Hlavní obsah
Lidé a společnost

Děsivá Hellingly Hospital: 30 let opuštěná a chátrající psychiatrická léčebna žila vlastním životem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tuna-baron at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Společenská místnost nemocnice - foto z roku 2009

Roku 1994 byla definitivně uzavřena jedna z největších psychiatrických léčeben na území Anglie. Opuštěná Hellingly Hospital se stala lákadlem pro zvědavce, kteří zde kromě chátrajícího vybavení objevili prý i paranormální jevy.

Článek

Největší psychiatrie své doby s vlastní železnicí

Nemocnice Hellingly Hospital, původně County Lunatic Asylum, nebo také Hellingly Asylum či East Sussex County Asylum byla slavnostně otevřena 20. července roku 1903. Jejím architektem byl George Thomas Hine, který se zaměřoval na návrhy ústavů a  mezi jeho práci patří například i okresní ústavy pro Hertfordshire, Lincolnshire, Surrey, East Sussex a Worcestershire. Všechny budovy, které průkopník viktoriánského „azylového“ stylu navrhnul, si přitom byly velmi podobné – byly vystavěny z červených cihel a  zdi byly šedé a kamenité. Hellingly Hospital byla vystavěna na ploše o velikosti asi 161 hektarů, což si můžete představit jako 230 fotbalových hřišť. Není tak divu, že ve své době patřila k největším zařízením svého druhu. Byla schopna pojmout až 2000 pacientů! Nemocnice přitom byla zcela nezávislá na okolním světě a žila vlastním životem. Měla vlastní elektrárnu, farmy, dílny nebo třeba kapli či kadeřnictví, kdy zejména v prvních letech jejího provozu probíhala terapie pro pacienty pomocí práce v dílnách či na zahradě. V areálu nemocnice se nacházely různé pavilony včetně jednoho zcela izolovaného, ale našli byste zde i řadu pěkných vil. Hodnota nemocnice činila v přepočtu přes 10 milionů korun, dnes by se její hodnota vyšplhala před 1 miliardu. Nemocnice byla tak velká, že během 1. i 2. světové války část nemocnice sloužila pro léčení zraněných vojáků. Nemocnice navíc byla unikátní v tom, že měla svoji vlastní elektrifikovanou železnici, díky které bylo snadné nemocnici zásobovat uhlím a také přepravovat osoby (ty se musely převážet sedící na uhlí). Pro osobní přepravu sloužila železnice až do roku 1932, poté se zde transportovalo uhlí až do roku 1959, než byla trať navždy uzavřena.

Foto: allah akbar, CC BY 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/2.0>, via Wikimedia Commons

Koupelna Hellingly Hospital (2008)

Pacienti zde měli mít harmonické prostředí

Podle dochovaných fotografií se svého času jednalo o velmi čisté a důstojné prostředí pro pacienty, o které se staral proškolený personál. Do 50. let se v nemocnici nacházely dvě polstrované cely, kam byli zamykáni pacienti, kteří byli nebezpeční sobě či okolí, ty však byly později zrušeny. Budovy nemocnice byly propojeny různými chodbami, které nabízely pacientům příjemné výhledy do širokého okolí. V nemocnici většinou panovala dobrá atmosféra, kdy vedení nemocnice často pořádalo různé taneční zábavy a hudební akce. Tanec byl dokonce součástí terapií, kdy existoval od NHS (National Health Service - veřejně financovaný zdravotní systém ve Velké Británii) schválený seznam tanců pro pacienty, kterým měl pomoci v cestě za uzdravením. Zdravotní personál měl zároveň přísně zakázáno konzumovat během směny alkohol nebo spát, hrubé zacházení s pacienty končilo okamžitou výpovědí. Kolem komplexu nebyla postavena žádná zeď, ale obyčejný plot, proto v minulosti došlo k pár útěkům pacientů.

Foto: Chapel, Hellingly Hospital, East Sussex by nick macneill, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Kaple Hellingly Hospital

Lákadlo pro lovce duchů se mění v rezidenční oblast

V 90. letech už v nemocnici nebyli téměř žádní pacienti a Hellingly Hospital byla definitivně uzavřena roku 1994. Od té doby budova i zbylé vybavení v ní chátralo. Jak už to tak bývá, i v Hellingly Hospital zemřelo mnoho pacientů, jejichž složky byly zapečetěny, takže vznikl prostor pro různé strašidelné historky, které kolem Hellingly Hospital vznikly. Někteří pamětníci i pozdější průzkumníci tvrdí, že byli v prostoru nemocnice pozorováni neviditelnými silami. Někteří zase slyšeli podivné hlasy či šepot a některým se podařilo zachytit podivné objekty na fotoaparát. Jelikož se jednalo o psychiatrické zařízení, stala se opuštěná nemocnice velkým lákadlem pro různé lovce duchů či urbexery (průzkumníky opuštěných budov či prostorů). Bohužel se do nemocnice vkrádali také vandalové, kteří zapříčinili hned několik požárů. To přispělo k rapidnímu zhoršení stavu budovy, a nejspíš i proto bylo v roce 2010 rozhodnuto o částečné demolici a přestavění celého komplexu na sídliště. Některé vily byly zachovány, zatímco některé pavilony byly zcela zdemolovány, aby zde mohly být realizovány nové rezidenční projekty. V současné době se na místě, kde kdysi obrovské psychiatrické zařízení stálo, nachází moderní domky i parky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz