Hlavní obsah

Místo, aby ve školách uklízely, dělají pedagogické asistentky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Miroslavik /Pixabay

Nejpochybnější jev ve školství? Pedagogické asistentky!

Pedagogické asistentky často na školách zaskakují za učitele. Bohužel nikdo neřeší, že vaše děti mají v rukách osoby s minimálním pedagogickým vzděláním a zkušenosti, které mohou napáchat daleko více škody než užitku.

Článek

Všimla jsem si, že se nám v republice poslední dobo rozšířil takový nešvar - pedagogické asistentky. Poslední dobou jsem narazila hned na několik a když jsem blíže zapátrala po jejich vzdělání, nestačila jsem se divit.

Místo hadru s kýblem mají vaše děti

Stát se pedagogickou asistentkou není nic těžkého. Stačí, pokud jste v životě zvládly alespoň učňák s nástavbou. Je jedno na kolik pokusů jste maturitu dělaly, důležité je, že ji máte. Pak totiž můžete absolvovat kurz pedagogické asistentky a stát se pomocnou rukou učitelů na školách.

Když je „učitelka“ hloupější než dítě

Bohužel víc, než absolvování kurzu pedagogické asistentky, který zvládne úspěšně dokončit i podprůměrně inteligentní člověk (pár jich bohužel znám) nepotřebujete. Stačí jednoměsíční kurz a můžete se „vrhnout“ na děti. Ona samotná myšlenka asistentek učitelů není špatná. Bohužel v praxi to zcela selhává. Pedagogické asistentky mají pomáhat dětem, které se vymykají průměru. Jenže to bohužel zahrnuje nejen děti podprůměrné, ale i nadprůměrné. Mně je záhadou, jak osoba, která sama nezvládá shodu podmětu s přísudkem, vyjmenovaná slova, procenta, slovní úlohy a u angličtiny neřekne ani jak se jmenuje, s tím bude pomáhat těm nebohým bezbranným dětem, ale budiž. Dejme tomu, že je snad o stupínek výš než podprůměrné děti. Daleko horší mi přijde, když se podprůměrně inteligentní člověk dostane k nadprůměrně inteligentnímu dítěti.

Zničený potenciál

Mnohokrát jsem byla svědkem, kdy podprůměrní učitelé zesměšňovali nadprůměrné děti, aby si dodali pocit, že oni jsou pány situace, když celou třídu nedokázali zvládnout. Osobně jsem zažila, když učitel dějepisu odmítal odpovídat žákovi na otázky k látce. Bylo to proto, že zatímco nadprůměrně inteligentního žáka tato tematika bavila, tak učitel se probíranou lekci naučil těsně před hodinou. Tolikrát jsem zažila, když učitelka matematiky neuznala žákovi jeho řešení, protože to sice správně vyřešil platným matematickým postupem, ale byl jiný než ona chtěla… A takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. A teď nám do toho přibyly pedagogické asistentky.

Pedagogická asistentka

Pedagogická asistentka je obvykle nějaká paní z místních maminek, které skončila mateřská dovolená. Na „normální“ práci v kanceláři její vzdělání nestačí a práce na směny ve fabrice nebo někde za kasou jí nevyhovuje. Než, aby šla za mizerné peníze někam uklízet, jde někam za mizerné peníze dělat pedagogickou asistentku. Ono, při pití kafíčka ve sborovně si přijdete podstatně důležitější než při mytí záchodů. A děti? Ty se bránit ještě neumí. Stačí, když na ně budete milá. Oblíbí si vás a to, že váš „pedagogický“ přínos je nulový nikdo řešit nebude.

Když vidím, co se objevuje na českých školách, lituju, že maturita nebyla složitější alespoň tak, aby oddělila skutečné zrno od plev. Dnes má maturitu každý vytrvalý hňup a trpět tím budou nevinní. Kolik lidí ve svém okolí znáte, kterým byste maturitu z fleku sebrali? Já jich znám celou řadu a další hromada je těch, kterým bych sebrala papíry od auta. I když je pravda, že v případě řidičáku bych v té skupině nejspíš byla taky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz