Hlavní obsah
Víra a náboženství

Věřící piráti: Kopimististé považují kopírování dat a porušování autorských práv za posvátný akt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pd4u, CC0, via Wikimedia Commons

Logo kopimistické církve na duhovém podkladu

Není to vtip. V roce 2012 Švédsko oficiálně uznalo kopimismus jako novou víru. Kopimisté věří, že sdílení dat je posvátné a nemělo by nikomu být upíráno právo volně šířit jakákoliv data. Nejedná se přitom o satiru, její členové to myslí vážně.

Článek

Nová „církev“ kopírovačů

Slovo kopimismus vychází z anglického slůvka „copy“, což znamená kopírovat, přičemž „kopimi“ se dá ze švédštiny přeložit jako „zkopíruj mě“. Za vším stojí Isak Gerson, který ve svých 19 letech při studiích filozofie přišel s nápadem, že sdílení digitálních dat je v podstatě základním stavebním kamenem našeho vesmíru a mělo by být v plném rozsahu respektováno. Stal se se spoluzakladatelem Gustavem Nipe jakýmsi duchovním vůdcem malého hnutí a stvořili tak svoji vlastní Misionářskou kopimistickou církev. Po třech pokusech byla církev roku 2012 ve Švédku oficiálně uznaná Agenturou pro právní, finanční a administrativní služby jako náboženská komunita a dostala se tak na seznam vedle Římskokatolické církve, Armády spásy nebo Pravoslavné církve. Někteří kritici mají za to, že se jedná o pouhý vtip, který byl úředníky brán vážně, ale Gustav Nipe toto zásadně popírá a tvrdí, že dalším cílem církve je umožnit svým členům sňatky ve vlastních kostelech.

Posvátnými symboly jsou klávesové zkratky: Ctrl+C a Ctrl+V

Ano, bez legrace. Pro kopimisty jsou tyto klávesové zkratky posvátné, protože právě tyto klávesové zkratky se používají pro kopírování (Ctrl+C) a vkládání (Ctrl+V). Náboženská skupina se sídlem ve Švédsku skutečně věří, že kopírování a sdílení informací je to nejlepší a nejkrásnější na světě. A když někdo kopíruje vaše informace, můžete být na sebe prý hrdí, jelikož jsou vaše informace důležité a hodné zkopírování. Kopinisté mají čtyři hlavní „přikázání“: 1. Všechny znalosti jsou pro všechny. 2. Hledání poznání je posvátné. 3. Oběh znalostí je posvátný. 4. Akt kopírování je posvátný. Církev dále zastává názor, že informační technologie nemají být nijak regulovány či omezovány zákony. Vyzývají ostatní, kteří „věří v autorská práva“, aby prozřeli a spatřili, že toto omezování je politická záležitost, která má za cíl snižovat znalosti a omezovat svobodu jednotlivců. Pokud vás zajímá, co je v této církvi považováno za hřích, je to pak odposlouchávání a monitorování lidí. Pokud byste zhřešili, je tu pro vás kopimistický kněží, který si říká Ops, a je podle švédského práva chráněn zpovědním tajemstvím. Ve světě sociálních sítí je „ops“ zkratka pro opinions (názory), opposition (opozice) nebo také opponent (oponent).

Církev, která nahrává pirátství

Církev je napojena na hackerskou skupinu Piratbyrån, která je mimo jiné úzce spojována i s proslulým pirátským webem The Pirate Bay, jehož čtyři spoluzakladatelé byli v minulosti odsouzeni švédským soudem k 1 roku vězení a pokutě ve výši 3,6 milionu dolarů za napomáhání distribuci nelegálního obsahu online. Běžně zde byly k dostání i nejnovější hudební alba, filmy nebo třeba počítačové hry – tedy alespoň odkaz na místo, odkud se daly pomocí protokolu BitTorrent po malých částech stáhnout a sestavit dohromady. Vše pochopitelně bez poplatku. Kopimistická církev vše samozřejmě schvaluje, protože podle jejích zásad je kopírování právo každého bez omezení a je to eticky správné. Dokonce své členy podporuje v tom, aby kopírovaný obsah sami upravovali, jelikož tím rozšiřují bohatství informací. S autorskými právy si příliš hlavu nelámou, věří totiž, že autorská práva omezují svobodu sdílení a kopírování informací. Počet členů církve není přesně znám, ale odhaduje se na více než 3-6 tisíc členů. V České republice se nejedná o oficiálně uznané náboženství, při nelegálním stahování dat se zde tedy touto vírou lidé ohánět zatím nemohou.

Zdroje: Autorský článek, Yle, The Guardian, Britannica, Kopimistsamfundet, Wikipedia

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz