Článek
Měl jsem na návštěvě známého z Itálie, který mi před pár lety prodal malého Fiátka. Není vlastně z Itálie, ale ze Sardinie. Sardové jsou na toto docela hákliví. Navštívili jsme památky, dal si pivo, koleno, pohanil rozmrazený jablečný koláč v kavárně i kávu z kapslí. Strašně se mu ale v Praze líbilo a prý se těší, až přijede příští rok zase. Pochopitelně, že při našich rozhovorech padla řeč i na Vánoce. Hodně jsme se proto bavili o jídle a domluvili jsme se, že mu vánočního kapra se salátem připravíme.
Zamiloval se do slivovice
Kapra jsem samozřejmě koupil v obchodě, ale se salátem jsme se doma také nedělali. Koupili jsme ho v jednom kvalitním lahůdkářství. Kapra manželka pěkně obalila a osmažila dozlatova. Já naskládal do lednice několik lahví „plzničky“ a červeného vína, a čekali jsme, až kamarád se ženou dorazí. Před večeří jsme si dali malého panáčka slivovice od tchána a šlo se na kapra. Mimochodem, za slivovici nabízel kamarád 100 eur za láhev. Tak mu chutnala. Na prodej ale není …
Majonéza a ryba? Prý nikdy
Hlavní chod, tedy rybu se salátem, manželka krásně naservírovala a chtěli jsme se pustit do jídla. Jenže ouha. Ačkoliv Sardové ryby milují, kapr není jejich oblíbenou rybou. Náš kamarád ho prý zkusil vůbec poprvé. Rybu by prý ještě snědl, i když mu moc nechutnala, ale smíchat rybu se salátem z majonézy je prý sebevražda a z konzumace se omluvil. Tak trochu jsme s tím počítali, takže dostal krásný telecí řízek, který slupnul jako malinu.
Sladké panettone s likérem je lahůdka
Italové i Sardové ryby milují. Ale ne ty sladkovodní. Prý jsou moc cítit „špatnou“ rybinou. Řekli nám, že na Vánoce si dávají špagety s mušlemi a grilovaného mořského úhoře nebo tresku. V Itálii prý není jedno tradiční vánoční jídlo. Nikdy ale na stole nesmí chybět „panettone“, což je taková naše vánočka s kandovaným ovocem. Mívá tvar bábovky a je neskutečně dobrá. Dá se koupit i u nás. Ale pozor. Prý se nejí „jen tak“. Údajně nejlepším způsobem, jak panettone konzumovat, je opražit ho a suché pánvi a zastříknout pomerančovým likérem.
I když našemu známému kapr nechutnal, na bramborový salát si vzal recept. Ale asi tušíte jak to dopadne. Stejně, jako kdybychom si u nás doma chtěli udělat pravé lasagne. Budou to lasagne, ale nebude to žádná sláva.