Hlavní obsah
Názory a úvahy

Důchodci si od ledna polepší. I tak mají pořád málo a jsou nespokojení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Public domain

Novela zákona, která bude platit od nového roku, si připraví především pro starší lidi řadu novinek. Jednou z nich bude i vyšší důchod, kterého se senioři dočkají. Oni ale mají stále málo a neustále dokola si stěžují.

Článek

Dnešní senioři si neustále stěžují na to, že mají malé důchody. Podle dostupných informací se průměrná česká penze pohybuje okolo 20 tisíc korun. Na dnešní dobu to sice není žádný luxus, ale zároveň se s touto částkou dá velmi pěkně vyžít. Upřímně, senioři nemají žádné velké náklady, jediné, co si musí zaplatit, je nájemné, léky, energie a jídlo. I tak ale senioři neustále tvrdí, že jim peníze nezbývají, nemohou si nic dopřát a mají málo peněz. Ale na jaký důchod si celý život vydělali, takový ho dnes mají. Nemohou čekat, že jim stát z ničeho nic bude dávat velké kapesné.

Všichni dostanou přidáno

I přesto, že některé penze dnes nejsou tak vysoké, druhé jsou naopak abnormálně luxusní, všichni senioři bez rozdílu dostanou přidáno. Každý dostane 360 korun, a to hned od ledna. Pro některé je to sice směšná částka, druhému může do rodinného rozpočtu výrazně pomoci. Od ledna totiž dojde ke zvýšení státního důchodu pro všechny příjemce, což je změna oproti minulým valorizacím, kdy se zvyšovaly důchody nerovnoměrně a pro některé velmi nespravedlivě. V procentním vyjádření to znamená, že ti s nižším státním důchodem poznají větší nárůst než ti s vyššími důchody.

A přidáno dostanou i předčasní důchodci, kteří se rozhodli, že už pracovat nechtějí. Někteří se však domnívají, že by tito lidé neměli dostat přidáno, protože se sami a dobrovolně rozhodli, že už nechtějí pracovat. Většina lidí, která se rozhodne odejít do důchodu, neodchází kvůli tomu, že už by fyzicky nemohla. Jen prostě nechtějí vstávat a někam chodit. Myslí si, že budou brát plno peněz a nebudou muset nic dělat. Proč si tedy následně stěžují na to, že nemají peníze a nemohou si nic dovolit? Nebylo by lepší, kdyby brali penzi, a ještě naplno chodili do práce? To by se pak mohli v klidu vydat na dovolenou a zároveň si našetřit nějakou tu korunu navíc.

Pořád mají málo

I tak si ale někteří penzisté neustále stěžují na to, že mají málo peněz. Například moje nevlastní babička. Řekla bych, že jako seniorka se má více než dobře. Každý týden chodí ke kadeřnici, jednou za měsíc na manikúru a pedikúru a k tomu se neodpustí kávový dýchánek se svými kamarádkami. Její důchod je 22 304 korun. Od ledna se jí zvýší na 22 604 korun. To je o 300 korun více, tudíž jedno nebo dvě kafíčka navíc s kamarádkami. Stejně tak si může dovolit dvakrát za rok odjet na dovolenou do termálních lázní. Pokud ale padne téma penze, neustále si stěžuje na to, že nemá žádné peníze. Když jí řeknu, že jezdí na dovolenou, chodí na kafe a jiné kosmetické úpravy, začne se čílit a řekneme mi, že to s penězi přeci vůbec nesouvisí.

Článek je vypracován na základě vlastní zkušenosti autorky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz