Hlavní obsah
Cestování

Četli jste Tučkovou? Tak nashle! Kopaničáři spisovatelku nemusí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lina Klimarová

Kateřina Tučková se ve svém románu Žítkovské bohyně inspirovala lidovými léčitelkami z Moravských Kopanic. Vyfoceno na Chatě Jana v Lopeníku.

Když Kateřina Tučková vydala román Žítkovské bohyně, nastal na Moravských Kopanicích turistický boom. „Jste tu kvůli tomu, že jste četli Tučkovou?“ zeptali se nás místní a protočili oči v sloup.

Článek

Moravské Kopanice už nejsou zapomenuté. Bohudík i bohužel

Román Žítkovské bohyně spisovatelky Kateřiny Tučkové, vydaný poprvé v březnu 2012 brněnským nakladatelstvím Host, udělal ze zapomenutých Moravských Kopanic jednu z turisticky nejoblíbenějších lokalit Česka. Pro někoho bohudík, pro někoho zase bohužel.

Díky (nebo kvůli?) celorepublikové popularitě románu o místních lidových léčitelkách ceny nemovitostí v okolí Žítkové, Vyškovce, Vápenice, Starého Hrozenkova či Lopeníku výrazně vzrostly. Příležitosti k podnikání v turistickém ruchu se chopili také podnikavci všeho druhu. Na druhou stranu, starousedlíci si stěžují na ztrátu soukromí a příliv „náplav“, které skupují domy a pozemky za účelem dobré investice, pronájmu nebo alternativního způsobu žití.

Foto: Lina Klimarová

Malebný domek na Moravských Kopanicích.

O Kateřině Tučkové si někteří Kopaničáři myslí své

„Jste tu kvůli tomu, že jste četli Tučkovou?“ zeptal se nás domácí na Vyškovci, když nám pronajímal chalupu. Starousedlíci na Kopanicích si o spisovatelce myslí své a s turisty se o tom nemíní bavit. Co jim hlavně vadí?

Podle řeči jsem si vědoma hned několika věcí, které se mi potvrdily i v některých komentářích pod mým článkem o Bílých Karpatech. Kniha Žítkovské bohyně zkrátka Kopaničářům obrátila život naruby a nejenom v dobrém.

Román Žítkovské bohyně je literární fikce

Měli bychom si uvědomit, že román Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové je literární fikce, i když spisovatelka použila reálná jména léčitelek, což jí mnozí vyčítají. Spousta jejích čtenářů nedokáže oddělit literární příběh od reality a v Moravských Kopanicích mnohdy hledají mystično tam, kde není.

„Mystičnost tomuto kraji dodala až ta slátanina paní Tučkové, která sem k nám přilákala davy lufťáků, co sem jedou s apriori pocitem výjimečna a mystična. Já vždy tvrdím, že nechápu, co tady ti lidi vidí a proč sem vůbec lezou!? O co je tady tráva zelenější nebo křoví hustější!? Já se tady narodil, stejně jako rodiny mých rodičů, znám tady každý kámen a pohybuji se po zdejších lesích a lukách většinou v noci, pěšky, bez baterky sice s kulovnicí, a věřte mi, že za těch skoro 55 let jsem vždy cítil pouze pozitivní energii a sílu z toho klidu… Teda dokud jsem nepotkal bandu uřvaných chatařů nebo lufťáků… Protože si myslí, že když přijeli z „civilizace“ na Žítkovou, tak jsou zde páni… A všichni místní se z nich posadí na zadek a tu jejich neomalenost musí tolerovat!“ napsal v komentářích pod mým článkem o Bílých Karpatech uživatel Savacr Simon, s nímž spousta lidí souhlasila.

Foto: Lina Klimarová

Pohled na Moravské Kopanice z Vyškovce.

Pokud možno se nevracejte, vzkazuje starousedlík

Starousedlíkům na Moravských Kopanicích mnohdy vadí ztráta soukromí, procesí turistů, kteří chodí nedotčenou přírodou a vstupují na soukromé pozemky, i otázky některých zvědavců na bohyně.

„Místní starousedlíci jsou k tzv. „prijdzencom“ vždy nedůvěřiví a odměření… Takže přijeďte, potichu se nechejte obrat o prachy ve „skanzenu žítkovské bohyně“ a pak přes cestu na „tradiční ovčí farmě (…) A až toto všechno absolvujete… Tak se ztraťte ještě rychleji a tišeji a pokud možno se už nevracejte!“ vzkázal dále v komentáři Savacr Simon, který se označil za rodilého Kopaničáře.

Anketa

Z jakého popudu jste navštívili Moravské Kopanice?
Po přečtení románu Žítkovské bohyně od Kateřiny Tučkové.
5,7 %
Na doporučení rodiny/přátel/kamarádů.
2,4 %
Je to krásný kraj, jezdím tam odjakživa.
9,7 %
Chtěl/a jsem prozkoumat zdejší krásnou a nedotčenou přírodu.
7,7 %
Na Moravských Kopanicích jsem ještě nebyl/a.
74,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2796 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz