Hlavní obsah
Rodina a děti

Jak poznat, že už je dítě rozmazlené až moc? Podle norem našich maminek jsou rozmazlené všechny děti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Zdroj: Pixabay / ruslana_art

Dítě

Moje dítě nikdy nebude rozmazlené. Tuhle větu řekne před narozením prvního dítěte většina rodičů. Pak se na vás ale ten malý uzlíček poprvé podívá a najednou víte, že pro něj uděláte první poslední. Jenže ne vždy je to ku prospěchu vašeho dítěte.

Článek

Každý rodič vnitřně cítí, že je jeho dítě asi trochu rozmazlené. Snažíme se jim dát vše a udělat je šťastnými. A určitá dávka rozmazlování na škodu určitě není. Kdy už je to ale moc?

Okolí má jasno

Vy si myslíte, že je vaše dítě sice trochu rozmazlené, ale v rámci normy. Zato vaše okolí má jasno – je rozmazlené moc! A můžete za to vy! Protože jako miminko jste ho stále nosili. Zaplakalo a vy jste přiběhli. To jste nikdy neslyšeli, že pláč posiluje plíce?!

Tak pozor, v tomhle buďte neoblomní. Malé miminko opravdu svou péčí nemůžete rozmazlit. Když ho budete stále nosit, tak ho nerozmazlíte. Jen si ho na tento způsob naučíte a jinak už vám pak neusne. Ale to nemá nic společného s rozmazlováním.

V tomto věku plníte jeho základní potřeby, a tedy se rozhodně nenechte stresovat řečmi svého okolí. Miminko neumí počkat. A pokud máte stále pochybnosti o tom, zda to děláte správně, inspirujte se ve zvířecím světě.

Pak ale nastává batolecí věk, první období vzdoru a první vztekání. A tady už to není legrace. Dítě se válí na zemi, chce bonbon, ale vy jste řekli ne a teď nevíte, co dělat. Lidi koukají a čekají, co uděláte… A právě zde vznikají ty první chyby, které vedou k rozmazlování. Jo a právě tady ta samá babička, dle které jste rozmazlovali miminko, přiběhne s bonbonem, aby se ten její chudáček netrápil.

Proč rozmazlujeme?

My nechceme, ale prostě to k tomu nějak dospěje. Zejména kvůli tlaku společnosti na to, abychom byli dokonalými rodiči. Hlavní je, vychovávat sebevědomé jedince, kteří se budou umět v dnešním světě uplatnit.

Naše babičky za vychované dítě mají to, které sedí v klidu, poslechne na slovo a neodporuje. Ale v dnešním světě jsou tyto vlastnosti na škodu, protože takové dítě je zamlklé a bývá často obětí šikany.

Takže se samozřejmě zamyslete, když vám někdo starší řekne, že máte doma rozmazlené dítě, ale berte to s nadhledem. Starší generace má trochu jiné názory na to, jak se má dítě chovat.

Rozmazlené dítě

Jsou však určité vlastnosti, které vám napoví. Takže pozor, chvilka pravdy nastává! Opravdu rozmazlené dítě poznáte dle následujících charakteristik:

  • není schopné absolutně reagovat na slovo „ne“ – reaguje na něj výbuchem vzteku nebo vůbec
  • strhává na sebe veškerou pozornost a nemyslí na to, jak se cítí druzí
  • chce všechno a hned, nedokáže trpělivě čekat
  • neumí prohrávat (pozor, v mladším školním věku je to poměrně běžné a není třeba se kvůli tomu hned bát)

Pokud jste ve výše zmíněných charakteristikách poznali své dítě, tak začněte jednat. A nejlépe tak, že se poradíte s dětským psychologem či jiným odborníkem na chování dětí.

Ale zároveň to berte s nadhledem - výše uvedené body totiž občas mohou platit na každé dítě - i to nerozmazlené.

Zdroje: Facebook

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz