Hlavní obsah
Zdraví

Menstruační chudoba v ČR. To jako vážně?!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia

Menstruační pomůcky

Ve večerních televizních novinách věnovali jednu reportáž menstruační chudobě, což docela dobře nechápu.

Článek

Jak někdo nemůže mít finanční prostředky na menstruační pomůcky? A ještě v této reportáži problém umocňovali, že jsou u nás tyto pomůcky drahé, protože spadají do základní sazby DPH.

Já tedy nevím, ale pokud nekupuji vložky vyloženě prémiových značek, ale obyčejné, tak i v dnešní době vyjde jedno balení mezi 30 a 40 Kč v závislosti na velikosti, druhu a počtu kusů v balení. Ty úplně nejzákladnější vyjdou dokonce pouze kolem 20 Kč. Na jeden cyklus spotřebuje průměrná žena přibližně 2 balení, takže to máme 60-80 Kč za měsíc.Pokud by někdo volil mnohem ekologičtější varianty jako je např. menstruační kalíšek či menstruační kalhotky, tak by vstupy činily několik stovek, ale jednalo by se o jednorázovou investici. I když mě osobně zatím tyto alternativy z hygienických důvodů nepřesvědčily, proto je zmiňuji pouze okrajově.

Jak někdo nemůže mít 60-80 Kč měsíčně na menstruační pomůcky? To tedy vážně upřímně nechápu. A ještě takovou zprávu dávat do hlavní zpravodajské relace mi přijde absolutně mimo mísu.

Pochopila bych, kdyby se to odehrávalo někde v afrických či asijských zemích, kde je neskutečná chudoba a kde opravdu ten problém je. Navíc v těch zemích je to často i společenské stigma. Ale u nás? Jaký názor na to máte vy?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz