Hlavní obsah
Lidé a společnost

Peklo v bazénu: Nerudní důchodci nebo neukázněné děti aneb Nejhorší návštěvníci bazénu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay/Pexels

Příjemné chvilky ve vířivce dokáže neukázněná ratolest pěkně zkazit nejednomu člověku. Nejsou to ale jen neukázněné děti, které dokážou návštěvu bazénu člověku pokazit. Bezohledné jedince zkrátka nalezneme bohužel všude.

Článek

Když je dítě ukázněnější než dospělý

Nedávno jsem se nechala přemluvit kamarádkou k návštěvě veřejného bazénu spolu s jejím čtyřletým synem. Chtěla totiž navštívit saunu a páru a potřebovala mezitím dohlédnout na syna. Ačkoliv jsem byla přesvědčená, že bude návštěva bazénu s prckem tak trochu nuda, byla jsem mile překvapená, jak dobře se dokážu bavit i v dětském bazénu, kde jsme byli. Dětská radost je zkrátka nakažlivá a jejich fantazie zábavná. Když chtěla jít kamarádka do vířivky, malý ji začal prosit a žadonit, že by chtěl vířivku také zkusit. Kamarádka se nakonec nechala přemluvit, a tak jsme se společně vydali do vířivého bazénku s kapacitou pro 12 osob. Místa ve vířivce bylo dost, kamarádka však syna raději posadila do rohu, jelikož si nebyla jistá, jak bude její syn na bublinky reagovat. V rohu šikmo naproti přes celou vířivku seděl starší muž, kterému mohlo být kolem šedesáti let, a jakmile spatřil dítě, začal to hlasitě komentovat slovy: „Ježiši!“„Panebože!“ a dál si pro sebe něco vztekle mumlal o dětech.

Tuhle skepsi k dětem ve vířivce na jednu stranu chápu, sama jsem několikrát zažila situace, kdy neukázněné děti ve vířivce plavaly, skákaly a cákaly kolem sebe, což trochu rušilo relaxační dojem celé atrakce. Ještě více mě však iritovali jejich rodiče, kteří nečinně přihlíželi, ačkoliv cedule kolem vířivky jasně hlásaly, že se ve vířivce nemá potápět ani plavat. Nicméně jsem věděla, že kamarádka má syna dobře vychovaného, nebo by v případě potíží prostě neměla problém z atrakce odejít, jelikož je velmi ohleduplná a chápe, že cizí lidé vidí její dítě jinýma očima. Posadila jsem se tedy vedle kamarádky a na její rozpačitý pohled jsem řekla, ať si toho pána nevšímá. Její syn dokonce předčil moje očekávání, když poslušně seděl vedle své maminky a zasypával nás zvídavými dotazy. Zato starší muž v rohu se začal bavit s mužem, který seděl naproti němu, a to stylem, že se jednalo spíš o křik než o mluvu, ačkoliv bylo volné místo hned vedle něj. Poté se tento hlučný element posadil do vířivky bokem tak, že jeho nohy zabíraly dvě další místa. Třešničkou na tomto nevychovaném dortu pak bylo, když se rozchrchlal, aniž by se obtěžoval dát ruku před pusu nebo nedejbože snad odešel. S kamarádkou a synem jsme se tedy raději přesunuli zpět do dětského bazénu.

Bezohlední návštěvníci kazí atmosféru

Bezohledného chování nejen v bazénu, ale i na koupalištích, si všímám snad pokaždé. Když se opět zaměřím na děti, je to především abnormální hluk, který dělají. Na venkovním koupališti jsem ještě schopná pochopit, když se děti vesele smějí, nebo nadšeně piští, když sjíždí tobogán. Ostatně to piští i dospělí. Jenže pak jsou to právě odpočinkové zóny, u kterých by člověk očekával klid a ne neustálé narážení potápějícího se dítka do vašich nohou, cákání do obličeje nebo abnormální křik. U dětí do určitého věku jsou za to samozřejmě zodpovědní rodiče. Abych však byla spravedlivá, vídám pochopitelně i vychované děti, kterých je však výrazně méně. Děti jsou občas bezohledné, aniž by si to uvědomovaly. Jenže pak tu máme bezohledné dospělé návštěvníky, pro které rozhodně nemám ani špetku pochopení. Občas navštěvuji bazén, kde je velký tobogán, který navštěvuj děti i dospělí. Velmi často jsou to však právě dospělí, které musí plavčík okřikovat, aby vylezli z bazénku určeného pro dojezd z tobogánu, ačkoliv je zde obrovská cedule, aby lidé opustili bazének IHNED. To, že jezdí po dvou či po hlavě, ačkoliv je obojí na piktogramech u tobogánu přeškrtnuté, je ostatně jejich hloupost a risk. Veřejnou saunu už raději nenavštěvuji vůbec poté, co jsem viděla, jak si zde někteří jedinci naprosto bez ostychu škrábou paty škrabkou. Dokonce jsem jednou viděla, jak jeden postarší muž vylezl ze sauny a bez osprchování vlezl rovnou do vířivky. Nic naplat, že zde opět byli cedule i pro jedince s minimem povědomí o hygieně. A dokonce ani v samotném bazénu se člověk nevyhne bezohledným jedincům, kteří plavou šnečím tempem takovým způsobem, že jsou přesně uprostřed dráhy tak, aby je nešlo obeplavat. Nebo se zastaví v mělké části dráhy a začnou si povídat. Zkrátka a dobře slušnost a ohleduplnost se z našeho světa pomalu vytrácí, a to nejen v bazénu.

A co vy, setkali jste se v bazénu či na koupališti s bezohledným chováním?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz