolí bývalých samot.

Ne nadarmo se zde říkává, že Moravské Kopanice jsou místem, kde končí chléb a začíná kamení. Ale krása orchidejí, bylin a dalších kvetoucích rostlin je v Kopanicích dechberoucí.

Foto: Pixabay

Vstavač vojenský.

Poválená země od náruživých fotografů

V okolí Vyškovce můžete orchideje obdivovat například v přírodní rezervaci Ve Vlčí, a ještě na několika přírodních památkách, které zde záměrně neuvedu. Na těchto maloplošně chráněných územích rostou zejména vstavače.

Za vstavači, prstnatci nebo kruštíky můžete rovněž v rámci Moravských Kopanic vyrazit do přírodních rezervací Pod Žítkovským vrchemHutě, které se nachází v katastru obce Žítková. Další lokality opět záměrně neuvádím. Bělokarpatské orchidejové louky, které jsou součástí přírodních rezervací, ochránci přírody pravidelně dvakrát ročně kosí, a to během měsíců června a září.

Seznam výše uvedených přírodních rezervací na Kopanicích je volně dohledatelný na internetu. Ne všichni lidé, kteří na tato místa s kvetoucími divokými orchidejemi míří, se však chovají s úctou k přírodě.

„Včera jsem byl v jedné nejmenované přírodní rezervaci a měl jsem šok. Kolem několika malých vzácných rostlinek orchidejí byla podupaná a poválená země od náruživých fotografů. To je počátek jejich konce,“ rozzlobil se loni v květnu ve facebookové skupině Čarovné Kopanice pan Stanislav a ostatní milovníci přírody s ním jenom souhlasili.

„Naprosto vám rozumím, a to nejsou jen orchideje… Já už viděla poválených tolik míst.. Je hezké si to vyfotit, ale tak, abych nezničila ani rostlinky ani jejich okolí, třeba z cesty nebo max šlápnout nohou poblíž… Ale když vidím ty poválené fleky ze všech světových stran, tak naprosto vím, o čem mluvíte,“ napsala svůj názor Petra.

Jestli tedy plánujete výlet za orchidejemi Bílých Karpat (třeba konkrétně na Kopanice), chovejte se s úctou k přírodě. Když z těchto míst odejdete, měla by vypadat tak, jako byste je nikdy nenavštívili. Sami starousedlíci podotýkají, že Moravské Kopanice jsou kusem nedotčené přírody, která nepotřebuje reklamu ani davy turistů. O to jsou Bílé Karpaty krásnější a Kopaničáři doufají, že dlouho zůstanou.

Anketa

Navštívili jste Bílé Karpaty kvůli orchidejím?
Ano.
37,5 %
Ne.
55 %
Chystám se.
7,5 %
Celkem hlasovalo 120 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz