Hlavní obsah
Názory a úvahy

Česko – generálů ráj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?search=general&title=Special:MediaSearch&go=Go&type=image

Jsme zemí s nejvyšším počtem generálů na jednoho obyvatele. Z národa holubičích povah se stal národ generálů.

Článek

Česko – generálů ráj

V nedávných dobách patřila naše společnost dělníkům, rolníkům a pracující inteligenci. Alespoň to do zblbnutí vykřikovali bolševici. Zřejmě pracující inteligenti. Na druhé straně zeměkoule byly země Latinské Ameriky zvány zeměmi plukovníků. Časté vojenské převraty a za prezidentskými stoly kamenné obličeje mužů ve vojenských uniformách pokrytých množstvím medailí, jejichž výkupní cena ve sběrných surovinách byla jen o něco málo vyšší než cena měděných okapů a rour.

Kdeže loňské sněhy jsou. Svět je naruby. Společnosti dělníků a rolníků odzvonily klíče na náměstích a dohody o předání moci. Bolševičtí papaláši buď volně přešli do nových vládních struktur nebo si „privatizovali“ státní podniky. V krádežích a loupení měli mnohaletou praxi. Jen ti pracující inteligenti zůstali nadále sví.

Plukovnické režimy za velkou louží se kultivovaly a u nás se začali lampasáci množit jak houby po dešti. Žádní plukovníci, ale rovnou generálové. Chybí už jen uzákonit místo maršála. To by byla tlačenice. Podobná té z kamene, která stávala nad Vltavou. Maršál v čele a za ním fronta na maso.

Jsme zemí s nejvyšším počtem generálů na jednoho obyvatele. Z národa holubičích povah se stal národ generálů.

Za dvacet pět let u nás dostalo generálské lampasy a generálské platy 404 mužů a dvě ženy. Pravdou je, že ne všichni jsou ozdobou naší lidové armády. Své generály mají policisté, hasiči ba dokonce i bachaři. Dokáži si představit, co dělá taková šajba v armádě. Pokud zrovna nešmelí s jetelovým semínkem jako blahé paměti generál Šejna.

Ale co dělá generál bachař, kupříkladu ve věznici na Borech, je mi záhadou. A ve vězeňství je jich sedmnáct. Na deset vazebních věznic a dvacet pět „normálních“ to dělá jednoho generála na dvě zařízení.

Současný prezident ČR, jak jinak než generál, dokonce uděluje generálské lampasy i důchodcům. Oni to vlastně nejsou důchodci. Jsou jen ve výslužbě. Do důchodu odchází zedník, instalatér, učitelka nebo pokladní. Takže nadstandartní penze bývalých plukovníků se rázem navýší na luxusní penze generálské. Jistě spravedlivé ohodnocení těch, kteří polovinu života věnovali boji za socialismus a tu druhou boji za kapitalismus. Ještě jsem neslyšel, že by již uvedeného zedníka na penzi ministr průmyslu jmenoval mistrem nebo stavbyvedoucím a byl mu udělen důchod odpovídající jeho novým kvalifikačním tabulkám. To by snad zvládnul vyfabulovat a v příběh přetvořit jen Jaroslav Hašek.

A jak je to s finančním ohodnocením?

Server Kverulant uvedl, že v ČR živíme 400 generálů. Jejich měsíční výplata se vším všudy zhruba 220 tisíc. Pokud jich je polovina v civilu, měsíční výsluha je 90 tisíc korun. Suma sumárum, vykrmování lampasáků nás stojí ročně 536 milionů.

Že se taková sumička v tom našem švejkovském finančnictví ztratí jako kapka v moři? Že platy nenažraných politiků, všech jejich fámulů a podržtašek nás stojí mnohem víc? Že odkladiště darmožroutů do dozorčích rad odsává ze státní pokladny možná ještě více?

To všechno může být pravda. Ale proč vykrmovat nenažrané, kteří nikdy nebudou mít dost? Ty i ty další.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz