Hlavní obsah
Zdraví

Neuroložka odhaluje, co lidé dělají špatně pro své mozky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Purple Mag/Stable Diffusion

Nejhorší, co můžete svému mozku udělat, je, že budete celé dny sedět na gauči a nic nedělat. Cvičení je důležité nejen pro tělesnou kondici, poděkuje vám i mozek. Je třeba si dát dvě a dvě dohromady.

Článek

Lidé podle americké neuroložky Kim Johnson Hatchettové „opravdu nechápou souvislosti“. V rozhovoru pro časopis Self se podělila o jednu věc, která ji jako neuroložku „znepokojuje nejvíce“.

Mnoho mých pacientů trpí nedostatkem pohybu. Ptám se jich na úroveň jejich aktivity a oni často přiznávají, že vlastně vůbec necvičí,“ říká neuroložka. Lidé po třicítce a čtyřicítce podle ní zanedbávají cvičení, protože se ženou za kariérou, pracují ve vedlejších zaměstnáních nebo běhají kolem dětí, a prostě už nemají čas se starat o sebe.

Zapojte svaly

Pohyb je ale se zdravím mozku spojen více, než si většina lidí uvědomuje. Pokaždé, když cvičíte, vylučujete nervový růstový faktor (NGF), peptid zapojený do regulace neuronů v mozku. To znamená, že cvičení pomáhá zlepšit kognitivní funkce.

Dokonce i trocha každodenního pohybu snižuje riziko demence,“ sděluje neuroložka. Nervový růstový faktor jednoduše pomůže vašemu mozku lépe fungovat. Nejhorší věc, kterou tak můžete svému mozku udělat je, že nebudete každý den aspoň trochu cvičit a zapojovat svaly. Za to vám tedy dříve či později opravdu nepoděkuje.

Své rady odbornice uzavírá připomínkou, že všichni jsme kormidelníky své vlastní lodi. Neuroložka by si také přála, aby lidé věděli, že mají nad procesem stárnutí větší kontrolu, než si uvědomují.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz