Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč bruselští byrokraté centrálně nařizují elektromobilitu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomasz Peszynski/Bing Image Creator

elektromobilita

Proč musí elektromobily centrálně, jakoby socialisticky, nařizovat EU a nenechá se to prostě na volném trhu?

Článek

Protože trh opravdu není všespásný. O všespásné „neviditelné ruce trhu“, která všechno vyřeší tady blouznil jistý lunatik, a to už snad máme za sebou. (Pro mladší dodávám, že to byl Václav Klaus). Není divu, že největší ideologický boj proti elektromobilitě vychází z kruhů blízkých tomuto exprezidentu.

Cílem každého kapitalisty je mít co nejmenší náklady a co největší zisky. Není na tom nic špatného. Je to naprosto přirozené a nemusíte být ani velko oligarcha, abyste se tímto pravidlem řídili. Stačí, když začnete dělat živnost a budete se řídit stejným pravidlem.

A tady je opravdu rezerva kapitalismu, který sice je nejefektivnějším hospodářským systémem v dějinách, ale prostě není všespásný. Elektromobilita tak není první zásah státní moci do podnikání. A dlužno dodat – díky bohu.

Nebýt zákonů a vládních opatření lily by firmy odpad volně do řek, vypouštěly by chemikálie do ovzduší komíny bez filtrů a vyhazovaly smetí na divoké skládky. Proč? Protože to je nejlevnější. Co má podnikatel z toho, že si musí na své komíny nainstalovat filtry? Nic. Akorát náklady navíc. Proč by to z tržních důvodů dělal?

A ti podnikatelé, kterým leží na srdci klima, planeta, příroda a budoucnost lidstva a dělali by to dobrovolně, tak by měli vetší náklady než ti, kteří by to nedělali, a tudíž by byli v nevýhodě. Je to fér?

Dnes se už nikdo nepozastavuje nad tím, že se takto brutálním způsobem příroda neznečišťuje. Stejně tak se za 20, 30 let nebude nikdo (u nás) pozastavovat nad tím, že jsme přešli na elektro auta.

Ano, elektro auto sebou přináší změnu chování uživatele. Asi nikdy ho nebudete moci řídit a chovat se s ním jako se spalovacím vozem. Jde jen o to, aby ta změna byla co nejmenší. Čím menší bude, tím dříve lidé na elektromobilitu přejdou, a to je také smyslem dalšího vývoje elektro aut. Ale změna to je.

Kdo si ale dnes myslí, že třídit odpad je zlo? Jasně, lidé často netřídí, ale zřejmě nikdo nebude říkat, že to je hloupost. Lidé netřídí spíše z lenosti. Ne, že by to byla nějaký jejich program. Došlo ke změně chování. Nebo ještě jasnější příklad. Nikdo nehází hrdě odpadky na ulici. Pokud to děláme tak zase z lenosti, ale neděláme to jako hrdí znečišťovatelé chodníků. Lidé pochopili, že špinit si vlastní města a vesnice je neslušné a většina je ochotna mírně změnit své chování – sypat smetí do třech různých nádob nebo dojít s odpadkem až ke koši a hodit ho dovnitř. Je to mírně nepohodlnější, než házet nepořádek na zem a vyhazovat všechno smetí najednou. Ale děláme to nebo alespoň víme, že to máme dělat.

S elektromobilitou to bude stejné. Lidé trošku změní své chování. Budou si třeba dávat častější a delší pauzy během řízení (což mimochodem prospívá bezpečnosti) nebo tak něco. Ale zvyknou si a nikdo se nad tím nebude výrazně pozastavovat.

Anebo to nakonec dopadne jako se těmi legendárními žárovkami. Já sem kdysi taky nechtěl úsporné žárovky do bytu, ale trval sem na těch „anti unijních“, které mi však neustále bouchaly. Kupoval jsem nějakou novou prakticky každý měsíc. Jakmile jsem přešel na úsporné, „unijní“, problém skončil, a nakonec jsem ještě ušetřil na žárovkách.

Ale tohle neviditelná ruka trhu nevyřídí. Tohle musí společnost zavést uměle. A zvyknout si na to. Pro dobro všech. A stát je ruka společnosti. A EU jsou zase všechny členské země dohromady. EU dbá na to, aby to bylo pro všechny spravedlivé. Aby jeden stát nešetřil tam kde nemá, zatímco ostatní s tím měli náklady jako ti podnikatelé, co si jeden instaluje filtry a druhý na to kašle

To je přece fér ne?

Tohle rozhodně není útok na kapitalismus. Ti levicoví bojovníci za klima mají pravdu, když poukazují, že kapitalismus sám o sobě klima nechrání, ale spíše ho poškozuje. Jenže dobře víme, že jiné systémy se k přírodě chovají ještě hůř. Kdo si pamatuje socialismus, tak ví, jak soudruzi plnili plán a na ničem jiném jim nezáleželo a ve městech se nedalo dýchat a řeky byly špinavé a páchly a ví, že teď za kapitalismu máme mnohem lepší životní prostředí než za socialismu. Takže pokud si někdo myslí, že zničením kapitalismu zachrání planetu je na hlubokém omylu.

Kapitalismus neničme, ale řiďme ho. Chraňme planetu a zvykejme si na novoty. Nakonec to bude lepší, než jak to teď vypadá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz