Hlavní obsah
Názory a úvahy

Není šmíra jako šmíra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Ramesh Lalwani / Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0

Podle slovníku cizích slov je „šmíra“ buď starší kočovná divadelní společnost nižší úrovně, nebo označení představení s nízkou uměleckou úrovní.

Článek

Kdysi dávno jsme byli ve škole poučováni o kočujících hereckých společnostech, které obrážely města i vesnice, aby dělný lid prahnoucí po kultuře poučily i povzbudily. Vesničané ve své většině na příjezd komediantů reagovali zvýšeným zabezpečením svého hospodářství. Slepice do kurníku a před chlívkem s čuníkem se v noci střídali chlapi. „A vrata zavalit hnojem,“ dodávala moje babička. Obvyklá byla i zvýšená ochrana dcer, takže po klekání už z chalupy nikam. Podobná opatření se týkala ještě jiné skupiny. Ta byla sice také kočovná, ale ne divadelní. Úsloví „chudý jak herec“ bylo v oněch dobách zřejmě namístě.

Kdeže jsou doby obrozenecké. Dnes je herec na vrcholu společnosti popularitou i majetkem. Mladé dívky i hoši spřádají své sny a plány, kterak se stát hercem nebo zpěvákem. Touha po řemesle, o kterém jen naivní hlupáci ještě dnes tvrdí, že má zlaté dno, zmizela v nenávratnu. Lékař, inženýr, dokonce i vědec se krčí kdesi hluboko pod umělci všeho druhu.

Protože dnešní herec je populární a bohatý. O tom nás denně informují veškerá dostupná média. V nekonečném seriálu Ordinace si pan Rychlý přijde měsíčně na 195 000 Kč, celkově dosud nějakých 11 milionů. Paní Morávková měsíčně 169 000 Kč a pan Čenský 156 000 Kč. O takových příjmech si skuteční lékaři mohou nechat jenom zdát.

I v dalších seriálech si jiní herci vydělají podobné peníze. K tomu film, reklamy, a tak není divu, že když otevřeme internet, všude na nás vyskakují vysmátí komedianti hovící si v exotických destinacích, v popředí svých vypiplaných chalup plných starožitného nábytku, a ještě jsou nesmírně vzdělaní. Svá moudra trousí marnotratně kolem sebe bez ohledu na oblast. Od historie až po mezinárodní politiku. Není divu, že většina dospívajících chce být hercem nebo zpěvákem.

Ale samozřejmě jsou výjimky. Ne každý z herců se válí na hromadách bankovek jako ti výše uvedení. A jsou i tací, co se ze zoufalství a bídy nemohou ani zasebevraždit. Cena plynu stoupla tak nehorázně, že si prostě plyn k ukončení svého života ani nemohou pustit. Na faktury by už neměli. Třeba paní Jaroslava Obermaierová. Hraje více než padesát let a v seriálu Ulice získává měsíčně 180 000 Kč. Myslíte si, že je ve vatě? Omyl! Je na tom tak zle, že skutečně přemýšlela o sebevraždě. Ale ta cena plynu … však to znáte.

A pak je tady ještě jiná šmíra. Herci tak ubozí, že by jim člověk hodil korunu do klobouku. Nehrají sice v seriálech, ale na televizních obrazovkách bývají k vidění stejně často jako ti první. Nyní si za svoje jeviště vybrali Arcibiskupský palác v Praze. Když císař Ferdinand I. věnoval dům Floriána Gryspeka arcibiskupovi Antonínu Brusovi z Mohelnice, nemohl samozřejmě tušit, jaká čeládka se tam během oněch 463 let vyskytne.

Minulý týden v něm řádila šmíra pod principálem Zemanem. Jelikož ho v jistém špitálu sebrali hrobníkovi z lopaty usoudil, že se jednalo o spiknutí. Protože v současné demokracii nelze spiklencům stínat hlavy na Staroměstském náměstí ani je nechat čtvrtit ve sklepeních radnice, uložil jiný trest. Požádal své písaře, jistého Procházku a Panenku, aby to všechno sepsali černé na bílém. Jak chtěli felčaři ve spojení se zrádci a zaprodanci svrhnout Zemana z trůnu. Spisek byl lapidárně nazván „Spiknutí.“ Na křest onoho díla sezvali celou staré dobré Bratrstvo kočičí pracky. Když už nemohou na Hrad, tak alespoň do paláce.

Kolem Zemana, který jen tak tak vyvázl z drápů proradných spiklenců, seděla na čestném místě kamarádka mnoha prezidentů, premiérů a prvních tajemníků. Kamarádka z nejvěrnějších paní Bohdalová. Další z žen, účastnice všech konkurzů a kandidátek do státních funkcí včetně té nejvyšší, paní Bobošíková. Díky Bohu, že kandidátka neúspěšná. To soudružka Konečná si své hojně financované místo v Bruselu vykřičela. S měsíčním platem čtvrt milionu korun prská o diktátu Bruselu.

Nejvýše postaveným mužem a evidentně i nejhmotnějším byl přítel mocných kardinál Dominik Duka, demonstrující takto spojení moci světské a církevní. Dominikán a bývalý politický vězeň těch, se kterými se dnes bratříčkuje.

Ostatní tvořili jen bezvýznamné křoví. Odsouzený exšéf Lesní správy Lány Miloš Balák, obviněný bývalý kancléř Mynář, jakýsi Foldyna a další.

Duka „Spiknutí“ pokřtil a požehnal, Bohdalová zazpívala a pak se jedlo, pilo, hodovalo a dobrou vůli spolu měli.

Svatý Václave, vévodo České země ….. vidíš to!

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz