Hlavní obsah
Názory a úvahy

Těžký život ersatzpremiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Cabinet of Ministers of Ukraine / https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.en

Po druhém zahraničněpolitickém renoncu ministryně obrany se čekalo, jak se k probíhajícímu průšvihu postaví premiér Fiala. Málokoho nakonec překvapilo, když neudělal nic.

Článek

Poté co ministryně Černochová přišla s „objevnou“ možností českého vystoupení z OSN, pokračovala dalším zřetelně neinformovaným vyjádřením ohledně lidskoprávní rady světové organizace. Té v současnosti předsedá právě ČR, podle Černochové se však údajně měl ve čtvrtek do jejího čela dostat Írán.

Zatímco česká diplomacie usiluje o post nestálého člena Rady bezpečnosti OSN, ministryně obrany podkopává tyto snahy nedomyšlenými výkřiky ve veřejném prostoru, přičemž mimoděk dává najevo, že o organizaci, kterou tolik kritizuje, má jen velice hrubou a nepřesnou představu.

Na počátku funkčního období přitom Fialův kabinet měl celkem dva nesporně úspěšné ministry. Na zahraničí Lipavského a na obraně Černochovou, která dobře zvládla vojenskou pomoc Ukrajině. Teprve s odstupem následoval ministr průmyslu a obchodu Síkela s některými domácími opatřeními.

To už ale není pravda. Velké investiční akce na ministerstvu obrany se zdaleka nedaří tak, jak bychom si přáli. Nákup letounů F-35 je nejen bezhlavě kritizován opozicí, ale také postupně vyšlo najevo, že je zjevně předražen nejméně o 10 miliard a kvůli nepřipravenosti české strany nebude možno uspíšit nákup tak, aby proběhl před rokem 2034.

Tendr na bojová vozidla pěchoty CV-90 je nakonec předražen zhruba o podobnou částku jako F-35 a stroje budou co do vybavení „očesány“.

Nic se nezměnilo na plánu nákupu francouzských samohybných houfnic Caesar, ačkoliv Dánsko se jich nedávno kompletně zbavilo darováním Ukrajině - a další už kvůli poruchovosti rozhodně pořídit neplánuje.

V oblasti jiných naléhavých priorit, jako je posílení integrovaného systému protivzdušné obrany České republiky a jeho doplnění o systém obrany proti „dronům“, nebylo uděláno nic.

Jana Černochová tedy ani zdaleka není tou úspěšnou ministryní obrany, jakou se jevila v roce 2022.

A nyní ještě ke všemu aktivně sabotuje práci ministerstva zahraničí, aniž by Petr Fiala podnikl potřebné kroky ohledně jednoznačné demarkace kompetencí mezi oběma rezorty.

Je ovšem možné, že ve skutečnosti takové kroky ani provést nezvládne. V kauze ministra spravedlnosti Blažka, která důvěru v jeho vládu poškodila jako nic jiného, také dohromady nic nepodnikl. Nedočkali jsme se ani slibu, že se ministr nebude dál scházet s proruským lobbistou, který podle BIS ohrožuje národní bezpečnost.

Co když jsou karty v ODS rozdány tak, že si nastrčená figura s makeupem „nové ODS“, tedy Fiala, nemůže dovolit konflikt ani se stranicky dobře ukotvenou Černochovou?

Těžký život ersatzpremiéra…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz