Hlavní obsah
Internet a technologie

Kvůli umělé inteligenci hrozí nárůst nezaměstnanosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons, CC BY-SA 4.0 DEED

České firmy plánují posunout svou produktivitu práce na novou úroveň. Umělá inteligence je v pracovních činnostech využívána čím dál více, což může být pro mnohé zaměstnance hrozbou.

Článek

V posledních letech se technologie zlepšují raketovým tempem, proto není divu, že se to trochu začíná vymykat kontrole. Hlavním vynálezem posledních let je umělá inteligence. Nejdříve ho lidi považovali za nevinný nástroj pro odreagování, ale tomu je v poslední době konec.

AI (artificial intelligence)

Je to obor informatiky zabývající se tvorbou systémů, které například můžou řešit komplexní úlohy. Tohle by nebylo tak špatné, ale hlavní hrozba v umělé inteligenci spočívá ve faktu, že se všechny informace a postupy učí sama. AI dokáže vybírat a filtrovat obsah, který následně využívá v mnoha způsobech. Námi je nejvíce známá aplikace ChatGPT. Zjednodušeně si můžete zadarmo psát zprávy s robotem na jakékoliv téma.

Využití v praxi

Pro příklad si uvedeme firmu Amazon. Je to celosvětová firma, která dokáže nabídnout všechny produkty na které si jen vzpomeneme. Proto sklady musí fungovat organizovaně a rychle. Amazon tak využívá technologie v podobě robotů. Ti jsou naprogramovaní na určité postupy a praktiky, které musí splnit. Nicméně žádný robot není dokonalý. Může se zaseknout, zničit nebo jen špatně odvést svou práci. Proto nad nimi musí mít dozor lidští zaměstnanci.

Teď si zkusme představit, že by roboti byli naprogramovaní umělou inteligencí. Jakýkoliv problém by dokázali samostatně vyřešit bez pomoci cizí ruky. Celá firma by tak mohla ušetřit nesmyslné peníze například za zaměstnance nebo za opravy robotů. A to nemluvíme pouze o práci ve skladu. Uklízečky, prodavačky, umělci nebo pracovníci zákaznického servisu se v dohledné budoucnosti mohou obávat o svá povolání.

Ačkoliv je Česko v tomhle oboru dost zaostalé, i my už u nás máme například v obchodech samoobslužné pokladny. Nebo když si jdete vyzvednout balíček, tak nechodíte na prodejnu, ale třeba do AlzaBoxu.

Čísla a názory zaměstnanců

Podle českého statistického úřadu využívá umělou inteligenci 6% firem. Oproti evropskému průměru je naše země dost zaostalá, ale i tak je hezké vidět alespoň malý pokrok. Dále se v jiných průzkumech ukázalo, jak si 48% dotazovaných lidí myslí, že umělá inteligence může být dobrý nástroj k usnadnění práce.

Zaměstnanci by tak nemuseli dělat každodenní pracovní rutinu, což by jim mohlo usnadnit práci nebo dokonce dát i možnost dalšího kariérního růstu. Na druhou stranu by lidi nechtěli, aby AI byla ve funkci nadřízené osoby.

Umělá inteligence nám akorát ukazuje, jak dokáže být budoucnost nevyzpytatelná. Kdyby jste o AI řekli někomu deset let zpátky, tak se vám akorát vysměje. Proto bych se radši kariérně rozvíjel do všech směrů než se zaměřovat jen na jeden obor. Nikdy totiž nevíme, co nás může v budoucnu postihnout.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz