Hlavní obsah
Rodina a děti

Rodiče obézních dětí by se měli stydět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Joenomias / Pixabay

Obézních dětí přibývá. Na vině jsou nejčastěji špatné stravovací a pohybové návyky, které získaly v rodině. Rodiče však místo řešení a pomoci, hledají výmluvy a zdravému životnímu stylu se vyhýbají.

Článek

Obézních dětí přibývá nejen v Americe, ale i v Čechách. Výjimkou už nejsou ani děti, které v 15 letech váží přes 200 kilo. V současné době trpí nadváhou už každé čtvrté dítě a 16 % má dokonce diagnostikovanou obezitu. Nejvíce evidovaných případů obezity najdeme u děcek ve věku 11-13 let. Někteří z nich už váží i 120 kg.

Kdo za to může?

Na vině jsou především špatné stravovací návyky a celková životospráva. Tedy zvyky, které získávají děti především ve své rodině. Rodiče, kteří jdou svým dětem špatným příkladem, často sami trpí nadváhou a zdravým životním stylem opovrhují. Když je dětská doktorka upozorní, že jejich dítě trpí obezitou pokrčí jen rameny - vždyť oni tu colu mají tak rádi, večer si chtějí dát chipsy u televize, na počítači, mobilech, tabletech a playstationech hrají všechny děti, přece mu to nebudeme brát! A společný pohyb? Na to nemají čas. K jídlu vaří nezdravé, energeticky bohaté, smažené a tučné rychlovky a po nocích vyžírají ledničky. Není se tak co divit tomu, že jejich děti pomalu, ale jistě dosahují rozměrů, při kterých jsou pomalu širší než delší.

Děti trpí

Když pomineme to, že malí otesánci jsou terčem posměchu svých vrstevníků, což jim ubližuje a zadělává na psychické problémy, jsou tu i další potíže. Už desetileté děti trpívají cukrovkou druhého stupně, mají vysoký krevní tlak, špatně spí nebo mají ztučnělá játra. Jejich vysoká váha jim zatěžuje klouby a přispívá k problémům s pohybem ve vyšším věku.

Boj s obezitou se týká celé rodiny

Pokud někdo v rodině trpí obezitou, týká se boj za získání normální váhy celé rodiny. Ostatně často mají s váhou problémy i její ostatní členové. Z ledniček a spíží by měly zcela vymizet věci jako jsou sladké nápoje, energeťáky, sladkosti, chipsy a další pochutiny. Do jídelníčku by se měla zařadit zelenina a jíst by se mělo pravidelně v malých porcích. A pohyb! Hlavně by se pohyb venku měl stát přirozenou částí života všech členů rodiny. Ať už se jedná o výlety, procházky, hry na hřišti nebo na zahradě nebo pohybové hry na playstationu. Důležité je, aby si lidé vytvořili k pohybu pozitivní vztah a dělali ho dobrovolně a s láskou.

P.S. V článku samozřejmě nejsou myšleni lidé, kteří trpí obezitou v důsledku zdravotních problémů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz