Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jaromír Jágr jako důkaz, že morální kompas ani za hromadu medailí nekoupíš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: www.pixabay.com

Ilustrační foto

Legendární hokejista Jaromír Jágr bude v květnu uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace. To si určitě zaslouží. Nicméně jako člověku mu něco chybí. Angažmá Júlia Hudáčka je toho důkazem.

Článek

Když se řekne 68, většině sportovních fanoušku se vybaví jediné: Jaromír Jágr, legendární hokejista, který má toto číslo na dresu. Borec, který díky svému talentu, ale i píli, dosáhl na ty nejvyšší mety, na které v hokeji lze.

Stal se olympijským vítězem v Naganu. Je dvojnásobným mistrem světa. Je dvojnásobným vítězem Stanley Cupu. Zároveň je dosud nejproduktivnějším Evropanem NHL v její dlouhé historii.

Jeho kariéra je obdivuhodná, to je bez debaty. Viděla jsem reportáže a dokumenty, které Jágra vykreslovaly jako neskutečného dříče, který svůj talent zužitkoval na 200 procent. Když skončil trénink, Jágr jako jediný zůstával další dlouhé hodiny na ledu sám a trénoval. Bruslil s obrovskou zátěží. Makal ve fitku.

Zcela právem bude jednapadesátiletý Jágr, který pořád aktivně hraje za tuzemský klub Rytíři Kladno, který i vlastní, uvedený během mistrovství světa v květnu do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

To je skvělé, zasloužené a moc gratuluju.

Problém s Jaromírem Jágrem pro mnoho lidí, včetně mě, nastává ve chvíli, kdy se kromě sportovní úspěchů a hvězdné kariéry ukáže i jeho lidská tvář. Třeba když s expremiérem Andrejem Babišem natočil reklamu na Vodňanské kuře (patřící Babišovi). Spot mohl v televizi běžet na rozdíl od předvolebních spotů i těsně před volbami. Maskovanou politickou reklamu, kterou to zavánělo, obhajovali oba tím, že Jágr má prostě rád kuřata. Aha.

Ale podporu Andreji Babišovi vyjádřil Jágr opakovaně. I poté, co média přinášela informace o Babišově střetu zájmů. I poté, co média obnažila „problém Čapí hnízdo“, tedy kauzu údajného zneužití padesátimilionové dotace. Jágr dokonce v roce 2017 farmu navštívil, přestože kvůli ní zrovna policie žádala Sněmovnu o Babišovo vydání k trestnímu stíhání. Náhoda? Tak určitě.

A stejně nepochopitelné je pro část lidí, včetně mě, to, jak ho vůbec mohlo napadnou angažovat do kladenských Rytířů brankáře Júlia Hudáčka. Hráč je to podle médií skvělý. Jen jaksi podepsal smlouvu v KHL.

Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby to ovšem Hudáček nepodepsal až po únoru 2022. Tedy po zahájení ruské agrese na Ukrajině, kdy vojska jedné země naprosto bezprecedentně napadla jinou suverénní zemi. Její vojáci vraždili, mučili a znásilňovali ukrajinské civilisty. Muže, ženy, děti. Hromadných hrobů se našlo…

Důležitým faktem je, že KHL slouží jako propagandistický nástroj diktátora Vladimira Putina. A sponzory jsou ruské státní firmy.

Jaromír Jágr přesto Júlia Hudáčka najal. A ještě se divil, že to vyvolalo obří vlnu protestů fanoušků. Ty měly za následek to, že Hudáček strávil na Kladně jen dva dny, pak ho Jágr vyhodil. Sám Hudáček nic nepochopil, protože celou kauzu označil za lynč a chce se soudit.

A nic nepochopil ani Jaromír Jágr. Protože když Hudáčka po vyhazovu z Kladna najal německý klub ve Franfurtu, neopomněl si Jágr rýpnout do novinářů.

Protože nechápe, že svět není jen o sportování a penězích.

Protože mu chybí morální kompas.

A to ani za hromadu medailí nekoupíš.

Zdroje:

https://tn.nova.cz/sport/clanek/537401-jagr-bude-uveden-do-sine-slavy-iihf-spolu-s-nim-oceni-i-pouzara-a-libu?campaignsrc=tn_clipboard

https://www.sport.cz/clanek/hokej-evropske-ligy-hudacek-ma-po-konci-v-kladne-nove-angazma-5019800

https://www.sport.cz/clanek/hokej-nikdy-jsem-zadnym-gestem-nevyjadril-podporu-ruskemu-rezimu-brani-se-hudacek-5019985

https://www.idnes.cz/ekonomika/domaci/jagr-a-babis-v-reklame-na-vodnanske-kure.A131001_143812_ekonomika_ven

https://zahranicni.hn.cz/c1-67114260-rusove-uz-ztratili-temer-celou-charkovskou-oblast-ukrajinci-upevnuji-osvobozene-pozice-a-dal-postupuji

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz