Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mám rád vládu Petra Fialy, Pekarová Adamová je chytrá a Rakušan sympaťák, ale…

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy / Michal Turek

Volil jsem současnou vládu, podporuji je. Jejich výroky a jednání mi přijdou logické a Rakušan mi přijde v pohodě. Jenže jsem ticho, neboť by mě při prvním chvalozpěvu této vlády ušlapalo stádo ovcí.

Článek

My Češi umíme dokonale remcat a svalovat své neúspěchy na jiné. Naprosto nás pohltil davový syndrom toho, že když se nedaří ostatním kvůli vládě, uvědomíme si, že to máme stejně a co hůř, věříme tomu. Vláda nás okradla, nedaří se nám a co na tom, že předtím jsme našli viníka v Babišovi a teď je to Fiala. Je jedno, že jsou to dvě zcela odlišné osobnosti, které vedou stát diametrálně jinak. Důležité je, že my můžeme říct: ano, ten za to může! Ladně na něj přehodíme náš neúspěch a zodpovědnost, umyjeme si ruce a v hospodě se pak plácáme po zádech, jací jsme to chudáci. Ovšem viník je na světě a za pár let budeme remcat úplně stejně, neschopnosti své vlastní změny. Jen si ukážeme prstem na jiného.

To, že názory na politiku rozdělují davy i jednotlivce, to tak je. Když jsem si před pár lety dovolil vypíchnout nějaké pozitivum na Babišovi, dostalo se mi od kamarádů pár titulů a opovržení. A dnes? V momentě, kdy jsem volil současnou vládu a sympatizoval s Fialou, došlo k hádce v půlce rodiny, přišel jsem o kamaráda a do hospody už mě nezvou. A to své názory nikomu necpu. Jen nesouhlasím s kritikou a poukazuji na plusy. Ovšem jasná negativní fakta mi nikdo nedokáže říct. Pouze se ohání zdražováním. Přátelé ale ruku na srdce, vy si opravdu myslíte, že za to může Fiala? Haha…

Nešťastné výroky nebo náročnější pravda?

Současná vláda říká věci tak, jak jsou. Rétorikou a slovníkem, kterému rozumí všichni. Dostanou otázku, odpoví. A to mám rád.

Je smutné, že největším problémem je, že odpovídají pravdivě. Prostě řeknou pravdu, takovou jaké je, kterou ne každý občan unese!

Svetr navíc, ach ten prokletý svetr navíc. Když paní Pekarová Adamová pronesla, že se prostě budeme muset případně přiobléct, ani by mě nenapadlo remcat. Vždyť se to tak dělá od pravěku a dělá to každý z nás… když je zima, oblékáme se, a když je teplo, zase se svlékáme. Mnozí z nás zahajují topnou sezónu co nejpozději a raději se uchýlí k vrstvě navíc. Nechápal jsem proto, proč lidé tak zuří. Možná díky vlastní zhýčkanosti a přebytku všeho si zvykli na blahobyt a Adamová Pekarová si dovolila šlápnout jim na kuří oko.

Occamova břitva je princip logické úspornosti známý po staletí, který v širším chápání říká, že ta nejjednodušší varianta bývá ta nejsprávnější. A proto, když je mi zima a vytápění je drahé, zvolím nejjednodušší možnost, která nic nestojí, a vezmu si svetr. Stejné jako když prší, vezmu si deštník…

Dnes už chápu a mám jen jeden poznatek. Vážení, tenkrát to byl přímý důsledek války a věřte, že méně stupňů v domácnosti bylo to nejméně nejhorší oproti hrůzám, kteří museli a stále musejí zažívat tamní obyvatelé. My se tu máme jak prasata v žitě.

Tenkrát se kolem výroku o svetru strhla taková mela, že jsem se musel stydět. Lidé byli vulgární takovým způsobem kvůli věci, kterou stejně běžné dělají, že jsem musel silně uvažovat o IQ každého drsného pseudopolitika, který se tenkrát vyjadřoval. Lépe by to snášely i pětileté děti.

A jdeme dále. Nedávný Fialův výrok o tom, že máme to nejhorší za sebou rovněž nenechal dlouho čekat na kňochtání nebohých občanů. Bez pochopení kontextu to mnozí stáhli na sebe a v komentářích se strhla lavina předhánění se o tom, kdo je vlastně na tom hůř. Typičtí poražení si navzájem plakali na ramenou pod snahou o povzbuzení ze strany Fialy. Namísto toho, aby se kopli do zádě a začali makat na svých životech. Jiní vykřikli bez konstruktivní kritiky pár nadávek, aby se zřejmě neřeklo, a ti, kterým se projev líbil a přidali komentář, se dočkali urážek nebo bujaré diskuze.

To nejlepší nakonec. Nedávno Vít Rakušan vyzval k silvestru bez rachejtlí jakožto úctu a klid po tragédii na FF UK. Výborně!

Ovšem to neumíme ani za těchto okolností být ticho, přijmout to a ok? Tisíce komentářů na směšně vulgární úrovni. Nejen, že to ocení i rodiče malých dětí, zvířata a ekologie, nicméně se to jednoduše ani nehodí s ohledem na události minulých dní.

Nicméně to bychom nebyli my, kdybychom nekritizovali Rakušana z toho, že se zviditelňuje na tragédii (jako by to měl za potřebí), nebo že si honí plusové body. Někteří už z principu musí nadávat, jiní hlásí pomateně heslo: A kdo to zaplatí?! Jakoby snad byl problém se lidsky domluvit. Aniž by kohokoliv napadlo, že Rakušan je taky člověk, kterému to není jedno.

Vážení, máme po dlouhé době důstojnou vládu, tak se chyťte za rypák a nekritizujte jen z principu. A pokud někdo máte KONSTRUKTIVNÍ kritický přístup, sem s ním. Ale žádám pádné a logické argumenty.

A poslední věc. Platy vládních činitelů jsou směšně vysoké a jsou výsměchem debatám o tom, kde všude peníze chybí, ale to je situace napříč roky. Nikoliv pouze této vlády. A pokud někdo argumentujete tím, že vás vláda okradla, a že se máte kvůli vládě finančně špatně, nikdo vám nebrání dělat něco proto, abyste se měli lépe. Doplňte si vzdělání, zaměřte se na rekvalifikaci a něco dělejte. Pečený holub vám sám do pusy nepřiletí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz