Hlavní obsah
Zdraví

Obezita si vybírá svoji daň. Buclatí mezi námi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Jdu hubnout. Teď nebo nikdy!

Dříve se o lidech s nadváhou chodilo po špičkách a říkalo se, že ten či onen je prostě „při těle“. Nazývejme věci pravými jmény. Jde prostě o obézní osoby. Hubnoucích receptů je mraky, jen si vybrat!

Článek

Jde v zásadě o chorobu. Ta se v první fázi projevuje zvětšeným objemem tělesného tuku. Poznat se dá na čím dál tím menším koncem opasku s dírkami pod pupíkem. Lékaři hovoří dokonce o celosvětové pandemii této choroby. Jak jsme na tom v Česku?

Cukrovka přichází nenápadně

Ne každý z nás chodí do posilovny a u regálů potravin s lupou zkoumá, jaké je složení jeho oblíbených potravin. Některé nás totiž sice zasytí, ale jejich základem jsou cukry. Ten se pak stává tichým zabijákem v nás.

Anketa

Měl/a jste někdy problémy s nadváhou?
Jde o můj celoživotní problém. Hubnout se mně nedaří.
67,2 %
Nikdy. Všeho si užívám s mírou. Normálně jím a sportuji.
24 %
Já už ji přestal/a řešit. Nebaví mě pachtit se za snem, který mně není dopřán.
8,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2632 čtenářů.

Při vyřčené diagnóze se někteří otřepou a řeknou si, že s přebytečnými kily zatočí. Čokoládovou tyčinku si dají na kuráž s tím, že doma si najdou nejbližší posilovnu a pořídí si do ní permanentku. Většinou však nakonec zůstanou u té čokotyčinky a doma se začnou věnovat něčemu akutnějšímu…

Přitom právě jejich tělo bije na poplach! Po pneumatice kolem těla se zanedlouho může ohlásit zvýšená hladina cukru v krvi. Následovat mohou srdeční choroby. Přidat se mohou okamžiky spánkové apnoe. Za chvilku pak je potřeba vyhledat ortopeda kvůli problémům s kyčlemi.

Stačí více chodit

Pokud nejde o poruchu štítné žlázy, většinou si za situaci můžeme sami. Kde je nerovnováha mezi přijatou a vydanou energií v neprospěch vydané, není se prostě čemu divit!

Emoce nás pak mohou zatáhnout k prodejcům dietních doplňků. Kupte si čaj, který spaluje tuky! Pořiďte si stravu v krabičkách, dovezeme ji až k vám domů. Pijte jenom naši limonádu s útlým pasem na obrázku. Všechny podobné nabídky mají za cíl jediné, vytahat z obézních nešťastníků prachy!

Většina věci je o tom, jak si je kdo nastaví. Žebříček hodnot si tvoříme sami. Stačí totiž sednout ke stolu, vzít tužku a papír, stanovit si úkoly a ty pak poctivě dodržovat. Denně 15 minut pěšky. Místo jízdy výtahem schody do vyššího patra vyběhnout. Dodržovat známé „Jez do polosyta…“

Vůli a odhodlání lze posílit

Kdysi se jako o nejobéznějším národu mluvilo o Američanech. Ovšem s tradiční knedlíkovou kulturou v tuzemsku, jsme je lehce dohnali! Státní zdravotní ústav hlásí každého druhého Čecha s nadváhou a u 25% z nás eviduje obezitu.

Důsledky jsou bohužel alarmující a přichází již v dětství. Místo toho, aby rodič poslal syna nebo dceru na hřiště běhat za míčem, vyřídí mu úlevy v tělocviku. Jen aby neměl špatné hodnocení na vysvědčení a dostal/a se na střední. To je jeden z mnoha důvodů k rozhodnutí maminek a otců k tomu, aby byl o několik let zkrácen život právě jejich dětí.

Kdo má přitom slabou vůli a bojí se, že hubnout začne a svůj závazek nedodrží, může se kdykoliv poradit s psychologem a v rámci psychoterapeutických sezení své odhodlání posílit! Kromě toho, že se dočká kýženého očekávání, ještě si zvýší sebevědomí a bude se cítit spokojeněji. Bude totiž zdravější.

V zdravém těle zdravý duch, říká se. Buclatých mezi námi vždycky pár bude, ale nemusí jich být tolik a tak moc. Čtvrtina populace se mně zdá velkým číslem. Záleží však na každém z nás, jak se rozhodne. Třeba já jsem se konečně rozhoupal! Od zítřka začnu hubnout. A zatím si jdu smlsnout čokoládovou tyčinku, co mám v šuplíku, abych se za své rozhodnutí pochválil.

Zdroj: https://cs.wikipedia.org/wiki/Obezita

https://www.novinky.cz/clanek/veda-skoly-tisice-deti-jsou-zbytecne-bez-telocviku-40451366#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=5&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz