Hlavní obsah
Nakupování

Novodobé okrádání. V některých večerkách a kantýnách je platba kartou povolena pouze od limitu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons, CC BY-SA 3.0 DEED

Každý se někdy setkal s nějakým obchodem, kde je platba kartou povolena pouze od určité částky. Proto mě vždycky zajímalo jestli jsou tyhle techniky dané zákonem, nebo to je pouze chytrý obchodní tah.

Článek

Do mojí každodenní rutiny studenta patří návštěva školní kantýny, kde si vždycky kupuji svačinu na zbytek dne. Zároveň se snažím používat hotovost jen minimálně. Proto se mi vyvalí oči z důlků vždy, když vidím denní výpis z bankovního účtu.

Pouze v kantýně jsem schopný denně utratit 100 až 200 Kč. Za týden tak nechám za svačiny kolem 800 Kč. Kolik to je za měsíc radši ani nepočítám.

I když vím, že je to z většiny moje blbost, tak podle mě za tím stojí i fakt, že platba kartou je povolena až od 50 Kč. Vždycky si chci vzít jenom jeden toust za 20 Kč, ale kvůli limitu nechám v kantýně klidně třikrát více peněz než jsem měl v plánu. Proto si myslím, že nás takhle obchodníci částečně okrádají.

Obchodníci si pravidla nastavují sami

Dříve jsem si myslel, že limit je daný kvůli podmínkám, které požadují banky. Opak je ale pravdou. Večerky, maloobchody nebo školní kantýny si limity nastavují podle sebe.

,,Pokud je o tom zákazník řádně vyrozuměn, zákon o platebním styku obchodníkovi nezakazuje stanovit si minimální částku pro přijetí platby kartou,“ tvrdí ministerstvo financí.

Ve výjimečných případech banky naopak zakazují obchodníkům si nastavovat na platebních terminálech limity.

Příkladem může být Komerční banka nebo Česká spořitelna (Global Payments). Ta píše v podmínkách:„Na platby kartou se nesmí vztahovat žádná minimální ani maximální výše transakce.“

Obchodníkovi, který dané podmínky poruší nehrozí pokuta od úřadů, ale spíš sankce od samotné banky. Těžko říct v jaké můžou být výši. Obchodník tak může vydělávat načerno nebo sepíše smlouvu s jinou bankou.

„Sankce přímo ve smlouvě definovaná není, ale můžeme s takovým obchodníkem zahájit jednání o nápravě a v krajním případě můžeme vypovědět smlouvu. Pokud by chování obchodníka například zapříčinilo udělení sankce ze strany karetních schémat bance, můžeme takovou sankci uplatňovat po daném obchodníkovi,“ tvrdí mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Pokud tedy narazíte na večerku, kde po vás budou chtít platbu kartou nad určitý limit, tak se obchodu vyhýbejte, nebo zaplaťte hotovostí. Dáme tak těmhle maloobchodům najevo, že tyhle praktiky jako zákazníci nepodporujeme.

Ačkoliv si chodím stále do kantýny pro svačiny, tak si buď beru hotovost, nebo si ráno připravuji svačiny. Nemusím tak řešit problémy se srdcem pokaždé, když kontroluji bankovní účet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz