Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jak si nacistické Německo udělalo největší propagandu v historii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels.com

Sportovní události fungují jako skvělá reklama pro všechny státy, které mají možnost danou akci pořádat. Bohužel se k takové příležitosti mohou dostat i národy s totalitním režimem. Skvělým příkladem jsou olympijské hry v Berlíně.

Článek

Základní myšlenka sportu je radost z pohybu. Tahle myšlenka je celosvětově sdílená a proto není divu, že se dokážou lidi z celého světa sejít na jedno místo, aby mohli sledovat nejpopulárnější sportovní akce. Kolikrát ale fanoušci vůbec nemají ponětí, že svou pozorností přispívají totalitám, kterým jde pouze o to, jaký pohled na ně mají ostatní státy.

Krásným příkladem můžou být olympijské hry v Berlíně, když v roce 1936 nacistické Německo hostilo největší sportovní turnaj. Celá propaganda se ale vymkla kontrole a zapříčinila obrovský zlom v historii.

Olympijské hry v Berlíně

Po 1. světové válce byla německá politika a ekonomika v rozkladu. Nezaměstnanost, sankce, vysoká inflace, krach na burze a další celostátní problémy zapříčinily v tehdejším Německu masové nepokoje. Pohlíželo se na něj jako na zubožený stát.

Tohle se projevovalo i po sportovní stránce celého národa. Německo mělo na začátku dvacátých let zákaz účasti na olympijských hrách. Ve třicátých letech na tom německá vláda zapracovala a dělala vše pro to, aby Německo pořádalo další olympijské hry. To se povedlo až v roce 1936, když bylo oznámeno místo konání her v Berlíně.

Německo perfektně využilo své příležitosti a načasování. Tehdy se o pořádání olympijských her zajímalo i Španělsko. Jejich politika ale byla dost nestabilní a taky se jako národ potýkali s velkými problémy. Můžeme tak říct, že Německu šlo dost štěstí naproti.

Nikdo tehdy ale nevěděl, že tahle událost bude zneužita jako největší sportovní propaganda totalitních režimů.

Adolf Hitler se dostal k plné moci už v roce 1933 a s jeho nástupem se v Německu zavedly první norimberské zákony. V době olympijských her byl antisemitismus rozšířený po celém území. Proto se kvůli olympijským hrám musela celá činnost se šířením totalitních propagand pozastavit.

Přišel ale zlom. Po hrách se na Německo nahlíželo úplně v jiném světle. Národ se mohl pyšnit svými technologiemi, organizací, laskavostí, velikostí a sílou. S novináři se zacházelo jako s váženými hosty. Sportovci trénovali a soutěžili ve výborných podmínkách. Všichni si mysleli, že Německo je v nejlepších letech. Bohužel kvůli téhle domněnce to celá vláda dělala.

Po skončení her byl národ nedotknutelný. Celý turnaj tak vedl k událostem, které změnily svět. Povedlo se jim tak stvořit největší nechvalně známou propagandu v historii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz