Hlavní obsah
Umění a zábava

Proč zajímavé naučné pořady dávají tak pozdě v noci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Sledování televize.

Střepiny, Víkend, Na vaší straně. To je jen zlomek pořadů, které jsou naučného charakteru, vymykají se všem ostatním, jsou zajímavé, a přesto se přesunuli na pozdní noční hodiny. Proč?

Článek

Nemohla jsem si nevšimnout, že většinu naučných relací či pořadů zpravodajského charakteru dávají pozdě v noci, i když je třeba dříve začínali dávat mnohem dříve.

Zmíním-li například Víkend. Ten dříve dávali, jak název napovídá, skutečně o víkendu, konkrétně v sobotu večer, a zprvu byl hned po prvním celovečerním filmu či seriálu, tedy mezi 21. a 22. hodinou. Postupně se přesouval na jiné všední dny a nyní byl odsunut na pondělí ve 22:30. Podobný osud měly i Střepiny. Postupně se přesunuly rovněž až na 23:00, zůstaly aspoň stále vysílány v neděli. Stejně tak i nová zpravodajská relace Na vaší straně, hájící zájmy běžných lidí, kteří narazili na bezpráví a nespravedlnost a kteří se snaží domoct pomocí televize svého práva, se přesunul ze sobotního podvečeru (dávali ho těsně před Televizními novinami) na čtvrtek na 23. hodinu.

Zajímalo by mě, jestli jsem tedy vážně jedna z mála, kterou tyto pořady upřímně zajímají a nechápu, proč je televize zařazuje do programu v tak pozdní čas. A místo nich radši dávají v dřívější čas sto let omílané kriminálky nebo pořady, v němž se střídají členové nepřizpůsobivých rodin. To většinu lidí toto skutečně zajímá víc než tyto zpravodajské a naučné pořady nebo je v tom něco víc?

Už mě i napadla myšlenka, že snad televize z nějakého důvodu nechce, aby tyto pořady někdo viděl, aby je zkrátka sledovalo co nejméně lidí. Jaký by k tomu ale měli důvod? A proč by tedy investovali nemalé finanční prostředky na jejich vznik? Skoro to tak ale skutečně vypadá. Jako kdyby jim někdo nakázal, že podobné typy pořadů musí vytvářet, ale zároveň nikdo z televize nemá zájem na tom, aby je sledovalo příliš mnoho lidí. Možná jsem paranoidní, ale mám z toho takový pocit a dojem.

Pokud je ale skutečně odsunuli na pozdější noční čas jen kvůli nízké sledovanosti, tak jsme skutečně jako společnost klesli až na samotné dno, když většina lidí radši sleduje vraždy, násilí, nesmyslné dialogy a pseudo příběhy podezřelých nenormálních rodin, místo toho, aby je zajímalo to, co se skutečně v našem okolí děje, co je nového u nás doma a ve světě, něco nového poznali a něčemu novému se přiučili.

A jak jste na tom vy? Do jaké skupiny diváků se řadíte? Pokud tedy ještě vůbec sledujete televizi. Popovídejte si o tom v diskusi pod článkem, či se zúčastněte ankety.

Anketa

Jakým televizním pořadům dáváte přednost?
Rodinným seriálům
0 %
Fantasy a scifi seriálům
6,7 %
Sitcomům
3,3 %
Kriminalkám
16,7 %
Naučným, zpravodajským a kutilským pořadům
50 %
Politice
0 %
Jiným pořadům
10 %
Televizi vůbec nesleduji
13,3 %
Celkem hlasovalo 30 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz