Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nechápu, jak můžete pozřít kapra s majonézovým salátem, děsil se kamarád z Itálie

Foto: Ludek, CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons

Vánoční kapr

Sto lidí, sto chutí, říká se. Zkuste ale Italovi nabídnout smaženého kapra a k tomu bramborový salát s majonézou. Pravděpodobně se pokřižuje a s výkřikem „Mamma Mia“ uteče.

Článek

Měl jsem na návštěvě známého z Itálie, který mi před pár lety prodal malého Fiátka. Není vlastně z Itálie, ale ze Sardinie. Sardové jsou na toto docela hákliví. Navštívili jsme památky, dal si pivo, koleno, pohanil rozmrazený jablečný koláč v kavárně i kávu z kapslí. Strašně se mu ale v Praze líbilo a prý se těší, až přijede příští rok zase. Pochopitelně, že při našich rozhovorech padla řeč i na Vánoce. Hodně jsme se proto bavili o jídle a domluvili jsme se, že mu vánočního kapra se salátem připravíme.

Zamiloval se do slivovice

Kapra jsem samozřejmě koupil v obchodě, ale se salátem jsme se doma také nedělali. Koupili jsme ho v jednom kvalitním lahůdkářství. Kapra manželka pěkně obalila a osmažila dozlatova. Já naskládal do lednice několik lahví „plzničky“ a červeného vína, a čekali jsme, až kamarád se ženou dorazí. Před večeří jsme si dali malého panáčka slivovice od tchána a šlo se na kapra. Mimochodem, za slivovici nabízel kamarád 100 eur za láhev. Tak mu chutnala. Na prodej ale není …

Majonéza a ryba? Prý nikdy

Hlavní chod, tedy rybu se salátem, manželka krásně naservírovala a chtěli jsme se pustit do jídla. Jenže ouha. Ačkoliv Sardové ryby milují, kapr není jejich oblíbenou rybou. Náš kamarád ho prý zkusil vůbec poprvé. Rybu by prý ještě snědl, i když mu moc nechutnala, ale smíchat rybu se salátem z majonézy je prý sebevražda a z konzumace se omluvil. Tak trochu jsme s tím počítali, takže dostal krásný telecí řízek, který slupnul jako malinu.

Sladké panettone s likérem je lahůdka

Italové i Sardové ryby milují. Ale ne ty sladkovodní. Prý jsou moc cítit „špatnou“ rybinou. Řekli nám, že na Vánoce si dávají špagety s mušlemi a grilovaného mořského úhoře nebo tresku. V Itálii prý není jedno tradiční vánoční jídlo. Nikdy ale na stole nesmí chybět „panettone“, což je taková naše vánočka s kandovaným ovocem. Mívá tvar bábovky a je neskutečně dobrá. Dá se koupit i u nás. Ale pozor. Prý se nejí „jen tak“. Údajně nejlepším způsobem, jak panettone konzumovat, je opražit ho a suché pánvi a zastříknout pomerančovým likérem.

I když našemu známému kapr nechutnal, na bramborový salát si vzal recept. Ale asi tušíte jak to dopadne. Stejně, jako kdybychom si u nás doma chtěli udělat pravé lasagne. Budou to lasagne, ale nebude to žádná sláva.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz