Hlavní obsah
Lidé a společnost

Všeho do času, pivo navěky! 3.kapitola: Jak si postavit svůj vlastní pivovar

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: 1. Selský Pivovárek

Varna

Postavit si svůj vlastní pivovar je sen mnoha českých a moravských pivařů a pivařek. Je to sen naprosto reálný a uskutečnitelný. My se dnes podíváme, jak na to.

Článek

Otázka zní nejen jak si postavit svůj pivovar, ale také proč si postavit svůj pivovar. Těch proč je celá řada. Buď jste vystudovaný sládek, nebo v nějakém pivovaru už pracujete, anebo máte hostinec a nechcete dále točit průmyslová piva. Nebo třeba nevíte, co s penězi. Nic z toho nebyl náš případ. Ani náhodou nebyl. Anebo jste pošetilý blázen. Bingo!

Pustit se do podnikání v oboru, o kterém víte prakticky kulový, z něhož znáte pouze výsledný produkt, ale vůbec nic jiného, a který si po 150 shlédnutí Postřižin kompletně idealizujete, je bláznovství v krystalické podobě.

Nicméně jste bílý heterosexuální muž ve věku okolo 45 let, otec několika dětí a skoro dokonalý manžel (si myslíte vy). Příjemně si nalháváte, že jste na vrcholu svých mentálních a fyzických sil (což už asi 10 let nejste) a říkáte si, že chcete ještě něco zažít, dokázat sobě a jiným (a o to jde hlavně), že máte navíc.

Výtečnou volbou v tomto věku je pořídit si milenku, výrazně mladší, bezdětnou. Koupit si Harley-Davidson je taky bezva. Obě volby jsou jistým „one-way-ticket“ k trvalé invaliditě, a to v lepším případě. Anebo…si vysníte pivovar. Pivovar proto, že pivu zcela jistě rozumíte tak jako většina národa, máte už něco napito, můžete o pivu mluvit hodiny a hodiny, co vám chutná, co vás ještě neuráží, co je úplná šlichta. Prostě expert jako každý druhý a u nás a v ČR prakticky každý první.

Jdete do toho, ale nevíte, z jakého konce začít. Tak začínáte vařit pivo doma, jak jsme si řekli posledně. Jde to, dře to, výsledek, vaše pivo, je však mana nebeská. Nicméně nikdo z těch, co s vámi doma vaří, do toho nechce jít. První, že už půjde do důchodu a nechce mít starosti. Druhý říká, že nejlepší investice pro něj je jeho manželka. Třetí tomu projektu prostě nevěří. Vadí-nevadí? Jasně, že vadí, ale nic s tím nenaděláte, nezměníte, nepřesvědčíte. To je situace! Vy to ale strašně moc chcete. Takže jdete hlavou proti zdi. Proti betonové zdi. Ale chcete a chcete moc.

Začínáte navštěvovat malé pivovary, bavit se s majiteli a sládky. Co vidíte? Krásné prostředí, vůně sladu, chmele, piva. Ráj na zemi. Majitelé, sládkové, podsládkové pohodáři, vše klape, radost ze života; celodenní, celoživotní hladinka, cirhóza v nedohlednu. Problémy? Nula. Odbyt? Trhají nám ruce, nestačíme vařit, říkají. Odezva? Veskrze pozitivní. 11 bodů z 10 možných.

Tak jo. Tak teda jo. Jste si vnitřně 110 % jistí, že to půjde. Že to prostě musí jít. A teď to přijde, první náraz do vysoké, široké, nekonečné a tvrdé zdi. Rozpočet, peníze. Dopředu tušíte, že tento koníček bude kapičku dražší než vláčky nebo slepování letadýlek. Je to dražší. Je to řádově výrazně dražší. Je to strašně drahé. Co s tím? Něco peněz máte. Málo. Dotace? Ano, možná, nejisté. Spojení financí s druhým takovým bláznem? Ano. Úvěr, ano, to by šlo. Takže nakonec kombinace všeho zmíněného.

Dobře, rozpočet nějaký máte. Teď nějak sehnat výrobce pivovarského zařízení. Už tehdy, v roce 2012, to nebylo těžké, bylo jich vícero. Jenže každý z nich měl jinou technologii, které vůbec nerozumíte, neboť na to nemáte školy ani praxi. Necháte si poradit od 3 sládků, vyjdou vám 4 vzájemně si odporující koncepty. Babo, raď.

Teď dále. Nemáte hostinec, hotel, penzion, zámek, hrad, nic, kde by se dalo postavit. Víte, že nechcete mít hospodu, neboť je to strašná řehole a celkově jste melancholický introvert, chcete jen o samotě pivo vařit, ne čepovat a obsluhovat lidi. Naštěstí máte svůj pozemek, kde se to dá celé postavit, ale ten pozemek je úplně na konci města, kde končí trubky s vodou, plynem, elektrikou, kde nikdo nikdy z Kroměříže ani nepáchl. Dál už jsou jenom Rataje. Nicméně je to vedle vašeho rodinného statku, kde máte zázemí. Volba padla. Není cesty zpět.

Budova. Další otázka. Jak to bude vypadat? Jaký bude genius loci? Bude to stát majlant, to už víte. V tom šíleném rozpočtu se už náklady na architekta ztratí. Neztratí, na to vemte jed. Opravdu neztratí. Nicméně chcete pivovar nejen funkční, ale i krásný, takže zavřete oči, předěláte rozpočet a zavoláte architektce. A to se opět vyplatí. Výsledkem je váš neobyčejně působící, jednoduchý, moderní a útulný pivovárek.

Začínáte vařit první várky a zjišťujete, že pivovar není jen ráj na zemi, kde to všechno voní sladem a chmelem, ale je to hodně práce okolo. To máte uklízení, čištění, sanitace, lahvování, sudování, balení, distribuce, prodej. Ale to vše za to stojí, neboť vaříte pivo, které dělá radost vám, vašim kolegům, ale hlavně vašim zákazníkům. Mít pivovar je totiž nekonečná radost.

To je pro dnešek všechno. Tím vám, naši laskaví čtenáři a naše krásné čtenářky, chci říct, že postavení pivovaru je jedna velká brnkačka. A tím vším vám chci říct, abyste moc neváhali a svůj pivovar si postavili. Ušetříte ve finále spoustu peněz, neboť už potom do hospody nepáchnete, lahváč si nekoupíte a budete pít jen to svoje, nejlepší pivo a ZADARMO.

Dej Bůh štěstí vám i nám

Tomáš Váňa

1.selský pivovárek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz