Článek
Pokud se tedy snažíte nakopnout svůj metabolismus nebo celkově zlepšit své metabolické zdraví, měli byste upřednostňovat potraviny s vyšším termickým účinkem. A co to znamená?
Bílkoviny mají vysoký termický účinek
Tělo po jídle spotřebuje výrazně více energie na trávení, vstřebávání a metabolismus bílkovin než na trávení sacharidů nebo tuků. Tento proces, známý jako termogeneze, zvyšuje rychlost metabolismu a přispívá ke spalování kalorií. Bílkoviny mají 20-30% termický účinek.
Příklad. Pokud sníte 100 kalorií z bílkovin, tělo jich 20 až 30 využije na jejich strávení, k dalšímu „využití“ tedy zůstane 70 kalorií. Zatímco tuk ve stravě nemá termický efekt, takže 100 kalorií z tuku se rovná 100 kaloriím.
Takže, i když za daný den sníte stejné množství kalorií, ale bude v té dané stravě bude více bílkovin, může to vašemu metabolismu pomoci s odbouráváním tuků.
Vyrovnává hladinu cukru a podporuje tvorbu svalů
A to není všechno, bílkoviny přímo ovlivňují metabolismus a zlepšují také ukazatele metabolického zdraví - konkrétně hladinu cukru v krvi a svalovou hmotu.
Bílkoviny zpomalují trávení, a tím i uvolňování cukru ze sacharidů do krve. Tím je dosaženo vyrovnanějšího vzestupu a poklesu hladiny cukru v krvi po jídle, které obsahuje sacharidy. Bílkoviny ve stravě také dodávají tělu aminokyseliny potřebné k tvorbě svalů.
Bílkoviny se nacházejí v různých potravinách - od mléčných výrobků přes maso, vejce, mořské plody, celozrnné výrobky až po tofu, ale také v ovoci a zelenině.