Článek
Začalo to nenápadně. Rutinní prohlídka u praktické lékařky, trochu vyšší cholesterol, doporučení navštívit kardiologa. Nic dramatického, říkala jsem si. Jen prevence. Vždyť mi je teprve čtyřicet pět, cítím se dobře, občas si zajdu zaplavat, na procházku se psem chodím denně.
MUDr. Jana Novotná, kardioložka s dvacetiletou praxí, mě přivítala s úsměvem. Prošly jsme výsledky, změřila mi tlak, udělala EKG. Všechno v relativním pořádku, jen ten cholesterol a mírně zvýšený tlak.
„A jak se stravujete?“ zeptala se mě, když odkládala stetoskop. Pokrčila jsem rameny. „Normálně. Jako většina Čechů, myslím.“
Povzdechla si. „A to je právě ten problém. Víte, co my, Češi, považujeme za normální stravu, je z kardiologického hlediska často noční můra.“
A pak mi začala vyprávět o čtyřech potravinách, které ona sama nikdy nejí, protože ví, jaké škody mohou napáchat na srdci a cévách. A já jsem s hrůzou zjišťovala, že všechny čtyři jsou pravidelnou součástí mého jídelníčku.
První na seznamu: Uzeniny
„Vím, že je to těžké,“ řekla doktorka Novotná, když viděla můj výraz. „Jsme národ, který miluje své párky, salámy, klobásy a šunky. Ale pravda je taková, že průmyslově zpracované maso je plné soli, konzervantů a nasycených tuků. A to všechno přispívá k vysokému krevnímu tlaku, zanášení cév a v konečném důsledku k infarktu.“
Vzpomněla jsem si na svou typickou snídani – krajíc chleba se šunkou. Na svačinu v práci – housku se salámem. Na oblíbené nedělní snídaně – párky s hořčicí.
„Ale co třeba šunka nejvyšší jakosti? Ta přece není tak špatná, ne?“ zeptala jsem se s nadějí v hlase.
„I ta nejkvalitnější šunka obsahuje sůl a často i dusitany, které se v těle mohou měnit na karcinogenní látky,“ vysvětlila mi trpělivě. „Samozřejmě, občas si dát kvalitní šunku je něco jiného než jíst levný salám každý den. Ale já osobně uzeniny ze svého jídelníčku vyřadila úplně.“
Druhá položka na seznamu: Sladké pečivo
„Koláče, buchty, koblihy, croissanty… Tohle všechno je kombinace bílé mouky, cukru a nezdravých tuků,“ pokračovala doktorka. „Když tohle jíte pravidelně, zvyšujete si hladinu cukru v krvi, což vede k inzulinové rezistenci, a ta je spojena s vyšším rizikem srdečních onemocnění.“
Pomyslela jsem na svou oblíbenou zastávku v pekárně cestou do práce. Na ty voňavé skořicové šneky, na křupavé croissanty, na nadýchané muffiny…
„Ale co domácí buchty? Ty přece nejsou tak špatné, když vím, co do nich dávám, ne?“ zkusila jsem to znovu.
„Domácí pečivo může být o něco lepší, pokud používáte kvalitní suroviny a omezíte množství cukru. Ale i tak je to kombinace sacharidů a tuků, která není pro srdce ideální, zvlášť pokud to jíte často,“ odpověděla nekompromisně.
Třetí jídlo na černé listině: Smažená jídla
„Řízek, smažený sýr, hranolky, krokety… Všechno, co se smaží v oleji, je problém,“ pokračovala doktorka Novotná. „Při smažení vznikají trans-tuky, které jsou pro srdce a cévy doslova jed. Zvyšují hladinu špatného cholesterolu, snižují hladinu toho dobrého a podporují záněty v těle.“
Před očima mi proběhl můj typický páteční oběd – smažený sýr s hranolkami a tatarkou. Sobotní řízek s bramborovým salátem. Nedělní smažené květákové placičky…
„Ale co když smaží v kvalitním oleji? Třeba v olivovém?“ zkusila jsem poslední zoufalý argument. „I ten nejkvalitnější olej se při vysokých teplotách mění a vznikají v něm škodlivé látky,“ vysvětlila mi. „Navíc, smažené jídlo nasákne spoustu tuku, ať už smažíte v čemkoliv. Já osobně si raději dám grilované nebo pečené jídlo.“
A poslední, čtvrté jídlo: Slazené nápoje
„Cola, limonády, slazené ledové čaje, energetické nápoje… Tohle všechno je v podstatě tekutý cukr,“ řekla doktorka. „A nadměrná konzumace cukru vede k obezitě, cukrovce typu 2 a metabolickému syndromu – což jsou všechno rizikové faktory pro srdeční onemocnění.“
Vzpomněla jsem si na svou odpolední rutinu – sklenici coly pro povzbuzení. Na víkendové posezení s přáteli – několik sklenic sladkého ledového čaje. Na horké letní dny – vychlazené limonády…
„Ale co ty nápoje bez cukru? Ty přece nejsou tak špatné, ne?“ zeptala jsem se, i když jsem tušila odpověď.
„Umělá sladidla mají své vlastní problémy,“ odpověděla. „Některé studie naznačují, že mohou narušovat střevní mikrobiom a metabolismus. Já osobně piju hlavně vodu, neslazené čaje a občas kávu bez cukru.“
Seděla jsem tam a cítila, jak se mi hroutí celý můj dosavadní jídelníček. Všechno, co jsem považovala za normální, běžné, co jsem jedla celý život, bylo najednou označeno za rizikové.
„Netvařte se tak zoufale,“ usmála se doktorka, když viděla můj výraz. „Nejde o to, abyste ze dne na den změnila celý svůj život. Jde o to, abyste si uvědomila, co vašemu tělu škodí, a postupně to omezovala.“
„A co vy?“ zeptala jsem se. „Vy opravdu nikdy nejíte nic z toho, co jste vyjmenovala?“
Zavrtěla hlavou. „Víte, když celý den vidíte následky špatného životního stylu – pacienty po infarktu, s ischemickou chorobou srdeční, s mrtvicí – ztratíte chuť na jídlo, které k těmto stavům přispívá. Ale ano, občas si dám kousek domácí buchty nebo kvalitní šunky. Jen to není součást mého běžného jídelníčku.“
Když jsem odcházela z ordinace, měla jsem v ruce seznam doporučení, jak postupně měnit své stravovací návyky. Nic drastického, žádná přísná dieta – jen postupné kroky k zdravějšímu srdci.
A víte co? Po třech měsících jsem zjistila, že mi ty změny vlastně vyhovují. Místo šunky si dávám cottage sýr nebo vajíčka. Místo sladkého pečiva ovoce a ořechy. Místo smažených jídel volím grilované nebo pečené varianty. A místo slazených nápojů piju vodu s citronem nebo bylinkovým čajem.
Nejsem dokonalá. Občas si dám řízek nebo koláč. Ale už to není denní rutina. A můj cholesterol? Ten klesl na normální hodnoty. Tlak taky. A já se cítím lépe než kdy dřív.
Takže až příště sáhnete po salámu, koblize, hranolkách nebo cole, vzpomeňte si na slova kardioložky: „Tohle nikdy nejím.“ Možná nemusíte všechno vyřadit úplně. Ale určitě stojí za to zamyslet se nad tím, jak často tyto potraviny konzumujete. Protože vaše srdce vám za to poděkuje. A to je něco, co za to stojí, nemyslíte?