Hlavní obsah
Jídlo a pití

Všeho do času, pivo navěky! 2. kapitola: Domácí vaření piva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 1. Selský Pivovárek

Dnes si řekneme něco k domácímu vaření piva. Není to nic složitého. Výtečné pivo si totiž navaříte doma na sporáku s běžným vybavením téměř každé domácnosti.

Článek

Tak jako každá práce, je i vaření piva doma velmi jednoduché, pokud to znáte, a stejně tak značně složité, pokud o tom nemáte ani páru. A to byl přesně náš případ.

Někdy v létě roku 2011 jsme se se třemi kamarády rozhodli, že si uvaříme pivo svoje. Částečně proto, že už jsme nebyli spokojeni s poněkud fádní nabídkou velkých pivovarů v obchodech, částečně i proto, že jsme ochutnali pár piv z malých pivovarů a od jednoho domovařiče. Ty nové chutě a celkový zážitek byly celkem přesvědčivé.

Po pravdě řečeno, když jsme to zvládli my, tak to zvládnete i vy, naši laskaví čtenáři a půvabné čtenářky. Varní postup si sestavíte sami, dle informací na netu. Je tam zhruba 1,8 milionu různých receptur. Snad si z toho něco vyberete. Co dále k tomu potřebujete?

· Prostor, který se může upatlat sladinou, mladinou, sladem, chmelem, pivem a následně pracně uklidit. Předchozího stavu však již nikdy nedocílíte.

· Tolerantní partnerku/partnera a všechny ostatní, kdo s vámi bydlí

· Nádobí a pomocné nástroje

· Suroviny

· Kamarády a kamarádky, ideálně 2-3

· Dobré jídlo, trochu pití, ale ne moc. Pak se to dost plete

· Celý den času

· Velkou porci nadšení a chuti

1. Prostor: my jsme vařili u nás doma, nejprve v garáži, ale protože nám byla zima, tak jsme to přestěhovali do krásné a nové prádelny mojí ženy. Před vařením tam bylo čisto jak v chaloupce, po vaření již ne.

2. Tolerantní partnerka/partner: toto je klíčový prvek v celém procesu. Váš protějšek nemusí úplně fandit vašemu novému koníčku, ale měl by ho alespoň tolerovat, avšak nikterak komentovat! Nevhodná, rádoby vtipná poznámka opravdu ničemu neprospěje. Knížecí rady taktéž.

3. Nádobí a pomocné nástroje: 30-50 litrový hrnec po babičce, silný vařič pod něj, velkou vařečku, teploměr, síta, dětské plínky bavlněné (pampersky nefungují), kýble, cukroměr, ledničku a v ní 30-50 litrovou nádobu na hlavní kvašení, červenou hadičku na stáčení slivovice, kuchyňskou váhu.

4. Suroviny: nic nekupujte, přijďte k nám na pivovar, my vám všechno dáme. Vy nám pak donesete aspoň půlku vaší várky na okoštování.

5. Kamarádi: sami to všechno nezvládnete, neboť je to práce těžká a úmorná, byť radostná. My jsme byli mezinárodní skupina. Francouz, co se tu přiženil. Slovák, co se tu taky přiženil. A pak jeden z Hulína, přespolní, ale už místní. Výhodou internacionálního týmu je vzájemné obohacení se pestrou škálou nadávek. Ne vše jde totiž podle plánu. V podstatě podle plánu nejde prakticky nic.

6. Dobré jídlo, trochu pití: důležitá položka, neboť jedna várka vám zabere 8-9 hod, a při práci poměrně vyhládne. Před samotným procesem je vhodné si dát štamprlu slivovice, možná i dvě. Uvolní vás to. Při vaření však moc nepijte, jednak propadnete nezdravému nadšení, jak to všechno hladce jde (a to teda nejde) a jednak začnete dělat chyby v postupu, poněvadž něco přehlédnete a na pár věcí prostě zapomenete. Chyby jsou pak ve většině (100 %) případů nevratné, a výsledkem je celá várka v kanálu.

7. Velkou porci nadšení a chuti: určitě to nejdůležitější. Musíte to chtít, musí vás to bavit i přes to, kolik nesnází a nezdarů prožijete.

Výsledek vaší celodenní krásné dřiny okoštujete zhruba po 4 týdnech kvašení. Otevřete si první lahev s vaším prvním pivem, nalejete do skla s uchem, očicháte, zavřete oči a zhluboka se napijete.

Polknete, počkáte 3-4 vteřiny, vydechnete… a zažíváte nirvánu. Nikdy jste nic lepšího nepili. Nejlepší pivo ve vašem životě. Nejlepší, protože vaše.

Jestli někdy byla mana nebeská, tak jistojistě musela chutnat přesně takto.

Tož na zdraví, na vaše, a i na naše.

Tomáš Váňa, 1.selský pivovárek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz