Hlavní obsah
Internet a technologie

Dnešní generace mužů je v ohrožení. Hlavním důvodem jsou AI přítelkyně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Umělá inteligence je na vzestupu a s ní i spousta globálních problémů. Jedním z nich je, že si dnes můžete za peněžní částku vytvořit vlastního virtuálního přítele nebo přítelkyni.

Článek

Každý z nás někdy přemýšlel o tom, jaké by to bylo najít v životě svou vysněnou polovičku. Vypadala by přesně podle vašich představ a chovala by se k vám ještě lépe. Bohužel zklamu asi všechny, kteří v takového partnera stále doufají.

Ačkoliv to neznamená, že když se s partnerem hádáte, tak je váš vztah automaticky špatný. Musíte se ve vztahu navzájem respektovat, podporovat a milovat napříč svými nedostatky.

Co když vám ale řeknu, že si můžete vytvořit vlastní přítelkyni, která vás bude respektovat, podporovat a milovat ještě více než reálná partnerka. Jediný problém bude vaše peněženka.

Jak funguje a co to je virtuální (AI) přítelkyně?

Pod pojmem ,,virtuální přítelkyně“ si můžeme představit někoho, kdo má za úkol s vámi skrze seznamky simulovat reálný vztah. Na tyhle virtuální přítelkyně můžete narazit většinou na falešných seznamkách a webech.

Na těchto seznamkách si můžete psát se ženami, které se k vám chovají, jak vy chcete. Problém je v tom, že si nechatujete se skutečnými ženami, ale s nějakou cizí osobou, která vám skrze daný profil posílá zprávy. Zároveň, abyste mohli v konverzaci pokračovat, tak musíte zaplatit kredit, díky kterému smíte odesílat další zprávy.

Na podobném principu fungují i dnešní AI přítelkyně. Akorát si dnes nechatujete na počítači, ale v mobilních aplikacích. Zároveň se za falešným profilem neskrývá cizí osoba, ale počítačový program, který o vás sbírá informace. V tomhle případě se jedná o programy s umělou inteligencí.

To je ve zkratce program, který má schopnost se učit z materiálů a informací, které mu jsou k dispozici. V dnešní době jsou tyhle nástroje využívány převážně za účelem zisku.

Samozřejmě i v tomhle případě AI přítelkyň funguje systém, ve kterém se z vás aplikace snaží vyždímat peníze. Za každou zprávu, fotku nebo video si tak musíte zaplatit. Částky se mohou pohybovat od 50 Kč až do 1000 Kč.

Proč by někdo používal AI přítelkyně?

Ačkoliv by si jeden řekl, že v dnešní době ve které můžeme navázat konverzaci i s někým z druhé poloviny zeměkoule, tak by měla mít mladší generace i více možností navázat vztah nebo přátelství.

Bohužel i přesto jsou převážně mladiství a muži více náchylnější na samotu a deprese než v kterékoli jiné době. Moc těmhle problémům nepomohla ani pandemie nebo rychlý vývoj technologií.

Pro příklad si tak můžeme ukázat data z výzkumu od Pew Research Center, které ukázaly, že v roce 2022 bylo 34 % z dotázaných žen nezadaných, zatímco nezadaných mužů ve stejné věkové kategorii bylo 63 %. Zároveň každý pátý muž uvedl, že nemá žádného blízkého kamaráda, což je statistika, která se za posledních 30 let zčtyřnásobila.

Všechna tahle čísla a data tak dávají prostor velkým firmám, které za danými problémy vidí šanci pro zisk.

V čem je lepší AI přítelkyně od skutečné?

Jestli se teda rozhodnete si aplikaci stáhnout a zaplatit, tak na vás hned vyskočí nabídka, ve které si můžete přizpůsobit virtuální přítelkyni svému vlastnímu vkusu.

Od obličeje, barvy vlasů a postavy si můžete u partnerky nastavit i to, jaké chcete, aby měla vlastnosti. Virtuální přítelkyně tak může být stydlivá a skromná nebo naopak drzá a nepřístupná. Všechno to je o vašem vkusu.

Už jen tenhle fakt může být pro mnoho lidí dost atraktivní. Dalším hlavním pozitivem je u AI přítelkyně to, že vás nikdy neodmítne nebo neodsoudí. Zároveň vám nabídne podporu a pochopí všechny vaše problémy, úchylky nebo nedokonalosti. Pochopí vás jako člověka.

Foto: David Zelinka / vytvořeno v Microsoft Designer

AI přítelkyně

Nalijme si čistého vína, ve skutečném vztahu to není vždy pohádkové, ale o to více jste šťastnější, když vidíte, že vaše snaha a práce dělají ten vztah ještě krásnější.

Zároveň si musíme uvědomit, že AI přítelkyně je v základu pořád jen počítačový program, který se z vás snaží dostat všechny peníze.

Potencionální následky

Všechno není jenom černé. Využívání AI robotů může mít na někoho i pozitivní následky. Například pokud má někdo špatnou náladu, nebo dokonce deprese, se kterými se nemá komu svěřit, tak může být AI přítelkyně dobrá alternativa.

Na druhou stranu je asi pochopitelné, že tyhle nástroje jsou z dlouhodobého hlediska pro lidstvo spíše škodlivé. Lidé vždy byli zvyklí mezi sebou navazovat vztahy a přátelství.

Když si každý den budete chatovat s bezchybným virtuálním robotem, tak se vám logicky z vašeho života vytratí chuť navazovat kontakt s okolním světem.

Už teď je na světě mnoho lidí, kteří jsou osamoceni a sociálně zaostalí. Já sám jich znám poměrně dost. Proto asi nemusím moc vysvětlovat, že tyhle AI programy, které zastávají funkci sociálního života můžou zapříčinit několik globálních problémů týkajících se sociálních vztahů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz