Hlavní obsah
Lidé a společnost

Adam Lanza zabil svou matku a dvacet prvňáčků. Jeho čin rozplakal i tehdejšího prezidenta Obamu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: VOA, Public domain, via Wikimedia Commons

Základní škola Sandy Hook těsně po střelbě

Před 12 lety došlo ve městě Newtown v Connecticutu k obrovské tragédii, která už nebude nikdy zapomenuta. Ačkoliv zásah policie byl tehdy velmi rychlý, dokázal teprve dvacetiletý mladík Adam Lanza vzít během okamžiku 26 životů.

Článek

Tragický rok pro USA

V roce 2012 se Spojené státy americké dostávaly z již z dvanácté masové vraždy, když v červenci čtyřiadvacetiletý James Eagan Holmes pomocí slzného plynu a střelných zbraní zavraždil dvanáct lidí v kině při promítání filmu Temný rytíř povstal. Šlo přitom o 2. největší masakr svého druhu v USA od roku 1999, kdy zemřelo při masové vraždě na Kolumbijské univerzitě třináct lidí. Nikdo však nečekal, že téhož roku bude muset Amerika čelit ještě strašlivějšímu útoku. 14. prosince roku 2012 se navždy změnil život ve městě Newtown v Connecticutu v USA. Zatímco se lidé ve městě připravovali na blížící se Vánoce, dvacetiletý muž, Adam Lanza, se rozhodl zdevastovat životy desítek rodin a připravit o život i ty nejnevinnější – děti ze základní školy Sandy Hook.

Adam Lanza měl dobré rodinné zázemí

Adam Peter Lanza se narodil 22. dubna roku 1992 matce Nancy a otci Peterovi v New Hampshire. Měl dobré rodinné zázemí, kdy s rodiči a starším bratrem Ryanem žili v rodinném domě na farmě u prarodičů. Jeho rodiče byli pilní studenti a měli velké plány, že si postaví na pozemku svoji vlastní nemovitost. Když se však narodil Adam, Nancy musela zanechat studia, jelikož do té doby příliš vsázeli na to, že jim postačí Peterovi příjmy, které však pokryly jen jeho studium. Nancy tak místo školy sháněla různá zaměstnání, dokonce začala i podnikat, ale později musela svoji prádelnu prodat. Poté se jí podařilo získat práci v kanceláři u společnosti, která sjednávala životní pojištění. Peterův otec byl legendárním obchodníkem a investičním makléřem této společnosti, což přinášelo Nancy různé výhody. Dokázala dojíždět do práce přes 80 km, ale během těhotenství s Adamem u ní došlo ke zdravotním komplikacím, které jí znemožňovaly vykonávat její práci stejně kvalitně jako předtím. Dostala tedy 5 měsíců volna s tím, že dojde k restrukturalizaci podniku, ale nemá se čeho bát. Po narození Adama však přišel šok, když ji ze společnosti vyhodili. Naštěstí v tu dobu Peter již dostudoval univerzitu a stal se viceprezidentem ve firmě spravující majetek.

Vrah již v dětství projevoval znaky sadismu

Adam během prvních třech let svého života nemluvil, ale spíše prý blábolil vlastním jazykem. Nancy s ním proto navštívila i několik odborníků. Objevily se i další problémy, kdy byl extrémně citlivý na různé pachy, opakoval různé nevhodné činnosti, jako například bití sám sebe do hlavy, a byla mu stanovena diagnóza poruchy smyslové integrace. Roku 1998 jeho otec získal práci u General Electric jako vedoucí daňového oddělení, což však pro rodinu znamenalo přestěhovat se do 200 km vzdáleného Sandy Hook poblíž Connecticatu. Zatímco Nancy dál zůstávala v roli matky na plný úvazek, chlapci si museli zvykat na nové prostředí a na novou školu. Adam zůstával pod dohledem odborníků, kteří ho sledovali až do 4. třídy. Řeč se výrazně zlepšila a dosahoval na svůj věk akademické úrovně. Byl však velmi plachý a uzavřený. Ve stejnou dobu se jeho rodiče rozešli, což chlapci zpočátku nesli těžce, nakonec se s tím však smířili, pracovně vytíženého otce nadále vídali pouze o víkendech.

V páté třídě se stalo něco velmi alarmujícího. Adam si našel nejlepšího kamaráda a společně napsali knihu The Big Book of Granny (Velká kniha babičky). Nešlo však o žádný roztomilý počin, nýbrž o velmi drastický příběh plný kanibalismu, preparování lidí a vraždění dětí. Po nástupu na střední školu se Adam ještě více uzavřel, přestal chodit na své zájmové aktivity a dokonce prohlásil, že už nechce ani slavit své narozeniny či jiné svátky. Jeho matka měla podezření, že je šikanován, a ačkoliv to nikdy nebylo potvrzeno, raději Adama přesunula do katolické střední školy. Z té však byl po krátké době nejspíš vyloučen (nebo ho odhlásila jeho matka). Jeden z učitelů vzpomínal na jeho znepokojující chování, kdy nadále psal do školních prací podobná zvěrstva jako ve své knize z 5. třídy. Jeho otec ho chtěl vrátit na původní střední školu, ale Adamovi byl diagnostikován Aspergerův syndrom a lékaři nedoporučovali jeho návrat na jakoukoliv školu. Adam se tedy začal vzdělávat doma. Navštěvoval sice technický kroužek, ale většinu dnů trávil zavřený doma, kde hrál se staženými roletami World of Warcraft. Nakonec si dal přes okna černé pytle, aby zcela zamezil přístupu slunečního svitu do jeho pokoje. Stupňovaly se i jeho obsese, kdy vyžadoval prát prádlo každou hodinu nebo si myl ruce tak často, že se mu začala odlupovat kůže. Velice intenzivně se začal zajímat o různé vrahy a vraždy, kdy se stal členem několika komunit na internetu, které se tomuto tématu věnovaly nebo dokonce tyto činy adorovaly.

Během pár minut vyhaslo 26 životů, z toho 20 dětských

Bylo něco před devátou hodinou dne 14. prosince roku 2012, když se ozvaly z domu Nancy Lanzové tři až čtyři výstřely. Adam zastřelil svou matku a odjel k základní škole Sandy Hook, kam kdysi chodil. Byl vyzbrojen poloautomatickou brokovnicí ráže 12, poloautomatickou puškou a dvěma poloautomatickými pistolemi a 24 zásobníky pro všechny tyto zbraně. S puškou AR 15 vystřelil nejprve do země a poté do zamčených skleněných dveří, aby proniknul do školy. Na chodbě potkal ředitelku školy Down Hoshbrong , školní psycholožku Mary Sherlack a učitelku Natalie Hammond, které přilákal zvuk střelby. Na místě ředitelku i psycholožku zastřelil, Natalie předstírala smrt, a když Adam odešel, doplazila se s prostřelenou nohou do konferenční místnosti, odkud zavolala pomoc. Policie byla informována o střelbě v 9:35 hodin. Adam poté vstoupil do dvou tříd. Třída č. 8 byla plná prvňáčků, kteří se spolu s paní učitelkou natlačili do koupelny, ale Adam je všechny nemilosrdně postřílel. Přežila jen jedna jediná šestiletá holčička, která předestírala smrt. Poté vstoupil do třídy č. 10, také prvňáčků, kde se schovávaly děti pod lavicemi a některé v koupelně. Paní učitelka v tom zmatku zapomněla zamknout, ale když se statečně vydala ke dveřím, bohužel již dovnitř vstoupil Adam a zavraždil ji. Jeden z prvňáčků, Jesse Lewis, statečně křičel na své spolužáky, aby utekli, zatímco sám čelil ozbrojenému Adamovi. Svým křikem zachránil ve svých šesti letech mnoho životů, ačkoliv o ten svůj sám přišel. Po šesti minutách hrůzy ke škole přijížděly první policejní vozy. Jakmile Adam uslyšel sirény, vstoupil do prázdné třídy a zastřelil se. Unikl tak snadno svému trestu za vraždu pěti učitelů a dvaceti dětí ve věků 6 až 7 let. Policie vstoupila do budovy v 09:45 hodin, ale to už byl pachatel mrtev. Motiv tohoto odporného činu nebyl nikdy zcela objasněn, jelikož Adam zničil před činem svůj pevný disk počítače a nezanechal žádný dopis.

Foto: Lawrence Jackson, Public domain, via Wikimedia Commons

Prezident Barack Obama 14. prosince 2012 během prohlášení v tiskovém sále Bílého domu ohledně hromadné střelby na základní škole Sandy Hook.

Tragédie rozplakala celou Ameriku, včetně prezidenta

Dnes stojí u základní školy Sandy Hook památník, který uctívá život dvaceti nevinných duší a šesti učitelů, jejichž životy vyhasly během okamžiku zcela zbytečně. Po tomto masakru měl v televizi projev tehdejší prezident Barack Obama, který neudržel slzy, když vyjadřoval lítost nad ztracenými životy, soustrast pozůstalým a rozhořčení nad tímto zcela nepochopitelným činem. Sám pak garantoval, že pozůstalým se dostane dostatečné péče a ohavný zločin bude řádně prošetřen „Nereaguji jako prezident, ale jako kdokoliv jiný, jako rodič. A to platilo zejména dnes. Vím, že v Americe není rodič, který by to nedělal, cítí stejný ohromný zármutek jako já,“ řekl prezident ve svém emotivním projevu. O životech jednotlivých dětí a učitelek se můžete dozvědět více zde.

Zdroje: Autorský článek zpracovaný na základě informací z History, BritannicaYouTube.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz