Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš jede. Ale kdo ho vlastně volí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Jan Beránek / wikimedia commons / CC BY-SA

Andrej Babiš.

Všeobecně se předpokládá, že jsou to důchodci. Jenže volby jsou přece anonymní a ve skutečnosti to není až tak moc jisté, kdo mu svůj hlas nakonec pošle.

Článek

Volby do poslanecké sněmovny se blíží a podle všech průzkumů má ANO pod vedením Andreje Babiše slušně našlápnuto. Současná vláda mnohé zklamala, nejen jejich nevoliče, ale i ty, kteří jí původně věřili. Lidé jsou zklamaní a chtějí změnu. Andrej Babiš se jeví jako celkem dobrá záruka změn pro všechny zklamané. Jedna věc jsou ovšem různé průzkumy a druhá je realita. Do různých anket si může vyplnit každý, co chce a realita může být jiná. Nikdo nevidí, co každý z nás zaškrtne na volebním lístku. Volby jsou prostě tajné a neví ani volební komise, který občan, koho volil. Jisté je to, že větší města, pochopitelně Praha a další okresy s lepšími životními podmínkami se volbě ANO spíše vyhnou. Ale nyní nebudeme rozebírat lokality, ale spíš se zamyslíme nad věkovým rozložením voličů. Je opravdu předpoklad, že za Babišem jdou v podstatě bez výhrady senioři, nebo sociálně slabší vrstvy obyvatel? Ono to tak ve skutečnosti až tak být nemusí.

Do jednoho okresního města středočeského kraje dorazil Andrej Babiš se vší parádou ve svém autobusu. Bylo to před volbami na prezidenta. Měl svůj mítink na náměstí a přesto, že střední Čechy si na žebříčku slušného živobytí stojí vcelku dobře a dalo by se čekat, že nějaký expert naruší jeho vystoupení, nic takového se nestalo. Šla jsem zrovna okolo jeho probíhajícího mítinku, měl už zřejmě odbytý nějaký projev, ale stál za pultíkem s knihami, které sám sepsal. Bylo asi okolo druhé hodiny odpolední a okolo něj se houfovali lidé. Co mě ale opravdu zarazilo, byla dlouhatánská fronta na jeho autorizaci knih. Fronta se linula jako had, kroutila se, aby se vůbec na to náměstí nějak uspořádala. Nejvíc mne ovšem šokovalo složení té fronty. Myslíte, že to byli senioři? Nebo lidé ze sociálně slabších vrstev? Ti, kteří chodí do práce, to také nemohli být, končí v práci déle, a protože v tomto okresním městě moc práce pro obyvatele není, pracuje většina v Praze a dojíždí. Takže přijede domů až na noc a totálně vyšťavená. Nebudu vás napínat. V té frontě stáli samí studenti. Studenti středních škol, protože vysoké se zde nenacházejí. Stáli frontu, aby se jim Babiš podepsal, aby s ním prohodili nějaké slovo a mohli si vzít jeho knihu. Je to tak. Pár seniorů, nebo spíše lidí středního věku bylo také přítomno, ale ve frontě se rozhodně nezdržovali. Přišli přímo k bývalému premiérovi, on se na ně usmál, podal si s nimi ruku, nechali se spolu zvěčnit od ochranky a šup domů. A studenti stáli ve frontě a těšili se na knihu z pera Babiše.

Byli opravdu rádi, že se s ním mohli takto setkat a mluvili s ním s úctou. Volby na prezidenta nevyhrál. Jenže Babiš je hráč a jako prezident by rozhodně neměl takové kompetence, jako bude mít v roli premiéra. A na tyto volby má asi už dobře našlápnuto. Potom, co jsem viděla v předvolební kampani na prezidenta, myslím si, že ho budou volit nejen senioři, ale i mnozí mladí lidé, kteří k němu prostě už nějaký ten rok vzhlíží. Ona jim ta dnešní doba se současnou vládou do karet také moc nehraje. Vyhlídky jsou pro ně spíše neradostné a Babiš je prostě jako kotva pro staré i mladé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz