Hlavní obsah
Sport

Další fotbalista si kvůli dopingu už nezahraje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia commons, CC BY-SA 3.0 DEED

Francouzský záložník Paul Pogba působící v Juventusu Turín neprošel antidopingovou kontrolou po utkání s Udinese. Dostal od italského úřadu zákaz hraní fotbalu na 4 roky.

Článek

20. srpna byl den, kdy si Pogba nedobrovolně ukončil kariéru. Stalo se tak po ligovém utkání s Udinese, když mu lékaři na antidopingové kontrole naměřili přebytečný testosteron. Francouzský středopolař tvrdí, že o žádných steroidech nic neví. Dále svaluje vinu na doktory, kteří mu údajně předepsali doplňky stravy, ve kterých se měla látka nacházet. Celá situace by tak byla i dost nesmyslná, protože celý ligový zápas strávil Pogba na lavičce.

„Jsem smutný, šokovaný a zlomený, že jsem přišel o vše, co jsem si v profesionální hráčské kariéře vybudoval. Až se osvobodím od právních omezení, celý příběh se vyjasní. Nikdy jsem ale vědomě ani záměrně nebral žádné doplňky, které by porušovaly antidopingové předpisy,“ uvedl Pogba.

Za užití steroidů je podle Světové antidopingové agentury 4letý trest zcela běžný. Italský list už v prosinci informoval média, že Juventus v době, kdy Pogba nemohl nastupovat z důvodu předběžného zákazu činnosti plánoval s Francouzem ukončit smlouvu. Dále by mohl klub požadovat i odškodné.

„Jako profesionální sportovec bych nikdy neudělal nic, co by zvýšilo můj výkon užíváním zakázaných látek. Nikdy jsem nezneuctil ani nepodvedl kolegy sportovce a fanoušky žádného z týmů, za které jsem hrál, nebo proti nimž jsem nastoupil,“ řekl Pogba.

Francouzský středopolař může být maximálně naštvaný sám na sebe. Takovou kariéru nemá jen tak někdo. Je to totiž osm let zpátky, když Pogba ovládal svou cenou přestupový trh. Tehdy ho odkoupil Manchester United za 105 milionů eur (cca 3 miliardy korun). Následně dva roky poté zvítězil s Francií na Mistrovství světa, kde hrál jako základní stavební kámen celého týmu. Ke konci kariéry už ho pronásledovala zranění a nestálé výkony, ale i tak může být za svou dosavadní hru pyšný.

Bohužel tímhle přestupkem se vyznamenali i jiní fotbalisté. Patří mezi ně například i nám všem známý Diego Maradona. Ten musel kvůli své kokainové závislosti v roce 1994 opustit Mistroství světa v USA. Jeho příklad ale není zdaleka jedinečný. Minulý rok dostal dvouletý distanc argentinský reprezentant Papu Gomez. Momentálně se řeší i gólman Manchesteru United Andre Onana.

Jeden by nepochopil, proč to mají ti hráči vůbec za potřebí. Všichni žijí životy, které si nikdo z nás nedokáže představit. I přesto si svoji kariéru dokážou zničit ze dne na den.

Je tak více než jasné, že touhle kauzou končí jeden velký příběh Paula Pogby. Momentálně mu je 30 let, takže by se k fotbalu mohl vrátit už jako fotbalový veterán. Zároveň 4 roky bez režimu profesionálního hráče se dokáže taky dost podepsat. Na druhou stranu jsou i hráči jako například Luka Modrič, kteří mají věk pouze jako číslo. Francouz tak může překvapit a po zákazu se vrátí ke své životní náplni.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz