Hlavní obsah
Názory a úvahy

Prý jim nemáme říkat dezoláti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomasz Peszynski

Říkat některým lidem dezoláti je mnohem lepší, než tyto lidi tolerovat.

Článek

Prý jim nemáme říkat dezoláti. A jak jim tedy máme říkat? Ano, jsou to „oni“. Ano, je to skupina lidí, která si svou nálepku zaslouží. Pamatujete si z historie, že by někdo říkal „neříkejte fašistům fašisti“ nebo „neříkejte komunistům komunisti“? Já taky ne. Ono to slova dezoláti není přesné. Uznávám. Ale, které je přesné?

Máme jim říkat „rusofilové“? Rusofil je podle mě člověk, který má rád Rusko, ruskou kulturu, ruskou literaturu a tak (ať jsou jakékoliv). Který prostě cítí nějakou kulturní příchylnost k Rusku. Ale tohle lidé kulturu neřeší a o Rusku nevědí vůbec nic. Respektive vědí to, co jim posílá ruská propaganda. Rusofilové to rozhodně nejsou.

Možná by bylo lepší jim říkat „Putinisti“. Ne proto, že by všichni vědomě milovali Putina, ale proto, že jsou produktem jeho politiky a jeho propagandy. To by bylo ale přesnější označení „putinčátka.“ Ale komu se chce desetkrát denně vyslovovat jméno tohohle ruského gaunera?

„Dezoláti“ jsou fajn.

A proč máme tedy určitou skupinu lidí nálepkovat? Odpověď je úplně jednoduchá. Protože si to zaslouží. Zločincům říkáme zločinci, vrahům vrazi, fašistům fašisti. Proč by dezoláti neměli být dezoláti?

A ano, právě proto, že je můžeme položit na úroveň fašistů a komunistů a klidně i zločinců. V politickém smyslu určitě.

Protože kdo je dezolát? Dezolát model 2022? To je člověk, který ztratil základní morálku. Člověk, který ignoruje utrpení Ukrajinců, často člověk, který vůči Ukrajincům trpí národnostními předsudky, dokonce je považuje za nějaké „horší“ nebo „méněcenné“. Uvědomte si, že každá obhajoba a vstřícnost vůči dezolátovi je obhajoba a vstřícnost vůči nelidské ignoraci nebo dokonce radosti nad utrpením Ukrajiny a jejich obyvatel.

Nemám rád přehnaná srovnávaní s druhou světovou válkou, ale nemohu si pomoci, když tady vidím jisté podobnosti. Před mnoha desítkami let (nejen) Němci nenáviděli židy. Židi byli všude, „dělali bordel“ a „měli se dobře“ zatímco my „se máme špatně“. A pak se začali ztrácet. Někam je odváželi. Lidé asi tušili, že to nebude na dovolenou, ale neřešili to. Ta nenávist jim zabránila, aby domýšleli důsledky až do konce.

Dnes dezolát, když slyší o bombardování civilistů na Ukrajině, tak se tomu směje nebo je mu to jedno. Nebo tomu nevěří. A Ukrajinec pro něj nemá také žádnou hodnotu. Jeho nenávist mu brání empaticky domyslet celou záležitost až do důsledků.

A na takové lidi máme být slušní? K takovým lidem máme být vstřícní? Takové lidi máme nenálepkovat? A co je na tom dobrého? Proč?

Někdo říká, že oni za to nemůžou. Že mají tyhle názory kvůli své sociální situaci, protože jim všechno zdražilo a mají se špatně. Jenže to není žádná omluva ke ztrátě morálky. Krást se nemá, i když nemáte peníze. Nenávidět se nemá, i když nemáte peníze. A kolaborovat s cizí mocnosti se nemá, i když nemáte peníze. Chudoba není žádná pernamentka k nemorálnímu chování. A to nepíšu ani o tom, kolik z těch lidí, kteří si stěžují, se mají skutečně tak špatně.

Takže, kdo je tedy dezolát 2022? Člověk, který nechce chápat, že Rusko je vražedná velmoc, která rozpoutala krvavou agresi na Ukrajině. Člověk, který nepřiznává právo Ukrajincům na obranu. Člověk, který odmítá pomoc napadenému. Člověk, který ignoruje utrpení lidí ve válce. Takový člověk si žádnou úctu nezaslouží. Ani diskuzi. Takové lidi je nutné pojmenovat a vysvětlit ostatním, že jsou špatní, že to je jejich hanba. Tolerance ke zlu je zlo. Oni jsou zlo. Dezoláti jsou zlo.

Mimochodem tihle lidi jsou už mentálně velmi vzdálení evropské normalitě. Žijí ve vlastním ekosystému ruské propagandy, v sociální bublině, kde se sami sebe, jejich samozvaní vůdcové, jejich vlastní „zpravodajská“ média i jejich „kulturní“ ikony přesvědčují, že jsou na správné straně. Při pohledu zvenku jejich svět, jejich ideologie nedává logický smysl a jednotlivé prvky si odporují samy sobě. Ale to pro ně není důležité. Poslouchají jen klíčové slova, klíčové fráze, které uctívají jako božstvo a jak jsou tyto slova a fráze poskládány za sebou, jak dávají smysl se už neřeší. (Fialový hnus, ukrajinský fašismus, mír, agresivní NATO atd). Naopak se naučili tyto fráze používat jako zbraň během hysterické komunikace, kde pravda nebo dokonce racionalita nemá místo. Takže vám člověk s Putinem na tričku bude klidně tvrdit, že není proruský. Je jedno, že to nedává smysl. Říká to, co ho naučila jeho skupina, že má říkat s vidinou, že to přinese nějaký výsledek.

Samozřejmě, ne všichni lidi, kteří nadávají, že se mají špatně jsou dezoláti. Ne všichni lidi, kteří nadávají na vládu jsou dezoláti. Ne všichni lidi, kteří jsou proti EU jsou dezoláti.

Ale lidi, kteří si myslí, že receptem na současné problémy je kapitulace Ukrajiny, svržení demokraticky zvolené vlády, zničení ústavního systému a právního státu nebo lynč nezávislých médii dezoláti jsou. Jsou to totiž nepřátelé demokracie, stejní jako byli fašisti a komunisti a demokracie se jim musí bránit.

Demokracie totiž nekončí tím, že se „rozdělí společnost“, ale tím, že se ta mírná, demokratická a často mlčící většina přestane bránit oné agresivní menšině. My nemůžeme před dezoláty „zasypávat příkopy“, ale naopak je musíme prohlubovat, aby se přes ně nedostali.

My musíme tuto skupinu společensky izolovat, tak aby se dezolátství stalo společensky neakceptovatelným, ostudným a trapným. My musíme dezolátství zahnat tam, kam patří.

K blbým kecům opilců po deseti pivech v zaplivané hospodě a k nápisům na veřejných záchodcích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz