Hlavní obsah
Lidé a společnost

Dětem je nově přístupná náhrada za drogu HHC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0 DEED

I přes zákaz drogy HHC prodejci přišli na trh s novými alternativami, které už neporušují zákony. Látky jsou ale pořád stejně dostupné dětem jako HHC.

Článek

Pokud žijete ve městě, nebo někde poblíž, určitě jste už museli narazit na fenomén HHC automatů. Můžete si tak během minuty koupit halucinogenní látku, která je svými účinky podobná marihuaně. Nejsou to jen automaty. Kvůli tomuhle trendu vzniklo nespočet nových firem a obchodů, které nabízí látky jako HHC, CBD, kratom a mnoho dalších.

Ačkoli by si jeden řekl, že automaty a obchody si musí striktně hlídat, komu produkty prodávají, tak opak je pravdou. Problém nastal, když širší veřejnost zjistila, že nápisy na automatech upozorňující na nutnost občanky mají pouze zastrašovací funkci.

To stejné platilo i u obchodů. Kvůli tomu bylo na firmy sneseno mnoho vážných obvinění, které byly zapříčiněny i některými bizarními situacemi.

Předávkování skupiny dětí

Tenhle případ byl jeden z hlavních motivů k tomu, aby ministerstvo reagovalo na trend s HHC. Stalo se tak, protože se na Karlovarsku skupina pěti dětí předávkovala želé bonbony, které jako doplněk stravy obsahovaly HHC. Na celé situaci přidal fakt, že děti chodily ještě na základní školu. Školáci skončili na jednotce intenzivní péče s těžkými následky.

Po nějaké době ale vyplulo na povrch, že děti předtím ještě vypily asi litr vodky. Po tomhle zjištění jsem se sám nejdřív divil, jak to vůbec přežily. Na druhou stranu mi nepřijde férové, aby byla celá vina shazována na obchody s HHC.

Určitě jsem pro názor, aby byly produkty striktně regulovány, ale když vypijete asi litr vodky a zajíte to HHC bonbony, tak kde jinde byste měli skončit než v nemocnici.

Následky

Převážně kvůli tomuhle případu byla látka HHC od 1. března 2024 úplně zakázána. Nelegální činnosti se dopustíte, jestli drogu užíváte nebo vlastníte.

Pokud na vás přijde policie, tak vám může hrozit postih v podobě pokuty, která se může vyšplhat až do řádu desítek tisíc. Když ale porušíte i pokutu, tak vám může dokonce hrozit vězení.

Ještě před zákazem se ale semlel poprask, protože obchody musely co nejdříve prodat své zásoby. V každém automatu nebo obchodě jste se mohli setkat se slevami až 50 %.

Na tom není nic špatného, ale když zbýval asi týden do začátku zákazu, tak jsem se osobně setkal se třemi automaty, které byly vyrabované a zničené. Lidi využili situace a chladnokrevně vykradli automaty s HHC produkty. Zapříčinili tak škody v hodnotě několika desítek tisíc.

S čím novým přišli prodejci

Prodejci přišli s několika novými alternativami, aby uspokojili poptávku a zároveň obešli zákony. To jsou například HHC-P, HHC-H, HHC-B, HHC-C8, THC-H, THC-B a THC-C8.

Ve zkratce, všechny výrobky označené těmito názvy jsou stejné jako HHC nebo THC, akorát jsou chemicky upravené tak, aby splňovaly vládní nařízení.

Nejznámější z jmenovaných je asi HHC-P. Když jsem šel ve městě kolem jednoho automatu, tak jsem se koutkem oka podíval, co je nového a jako první jsem uviděl výrobky s označením HHC-P.

To mě na chvilku zarazilo, protože když jsem s někým o tom vedl diskusi, tak se mi vždycky dostalo názoru, že je látka mnohonásobně silnější a nebezpečnější než samotné HHC.

Potvrdit to může i ukázka definice z webu cbdcko.cz:

HHC-P je verze THC a dá se srovnat s THC-P, který se přirozeně vyskytuje v konopí. THC-P je zvláště významný svou schopností vázat se na receptory CB1 v mozku, a to až 31krát účinněji než delta 9 THC, a díky tomu ho činí mimořádně silným. Někteří dokonce argumentují, že je až 10krát silnější než běžná sloučenina THC. V rostlinách konopí se HHC-P přirozeně nevyskytuje, a proto se tato látka vyrábí v laboratoři .

Proto se obávám, kdy se nějaká taková látka dostane do rukou lidem nebo dětem, u kterých to bude mít fatální nebo vážné následky.

Zdroje: Předávkování školáků, Postihy za držení HHC, Alternativy HHC, Definice HHC-P na webu cbdcko.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz