Hlavní obsah
Názory a úvahy

Aktivisté jsou povaleči a Greta už leze celému světu na nervy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markus Spiske / Pexels

Velké množství ekologických aktivistů jsou jen uřvaní povaleči, kteří odmítají v současném světě fungovat. Svou neschopnost schovávají za rádoby pomoc přírodě. Jenže ta pomoc se často odehrává v sedě nebo v leže a nadělá víc škody než užitku.

Článek

Ochrana přírody a budoucnosti naší planety je bezpochyby důležitá, bohužel někteří aktivisté svou činnost natolik přehánějí, že dosahují pravého opaku svých cílů. Za všechny můžeme jmenovat kdysi populární Gretu Thunbreg.

Pomáhá tím, že sedí a mluví

Osobně mám na Gretu po letech, kdy je nepříjemně aktivní už docela pifku. Podle mého názoru nedělá nic skutečně užitečného. To, že si někam dřepne na zadek a blokuje dopravu, protože s něčím nesouhlasí je trestu hodné. V těch autech, která nemohou projet mohou být i lidé, kteří akutně potřebují lékařskou pomoc. Proč oni mají být ohrožení na životě, jen protože Greta a jí podobní sobci si něco umanuli?

Skutečná pomoc vypadá jinak

Pokud chce Greta něco skutečně změnit, měla by začít u obyčejných lidí. Co třeba si stoupnout před obchod a rozdávat doma ušité sáčky na zeleninu? Lidé by nemuseli používat igelitové a ještě by se zpracovaly třeba nevyužité zbytky starých záclon. Ale to ne, to už je totiž práce, kdežto dřepnout si někam na zadek a prudit je bez námahy.

A co Gretino oblečení? Nevypadá zrovna jako ze sekáče. Copak si Greta neuvědomuje, kolik vody a všeho je spotřebováno na výrobu oblečení a kolik tun oblečení se každý rok vyhodí? Pro člověka jako je ona by mělo být pořízení nového kousku oblečení zločin! A jsou tu stovky dalších případů - například Greta zachycená s jídlem z fast foodu. To snad už nepotřebuje ani komentář.

Každý musí začít u sebe

Greta marní příležitost. Je známá a místo, aby šířila osvětu a ukazovala lidem, jak žít ekologičtěji, svým bezohledným a sebestředným přístupem naopak lidi proti ekologii doslova štve. Měla by je totiž učit, jak důležité je začít u sebe. Protože čím více lidí ovlivní, tím větší změna bude a velké společnosti nakonec časem podlehnout také.

Já osobně se snažím také přispět svojí troškou. Důsledně třídím odpadky, které vyhazuji jedině do popelnic nebo kontejnerů. Snažím se používat minimum obalů a igelitových sáčků. Často chodím do bezobalových obchodů a nikdy si nekupuju igelitové tašky, ale nosím plátěné. Když zapomenu, vezmu si v obchodě krabici. Snažím se kupovat si jen věci, které skutečně potřebuju, nebo které mi udělají opravdovou radost. Nesvítím v místnostech, kde nejsem a nenapouštím si každý den plnou vanu. Jsou to maličkosti, ale kdyby tohle dělaly miliony lidí, bude to daleko větší změna než ty „drobnosti“, o které Greta usiluje tím, že se někde vyvalí a obtěžuje. Mimochodem, uvědomuje si, jak neekologická je třeba jen doprava policistů na místo, které okupuje?

Greta šikanuje

Poslední Gretin kousek mě zvedl ze židle už úplně. Jedná se totiž o čirou čirou šikanu. Madam Thunberg totiž protestovala se skupinou dalších zhůvěřivců proti účasti izraelské zpěvačky na Eurovizi. Za prvé mě překvapuje Gretina sebejistota ohledně toho, že zrovna Palestina je v právu. Myslím si, že celý konflikt se táhne už tak dlouho a je tak komplikovaný, že určit, kdo je uzurpátor a kdo oběť, je takřka nemožné. Obě strany se v průběhu dopustily strašných činů.

Co mi vadí nejvíce, je protest proti jedné konkrétní osobě. Izraelská zpěvačka není ve válce aktivní, přesto se Greta chová, jako kdyby ona sama byla za činy izraelské strany odpovědná. Nelibí se mi to a přijde mi to nespravedlivé. Nedovedu si představit, že bych se někam jela účastnit soutěže v tom, v čem jsem dobrá a někdo proti mně demonstroval jen kvůli zemi, ze které pocházím.

Za mě se z Grety Thunberg stává čím dál víc namyšlený, arogantní a přemoudřelý snob.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz