Hlavní obsah
Lidé a společnost

Bestiální estébák se slabostí pro elektrický proud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://pixabay.com/cs/photos/%C5%BEelezn%C3%BD-opona-plot-ostnat%C3%BD-dr%C3%A1t-3595604/

Hlavačka Ludvík byl sadistický vyšetřovatel StB v proslulé věznici v Uherském Hradišti, později generál vojsk ministerstva vnitra. Dožil se 94 let.

Článek

Bestiální estébák se slabostí pro elektrický proud

Hlavačka poloměsíčitá je menší ryba, která žije v úmoří Černého a Kaspického moře. Průměrně se dožívá 2–3 let života.

Hlavačka Ludvík byl sadistický vyšetřovatel StB v proslulé věznici v Uherském Hradišti, později generál vojsk ministerstva vnitra. Dožil se 94 let.

Od mládí byl stoupencem komunistických ideálů, krajským funkcionářem KSČ v Uherském Hradišti s kontakty na nejvyšší představitele strany.

Během války se přestěhoval do Vídně, kde byl na jaře 1944 zatčen a odsouzen k trestu smrti. Žádost o milost odeslal říšskému protektorovi Wilhelmu Frickovi. Jako polehčující okolnost uvedl, že pro komunistickou organizaci pracoval velmi nerad a na konci roku 1941 se hlásil dobrovolně na práci do Německa. To proto, aby se dostal mimo dosah českých komunistů.

Na přímluvu K. H. Franka bylo žádosti o milost vyhověno a trest snížen na 10 let žaláře. Jednou z podmínek kladného vyřízení byla role informátora gestapa. V lednu 1945 byl v transportu do Drážďan. Po bombardování města byl převezen do Lipska, kde byl s jinými vězni 19. dubna 1945 osvobozen.

Během svého věznění se poprvé projevuje jeho zvláštní vztah k elektrickému proudu. Několikrát se ve vazbě pokusil o sebevraždu. Svůj pokus sám popsal: „…skočil jsem rychle z postele, odtáhl stolek ode zdi, vyšrouboval rychle žárovku, která byla ve výši dospělého člověka, nalil na betonovou podlahu vodu ze džbánu, stoupl si tam bosýma nohama, obě ruce si namočil a jednu ruku přiloživ na stěnu, druhou jsem strčil do objímky žárovky. Chtěl tam přivoditi zkrat na mé bezživotí. Přesto, že jsem pokus několikrát opakoval, mimo slabého mrazení, elektřina na mne jinak nezapůsobila.“

Druhá činnost týkající se elektřiny už byla štědře honorovaná státem. Jako velitel nechvalně známé vyšetřovací skupiny ve věznici v Uherském Hradišti sám přišel s vynálezem, jak lépe a efektivněji mučit politické vězně. Ve Svitu Gottwaldov si nechal vyrobit destičky upravené do tvaru obuvi. Ty vkládal vyšetřovanému do bot. Připoutaný na židli dostával vyslýchaný elektrické rány, které způsobovaly prudké stahování svalů, nesnesitelnou bolest a poškození ledvin. Mučení elektrickým proudem, potvrzuje samotný Hlavačka v zápisu o průběhu mučení Jindřicha Jelínka.
„… Zpočátku dostal několikrát obuškem přes chodidla. Zdálo se nám, že tento způsob na něj účinkuje, neboť po tomto zásahu vypověděl o gen. Volfovi. Když jsme tuto výpověď chtěli zaznamenat protokolárně, prohlásil, že to není pravda a že takto vypovídal ze strachu před bitím. Po tomto odvolání pustili jsme mu do nohou elektrický proud z induktoru pomocí kovových vložek, které mu byly vsunuty do bot…“

Používání elektrického proudu bylo potvrzeno dalšími vyšetřovanými v protokolech, zveřejněných po roce 1990. Během bestiálního řádění sadisty Hlavačky v Uherském Hradišti mezi lety 1949 až 1954 bylo z politických vězňů 16 osob popraveno, 11 ubito a 2 osoby svévolně zastřeleny.

Konečně třetí a poslední „aktivity“ týkající se využití elektrického proudu už Hlavačka realizoval jako vysoký důstojník Ministerstva vnitra. V roce 1950 byl Hlavačka přeložen do Prahy a povýšen do hodnosti plukovníka. Od 1. ledna 1953 byl jmenován náčelníkem štábu Pohraniční stráže Ministerstva národní bezpečnosti. Za měsíc už nosil generálské lampasy.

Na hranicích s imperialistickou cizinou se mohla jeho vášeň pro elektrický proud plně rozvinout. Na jeho popud byl podél celé hranice míru a socialismu zbudován drátěný zátaras. V jeho střední stěně byly umístěny vodiče s vysokým napětím a světelným signalizačním zařízením.

K dokonalému zabezpečení státních hranic bylo zavedeno v pásmu střežení PS rot I. sledu elektrické zařízení k vedení proudu o vysokém napětí, které při taktickém využití s živými pohraničníky dopomůže zabránění pronikání všech nepřátelských živlů do ČSR a naopak.“

Celkem bylo při přechodu československých hranic s Rakouskem a s Německem v letech 1948 – 1989 usmrceno 280 lidí. Devadesát pět z nich našlo smrt v drátěných zátarasech s elektrickým proudem. Z 650 mrtvých pohraničníků zemřelo při střetu s prchajícími osobami pouze jedenáct. Ostatní se staly obětmi dopravních nehod, výbuchů min, náhodných výstřelů a sebevražd.

Sadista a vrah Ludvík Hlavačka, nositel mnoha státních vyznamenání, byl v roce 1997 obviněn z týrání a mučení vězňů. Vše popíral a lhal až do konce. Kvůli svému zdravotnímu stavu byl prohlášený za neschopného nastoupit do výkonu trestu. Zemřel v léčebně dlouhodobě nemocných v Humpolci ve věku 94 let.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz