Hlavní obsah
Umění a zábava

John Lennon v Kroměříži! část 7. - kruh se uzavírá, z Hulína do Hulína

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 1. Selský Pivovárek

Richard

V závěrečné části se dočteme o nakonec krásném konci příběhu Johna v osobě syna Stanika/Richarda.

Článek

Na jaře 1970 otřásá celým Hulínem, celým okresem Kroměříž, celou ČSSR a potažmo celým pokrokovým socialistickým táborem neslýchaná pohana V.I.Lenina.

Ve středu 22.4.1970 ve 14.30 hod se v Hulíně slavnostně odhaluje busta zakladatele komunistického hnutí k jeho stému výročí narození. Sláva je to veliká a seznam bolševických papalášů předlouhý. Hulín se dme pýchou, takové pocty se nedostalo ani Slušovicím.

Do rána je však na nevkusnou sochu umístěn baťoh a v něm lejno. Lejno lidské, jak se později ukázalo při laboratorním rozboru na OHS Kroměříž. Na baťohu pak nápis: „Lenine, šuline, co děláš v Hulíně?“ Pamětníci pamatují. Ukrutná pohana rozbíhá soukolí vyšetřování. Aféra je ostře sledována bdělým okem ÚV KSSS z Moskvy, případ má nejvyšší prioritu. Přes nasazení nejlepších operativců STB, KGB a Stasi se nikdy nikomu nepodařilo zločince odhalit. Až do teď.

V rámci nevinného a zábavného, i když vyčerpávajícího a strastiplného, pátrání po stopách JL v našem kraji, zjišťujeme totiž šokující fakta.

Adoptivní rodiče malého Ríši, manželé Stavinohovi, jsou v rámci interních čistek po okupaci 1968 vyloučeni z KSČ, posléze vyhozeni ze svých zaměstnání a vytlačeni na okraj socialistické společnosti. Podobně, jako 327 tisíc dalších pomýlených spoluobčanů. Gustav Husák prorocky říká: „Nech odpadne, čo je kolísavé, nech odpadne, čo je oportunistické, ale nech v tej strane zostane, čo je pevné, čo je charakterné, čo chce za tento národ zápasiť.“ Stavinohovi zřejmě pevní nebyli a zápasiť nechtěli.

Stavinohovi se rozhodují pro emigraci. Pro malinkého chlapečka Ríšu je to emigrace opakovaná. Nejprve ta nepovedená s biologickou matkou Květou Morongovou do východního Německa, nyní ta povedená se svými adoptivními rodiči přes Jugoslávii a Itálii až do Švýcarska. Ani jednu si však kvůli útlému věku naštěstí nepamatuje.

Strastiplné cestě do kapitalistického ráje však předcházela dramatická událost. V předvečer emigrace se manželé Stavinohovi rozhodují k činu odbojovému, až partyzánskému. Na čerstvě odhalenou bustu V.I.L. nad ránem 23.4.1970 zavěšují již zmíněný baťoh s inkriminovaným obsahem a ihned prchají z komunistického žaláře národů. Tím se tedy vysvětluje fakt, že pachatelé v ČSSR nikdy vypátráni nebyli.

Co se nepodařilo komunistickým tajným službám, daří se našemu týmu, a to ve Švýcarsku. V rámci své cílené investigace zde syna Lennonova nacházíme v osobě Ríši Stavinohy. Teď se však jmenuje Fussbaut. Richard Fussbaut. Ten nám také tu celou dramatickou příhodu, nad mísou horkého fondue, svou starodávnou češtinou s líbezným švýcarským přízvukem vyprávěl. Díky ní se celá rodina Stavinohova/Fussbautova stává prominentní až privilegovanou i v tak snobském Švýcarsku.

O svém původu již mnoho let ví. Jeho biologický dědeček, bývalý lampasák Štefan Ftáčik jej po listopadu 89 kontaktuje a v závěru svého pohnutého a alkoholem prolitého života mu tajemství jeho původu odkrývá. Richard je sice zaskočen, nicméně mile překvapen. Dědických práv se nedomáhá, žije si svůj spokojený umělecký pouliční život.

Richard geny svého skutečného otce, tedy Johna Lennona, nezapře. Je to zcela vyjímečný hudební talent, jeden z nejproslulejších street artových umělců na světě. Multi instrumentalista. Také podobou je celý otec, i když hlavu má již lysou. Boty má rovněž velikosti 43, také vzor Derby, stejně jako tatínek v dospělosti.

Foto: 1. Selský Pivovárek

Bota velikosti 43. Vzor Derby. Stejně, jako jeho otec John

Kruh se nám pomalu uzavírá. Na konci roku 2015, 13. prosince odpoledne, se Richard z inzerátu na Sreality.cz náhodně dozvídá o prodeji bývalého zbytkového statku v Hulíně, na ulici Komenského. Nemovitost ihned kupuje. Proč právě zde? Odpověď je jednoduchá až prostá. Z okna kuchyňského vidí na kulturní dům, kde byl s největší pravděpodobností v srpnových dnech 1968 počat. V Hulíně svůj život začal, v Hulíně svůj život dožije. Spektakulární, dojemné, působivé.

Foto: 1. Selský Pivovárek

statek hulínský

Věren svému hudebnímu odkazu rodinnému pořádá pak v Hulíně, na svém zbytkovém statku, každoroční letní hudební festival pouličních umělců.

Konec dobrý, všecko dobré.

Vážení čtenáři a krásné čtenářky, postupně jsme vám, v sedmi dílech, odhalovali celou neuvěřitelnou Lennonovu anabázi po Kroměříži a Hulíně. Postupně jsme vás seznamovali s důsledky jeho nejdříve nevinné návštěvy hudebního archívu kroměřížského zámku. Teď už to víte všechno. Není již kam postoupit, není již co objevovat.

P.S. O naší práci se nějakým záhadným způsobem dozvěděli filmaři z Hollywoodských atelierů. Projevili zájem o autorská práva. Aktuálně jsme ve fázi výběru herců pro hlavní postavy a výši našeho honoráře. Natáčet se bude hlavně v Kroměříži a Hulíně. Bude potřeba několika stovek místních komparzistů. V hlavní roli buď Brad, nebo George.

P.P.S. Před naším trvalým odjezdem do Karibiku v létě příštího roku uděláme rozlučkovou párty ve VeloCafe v Kroměříži. Bude to zřejmě 19.7.2025 navečer. Možná přijde i kouzelník. Možná přijde i Ríša.

Spánembohem, děcka.

Jan Bureš, vrchní sommeliér 1. Selského pivovárku v Kroměříži

Tomáš Váňa, průvodce na Arcibiskupském zámku v Kroměříži

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz